Már az MSI szerint is túl drágák a videókártyák, az egyik modellt nem is ajánlják

Már az MSI szerint is túl drágák a videókártyák, az egyik modellt nem is ajánlják

Hiába indult útjára az Nvidia és az AMD új videókártya-sorozata, továbbra sem igazán lehet azt mondani, hogy mérséklődne az áruk.

Ez most már ott tart, hogy az egyik Nvidia-partner is viccesen szóvá tette, hogy az egekben a csúcs grafikus kártyáknak az árazása. Az MSI gyakorlatilag nem ajánlja a GeForce RTX 4080 16 GB-os modellt és helyette azt javasolja a felhasználóknak, hogyha be akarnak szerezni egy zöld GPU-t, akkor inkább az RTX 4070 Ti-t válasszák, mert jobb ár/érték aránnyal rendelkezik a teljesítmény terén, mint a nagyobbik tesója.

Kijelenthetjük, hogy a 4000-es széria, és az új Ada Lovelace technológia tényleg hatalmas előrelépés a videókártyák terén, azonban a teljesítmény hatalmas árcédulát is magával hozott. Ráadásul DLSS 3 nélkül még mindig csak a 4090-re lehet azt mondani, hogy tényleg erős a teljesítménye 4K felbontás mellett is. Az „újonnan” bemutatott 4070Ti pedig hiába kapható 100 dollárral kevesebbért, csalódást okozott a teszteket követően.

Egyébként is az a helyzet, hogy az NVIDIA-nak a recesszió miatt drasztikusan csökkentek a bevételei, hiszen kevesebb hardvert adtak el, mint az elmúlt években. Ez a partnereiket is érinti, mivel ezeknek a márkáknak a GPU-k voltak az egyik legfontosabb bevételi forrásai, főleg a bányászat korszakában. Tegyük hozzá, hogy az AMD is képes volt időnként versenyképes termékekkel előrukkolni, de azért túlzás valódi konkurenciának nevezni a high-end videókártyák piacán a pirosakat.

Ezek fényében történhetett meg, hogy az MSI a Twitterre egy olyan bejegyzést rakott ki, miszerint a 4080 ára már túlzás és nem ajánlák.

"Mint egy toronymagas oszlop, az RTX 4070 Ti mostantól elérhető a hivatalos MSI store-ban! Tapasztald meg az Ada Lovelace architektúra EREJÉT, olyan áron, ami nem annyira vészes, mint az RTX 4080-é."

A poszt azóta már nem érhető el, de természetesen ami egyszer az internetre felkerül, az már nem törölhető a történelemből. Egy biztos, sokkal rosszabb helyen van az ár/teljesítmény skálán a 4080, mint a 4070Ti, ettől függetlenül az utóbbi GPU sem meggyőző, hiszen sok helyen olvasni, hogy ezt is túlárazták és ennyi pénzért bizony nem azt az erőt kapja az ember, ami elvárható lenne 2023-ban.

Összehasonlításképpen a legolcsóbb RTX 4080 GPU a Zotac GeForce RTX 4080 Trinity 1349 dollárért. Referenciaként a legolcsóbb Radeon RX 7900 XTX ára 1050 dollár. Ha az MSI összehasonlítására koncentrálunk, akkor náluk a GeForce RTX 4070 Ti 839 dollártól indul, míg a GeForce RTX 4080 minimum 1200-ba kerül.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!