Már az Európai Bizottság is kifogásolja a Microsoft és a Blizzard házasságát

Egyre több oldalról érkeznek aggodalmak.

A modern piacgazdaság egyik fő hajtórugója arról szól, hogy mindenkinek ugyanazok a lehetőségek állnak a rendelkezésére. Senki nem indul unfair előnnyel, senki nem kap különleges bánásmódot és mindenkinek be kell tartania a szabályokat. Ezek közül az egyik legerősebb intézmény az antitröszt törvény, ami gyakorlatilag tiltja, hogy egy cég, leginkább a legfontosabb piaci ágazatokban, monopol helyzetet szerezzen. Persze a rendszer nem tökéletes, a kisebb, niche piacokon azért bőven előfordulhat, hogy valaki egymaga uralja a szektorát. De általában ezek olyan speciális ágazatok, ahol akárcsak két céget sem tud eltartani a kereslet. De egy olyan piac, mint a videójátékok messze nem niche. Évente több milliárd dollár forgalmat generál és ezt számos cég hozza össze. Most, hogy a Microsoft meg akarja venni a Blizzardot, többen elkezdték megkongatni a vészharangot.

Az ügy pedig még tovább gyűrűzik, hiszen úgy néz ki , hogy az Európai Unió Kereskedelmi Bizottsága is arra készül, hogy megfogalmazza az aggodalmait az egyesülés miatt. A pletykák szerint a Microsoft egy igencsak vastag aktát kap majd kézhez, amiben részletesen leírják majd, hogy miért is tartják többen rossz ötletnek ezt az egészet. Ezzel kapcsolatban persze a Microsoft is megszólalt:

“Továbbra is együtt dolgozunk az Európai Kereskedelmi Bizottsággal és megpróbálunk megfelelni minden aggodalomnak. A mi célunk az, hogy még több játékot hozhassunk az embereknek és ez az egyesülés után sem változik majd.”

A tech óriás vásárlási szándéka azután került elő, hogy a Tencent és a Sony is elkezdett erősödni és a Microsoft egy vagy több lépés hátrányba került. Viszont, ha sikerül beolvasztani a Blizzardot, akkor újra bőven vezető pozícióba kerülnek. Az aggodalmak viszont azért kerültek elő, mert az az előny talán túl nagy lenne, ami gyakorlatilag mindent boríthatna.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!