Roblox: Korhatár-dráma robbant ki a véres és

Roblox: Korhatár-dráma robbant ki a véres és "meztelenkedő" tartalmak miatt

A világ egyik legnépszerűbb videójátékban elképesztően furcsa játékmódok várják a gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

Minden egyes nap átlagosan több mint 60 millió felhasználó csatlakozik valamely játékmódban a Roblox hatalmas közösségéhez. Ez az őrületesen nagy szám mutatja, hogy a 2006-ban megjelent platform egyszerűen megkerülhetetlen szereplője annak a hatalmas világnak, amely a Minecrafttól, a GTA-n keresztül tart a legapróbb indie fejlesztésű címekig. Alapból nincs is azzal baj, ha a fiatalok közösen töltik el a szabadidejüket a legkülönbözőbb játékmódokban, amelyet a Roblox felhasználói készítenek a megadott eszközök segítségével. A probléma akkor üti fel a fejét, ha korlátozások nélkül hozzáférnek minden tartalomhoz a legfiatalabb korosztály képviselői. A közösségi médiában kirobbant dráma középpontjában utóbbi anomália áll, avagy akár 5-6 éves gyerekek szurkálhatják le Peppa papát, vagy vehetnek részt nyilvános wc-s "orgiákban".

Késsel hadonászó Peppa és meztelenkedés?

Igen, ezt szó szerint kell érteni. A peppás játékmódok külön műfajként szerepelnek a kínálatban, annyira sokféle változatban dolgozták már fel a népszerű animációs sorozat szereplőinek kalandjait. Az egyik ilyen verzióban ámokfutást rendez Peppa, avagy el kell mélyeszteni a kést Peppa papában és a többi családtagban. A nyilvános mosdó incidens legalább ennyire morbid a maga módján. Azt nézik a játékosok, hogy egy másik társuk WC-zik. Extrém esetben szexuális interakciókat is imitálnak néhányan ugyanezen a nem túl gusztusos helyszínen, de a mód fejlesztői mossák kezeiket, ugyanis ők nem ebből a célból hozták létre ezt az egész formulát.

Hogy mi a probléma a fenti példákkal? Az, hogy minden korosztály számára ajánlja a Roblox ezeket a tartalmakat, ugyanis nincsenek benne extrém durva dolgok, csak egy "kis lightos" erőszak, meg néhány animált vércsepp.

A probléma háttere

A Roblox kiadónak a kezét megkötötték a játékmódok fejlesztői, ugyanis utóbbi csoport elkezdett panaszkodni a korhatárok miatti korlátozások miatt. A platformot használó tábor legnagyobb hányadához egyszerűen nem jutottak el a különböző játékok, mert életkori akadályok miatt nem fértek hozzá. A Roblox végül engedett a nyomásnak, így a készítők saját maguk kezdték el besorolni a programjaikat a véleményük szerint megfelelő kategóriába. A legtöbben fogták, aztán rábiggyesztették a "minden korosztály számára ajánlott" címkét az elkészült termékre, így történhetett meg az, hogy 5-6 éves gyerekek azt nézik, hogy a másik a nyilvános WC-ben ürít.

Egyelőre megoldást találni kifejezetten nehéz a fent érintett témakörökben, mivel mindenki a másikra mutogat. A szülők a Robloxra, a Roblox a fejlesztőkre. Ami biztos, hogy mindenképpen érdemes figyelni azt, hogy a gyerek/tesó/szülő/bárki milyen játékmóddal találkozik az elérhető milliónyi között. Beszélgetni kell arról, hogy mi a helyes, mi a helytelen, mi számít a szürke zónának. Megfelelő kommunikáció mellett nem lesz majd olyan, hogy azt veszi észre apa és anya, hogy az óvodáskorú csemete karakterével szexuális aktust imitál egy másik  (ki tudja, hogy hány éves) felhasználó.

Kövess Minket!



Te játszottál már valaha Robloxszal?

Gaming - Andrew Tate öccse unalmában betiltaná az e-sportot

Tristan Tate egy régi, feltételezhetően amatőr-félprofi szintű verseny már-már mém kaliberű felvételét használva azzal állt elő, hogy betiltaná még az e-sport kifejezést is, akkora lúzerek ezek a játékosok.