A Football Manager oktatta a topligák legfiatalabb edzőjét

A Football Manager oktatta a topligák legfiatalabb edzőjét

Ez egy remek ajánlás a fejlesztők felé.

Habár sokan nagyon szeretjük a FIFA 23-ban a menedzser módot, arra nem tartjuk alkalmasnak, hogy olyan tudással vértezzen fel, amivel egy valós edzői munkát is el tudnánk vállalni, hiába fejlődött valamelyest a játékmód az elmúlt években. Bár a FIFA-nál jóval fejlettebb ezen téren a Sports Interactive által fejlesztett és a SEGA által kiadott Football Manager játéksorozat, talán még erről se gondolnánk elsőre, hogy alkalmas erre. Arra pedig végképp nem fogadnánk, hogy a program segítségével egy top edzői állást lehet szerezni. Pedig Will Still példája mutatja, hogy nem lehetetlen.

Persze az egyszeri játékosnak ez nem biztos, hogy összejön, de akinek ez az álma, annak szurkolunk. Visszatérve a belga-angol szakemberre, a Football Manageren keresztül tanulta meg szeretni az edzősködést, 24 évesen lett először vezetőedző, ma pedig a legfiatalabb menedzser az öt topligát (angol, német, spanyol, francia, olasz) tekintve 30 évesen. Természetesen ő is futballistaként indította karrierjét, ám a csúcsot belga alacsonyabb ligák jelentették, ezért már 17 évesen elhatározta, pályát vált, vagy legalábbis a pályát a kispadtól elválasztó oldalvonal másik felére költözik. „Labdatartó középpályás voltam. Nem voltam gyors, a 100 métert vagy tíz nap alatt futottam, de sosem fáradtam el. Utáltak ellenem játszani" – mesélte a játékos-pályafutásáról Still. Ahhoz, hogy ott tartson ahol ma, óriási segítsége volt a már említett Football Manager.

„Átlagos kölyök voltam, és a Football Managerrel játszottam. Éjszakák teltek ezzel. Volt, hogy este tízkor azt mondtam, oké, csak még egy meccs, aztán hajnali négykor döbbentem rá, hogy még mindig a gép előtt ülök." Miközben edzőnek tanult, Angliában a Preston North End U14-es csapatánál kezdett segédkezni. 2014-ben Belgiumban a St. Truiden videóelemzője lett, és itt a játékosokat a Football Managerben is edzette. A játék adatbázisát használva végzett játékosmegyfigyelést például. Van persze az edzősködésnek egy olyan fontos alapelve, amelyet nem lehet újraalkotni: az emberek viselkedése, és annak kezelése. Példának az angol csatárt Folarin Balogunt hozta fel. „A játékban ő csak egy játékos, akit megveszel. De a valóságban ott van az egész ember. Hogyan illeszkedik be a francia kultúrába valaki, aki az angolból érkezett? Hogyan működik egy nemzetközi csapatban? Kivel fog beszélgetni? Milyen környezetbe helyezzem őt az edzéseken, hogy jól érezze magát, és önmaga lehessen?" Még a legapróbb részletek - mit eszik valaki reggelire, kivel beszélget - is segítik őt abban, hogy jobban megértse, kik az emberek, és mire van szükségük ahhoz, hogy teljesíteni tudjanak.

Úgy tűnik erre ráérzett, ugyanis mióta ő a főnök, a Reims kilenc meccsen 4 győzelemnél és 5 döntetlennél jár. Érdekesség azonban, hogy tudását hivatalosan még mindig a játékból ismeri, ugyanis bár már elkezdte a tanfolyamot, még nem rendelkezik UEFA Pro Licence-es képesítéssel, amely követelmény a Ligue 1-ban. Emiatt pedig mérkőzésenként átszámítva mintegy 11 millió forintjába fáj a Reimsnek, hogy Will Still a vezetőedzője. Ám amíg nyer, ez nem zavarja a csapat vezetését. „A klub azt mondja, hajlandók vagyunk befektetni a karrieredbe, legalábbis addig, amíg nyered a meccseket."

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!