Létrehozták a világ legkisebb RTX 4090-es videokártyáját

Létrehozták a világ legkisebb RTX 4090-es videokártyáját

Gyakorlatilag így már egy nagyobb tenyérben elfér a szörnyeteg.

Abban egyetérthetünk, hogy az Nvidia RTX 4090 egy vadállat, hihetetlen teljesítményre képes, bár ehhez egy hihetetlen árcédula is tartozik. Ehhez a teljesítményhez elég komoly méret is társul, hiszen ez a grafikus kártya jelenleg amellett, hogy a legerősebb, egyben a legnagyobb is a piacon. A mihez tartás végett az RTX 4090-et a két konzol mellé helyezve látható, hogy mekkora hardverről is van szó:

Első körben a méret annak is köszönhető, hogy a GPU-t valamivel hűteni kell és ezt a nagy hűtőborda, illetve a ventilátorok segítségével igyekeztek ismét megoldani. Ezáltal képes az eszköz megfelelő hőmérsékleten, brutális erőt kifejteni. A hátránya az árán kívül, hogy nagyobb számítógépház kell hozzá és még akkor sem olyan egyszerű elhelyezni a többi alkatrész szomszédságában.

Ennek apropóján támadt az az ötlet, hogy egy Alphacool ES vizesblokk használatával búcsút lehetne inteni ennek a hatalmas méretnek és súlynak. A megvalósítás pedig több, mint remekül sikerült. Egy újonnan feltöltött videóban az Optimum Tech bemutatja a világ legkisebb RTX 4090-ét, amely a már említett vízhűtéssel van felszerelve. Ez a kiegészítő viszont csak néhány modellel kompatibilis, és a felvételen egy egyedi iChill Inno3D kártyát használtak a teszteléshez. Méreteit tekintve a vízhűtéses GPU mindössze 210 mm hosszú – ellentétben a 304 mm-es léghűtéses verziójával. Az Alphacool vizesblokkját alapvetően a szerver konfigok figyelembevételével tervezték, mivel a kisebb méret azt jelenti, hogy több kártya fér el egy rack-ben.

Ez alapjáraton nagyszerű dolog, de mi a helyzet a hőteljesítménnyel? Nos, az Optimum Tech szerint a hőmérséklet hozza az olyan alternatívák mutatóit, mint az MSI Suprim Liquid X. Ez a God of Warral vizsgálták meg, aminek a futtatása közben 53 °C körüli hőmérsékletet ért el a kártya. Más szóval, nem kell attól tartani, hogy a grafikus kártya felforrósodik és esetleg meghibásodik.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!