Hirdetés

Betiltják a videójáték által ihletett NASCAR-manővert

Zseniális meglátás vagy őrült hazárdírozás? Kicsit mindkettő, de többet ilyet nem szabad.

Hirdetés

Nem csak a NASCAR-rajongók körében híresült el Ross Chastain tavalyi utolsó körös manővere Martinsville-ben. A Trackhouse Racing 1-es autójában ülő pilóta lehetetlen helyzetben volt, az utolsó kört még a 10. helyen kezdte meg, és jónéhány előzésre szüksége volt ahhoz, hogy bejusson a bajnoki négyes döntőbe. Ezért olyan manőverre szánta el magát, amit nem sokszor láttunk előtte és a jövőben már nem is fogunk. 

A „Dinnyés ember” a gyerekkorában próbálgatott videójátékos trükköt, a wall ride-ot alkalmazta, vagyis ötös fokozatba kapcsolt, vett egy nagy levegőt és végigszánkázott a falon, ezzel öt riválisát is maga mögé utasítva. Az elképesztő mutatvány bejött, ötödikként végzett, a bajnoki versenyben pedig a negyedik helyen rangsorolták, így megküzdhetett a trófeáért. Vicces a történetben, hogy pont a 11-es FedEx-es autóban ülő Danny Hamlint lökte el a lehetőségtől, akit a pályán is maga mögé utasított ezzel.

Nos, ezt már akkor is sokan bírálták, amivel teljesen egyet tudtam érteni. A meglátás zseniális volt, örökre beírta magát vele a történelembe. Ha csak azt hallanám, hogy egy NASCAR-pilóta ilyet tett, az elsők között tippelném a nevét, ugyanis Chastain „őrültsége” jólismert, sosem ment a szomszédba vakmerő húzásokért. Viszont nem szabad elmenni amellett, hogy borzalmasan veszélyes mutatvány volt. Amennyiben bármibe beakad az autó, óriási baleset lehetett volna belőle. Másrészt ez egy olyan kiskapu, amit kötelező volt bezárni. Egyrészt, a már említett kockázatok miatt, mivel láttuk, hogy gyorsan lehet átmenni így egy kanyaron, félő volt, hogy a megoldás elterjed, ami beláthatatlan következményekhez vezetett volna. Másrészt teljesen megölte volna a versenyzés szellemét. Az extra tizedekért mindent megtesznek a versenyzők, de a wall ride-versenyzés egyszerűen komolytalan lett volna, nem méltó a stock car versenyzés csúcskategóriájához. Így ezt mostantól 10.5.2.6.A szabály megsértésének tekintik, amely „minden olyan szabálysértést felölel, amely veszélyezteti a verseny biztonságát, vagy veszélyt jelent a versenyen részt vevő vagy azt megtekintő személyekre.” Bármilyen erre irányuló kísérlet kör- vagy időbüntetést von majd maga után.

„Alapvetően, ha van olyan cselekedet, amelyről úgy érezzük, hogy veszélyezteti a versenyzőink, a hivatalos személyek, a nézők biztonságát, azt komolyan fogjuk venni” – mondta Elton Sawyer, a NASCAR versenyigazgatója. „És a jövőben büntetni fogunk az ilyen cselekedetért.”

Egyébként az 1-es autó végül bajnoki ezüstérmes lett, miután harmadik helyen végzett Phoenixben. A bajnok a Team Penske 22-esében ülő Joey Logano lett. Az alábbi képen pedig azt nézhetitek meg, hogy a Martinsville Motorspeedwayen milyen menő „kupát” nyer a futam győztese. A díj mellett nem Chastain, hanem a 2020-as bajnok Chase Elliott áll.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Hirdetés
Hirdetés