LoL: Hogy is kéne K'Santézni?

LoL: Hogy is kéne K'Santézni?

A profi League of Legends egyik legnépszerűbb toposa, azonban nem biztos, hogy a játékosok kihozzák belőle a legtöbbet.

A Riot Games világhírű MOBA-jának legújabb karaktere, K'Sante hatalmas figyelmet kapott már a tavaly novemberi megérkezése előtt is. Először azért, mert ő volt a Leauge of Legends első fekete LMBTQ+ karaktere; majd azért, mert a profi ligákba is betört a 2022-es év végén, valamint a '23-as szezon elején; emellett a profik, többek között Heo "Showmaker" Su reakciói miatt is remek beszélgetőtéma Nazumah Büszkesége. Viszont annak ellenére, hogy K'Sante többek között az LEC-ben is a legjátszottab topos bajnokok közé tartozik, a profik nem biztos, hogy optimálisan használják a hőst. De mire gondolunk ez alatt?

Az idézői képességek

Már az Idézők Szurdoka előtt is hoznak olyan döntéseket a K'Santét játsszó e-sportolók, amiket jobban át lehetett volna gondolni. A Games of Legends nevű statisztikai oldal szerint a felső ösvényre szükséges teleport mellett a játékosok az esetek 55%-ban Ghostot, azaz Gyorsítást hoznak, hogy jobban le tudják követni a menekülő ellenfeleket, valamint a csapatharcokban fürgébbek legyenek. Azonban a világ legtöbbet választott karakterének nincs akkora szüksége az extra mozgási sebességre, tekintve, hogy rengeteg Ability Haste-et épít, és az E képességének, a Footworknek nincs akkora töltési ideje, hogy ne tudjon gyakran újrapozícionálni.

Emellett az ultija, az All Out remekül használható menekülésre és bemozgásra is, ráadásul a Pathmakert (W) is reseteli, így K'Sante gyakorlatilag úgy és oda mehet, ahova akar. A Flash lenne a helyes választás, ugyanis Lee Sinhez hasonló mozdulatokat lehet végezni úgy, hogyha valakit eltalálsz az Ntofo Strikes (Q) felstackelt verziójával, akkor mögé Flashelve a szövetségesek közé tudod dobni. Emellett a Ghost egy picit túlzásnak tűnik úgy, hogy boldog-boldogtalan Iceborn Gauntletet épít a karakterre, hisz a lassítás eléggé megakasztja az ellenfeleinket.

A karakter képességeinek használata

A képességek tekintetében azért jóval jobb a helyzet, hisz mégis profi videojátékosokról beszélünk, akik számtalan órát töltenek az Idézők Szurdokában gyakorlással. Ehhez képest viszont csak Sergen "BrokenBlade" Celiktől és Murase "Evi" Shunsukétól lehetett olyan megmozdulásokat látni az LEC-ben, amelyekre rá lehet mondani, hogy megfelelően kihasználták a karakter adta képességeket. Az All Out (R) gyakorlatilag izolálni tudja az ellenfél carryjeit, esetenként megmentheti K'Santét, valamint 1v2-es szituációkat is meg tud fordítani a korai szakaszban. A Pathmaker (W) Unstoppable-státuszeffektje miatt rengeteg CC-t lehet kikerülni, az Ntofo Strikes és a Flash (vagy legalább a Footwork (E)) összekombinálásával pedig több ellenfelet húzhatunk magunk felé, ahogy azt Lee "DuDu" Dong-ju tette a Kwangdong Freencs és a KT Rolster mérkőzésén.

Az LEC-ben viszont még mindig olyan hibákat követnek el, hogy teljes életerővel használják a játékosok K'Sante ultiját, amellyel effektíve a fél HP-jukat és a tankosságukat is feladják, csak azért, hogy utána egyből kikapcsolják... Rátok nézünk Andrei "Odoamne" Pascu és Finn "Finn" Wiestal. Az ilyen mozdulatokkal gyakorlatilag teljesen fölöslegessé válik egy olyan hős, akinek a csata sűrűjében kéne Mindent Beleadnia, nem fejvesztve menekülnie, miután minden képességét fölöslegesen használta el.

A tárgyválasztás

A League of Graphs nevű statisztikai oldal alapján K'Sante legnépszerűbb buildje az Iceborn Gauntlet – Sunfire Aegis – Gargoyle Stoneplate/Force of Nature. Bár ezek a tárgyak remekül szinergizálnak a karakter Q képességével és passzívjával, ugyanis gyakorlatilag folyamatosan Iceborn-passzívval felerősített alaptámadásaink lesznek, a Jak'Sho még mindig egy stabilabb választás – ráadásul egy százalékkal jobb győzelmi aránya is van, mint az előbb említett verziónak. A Jak'Sho rengeteg Ability Hastet ad, valamint az Armor mellett 30 Magic Resistet is biztosít, K'Sante ultija pedig annál több extra sebzést és gyógyulást ad neki, minél több defenzív stattal rendelkezik a karakter. Erre játszik rá a Jak'Sho mitikus passzívja is, ami még tankosabbá teszi Nazumah Büszkeségét, míg az Iceborn Gauntlet HP-t, Tenacityt és Slow Resistet ad, amik nagyon hasznosak, azonban átgondolva a helyzetet kevésbé működnek együtt a bajnokkal, mint ahogy első ránézésre tűnik. A védelmi statokból nem lesz hiány a Jak'Sho mellett sem, hisz Force of Nature, a Sunfire Aegis és a Gargoyle Stoneplate rögtön jöhet a Protean után – amelynek passzívja még a csapatharcainkat is megkönnyíti, hogy egy jó adag életerőt szerzünk vissza pár másodperc küzdelem után.

Természetesen az Iceborn Gauntletnek is megvan a helye: olyan kompozíciók ellen érdemes választani, ahol a Toplaner és a Jungler is AD, ráadásul veszélyt jelentenek, valamint egy carryképes ADC-re lehet számítani a késői szakaszban. Emellett a Kesztyű passzívja sem lehanyagolható, az immobilis karakterek számára halálos ítéletet jelenthet, ha nem tudnak elfutni a végtelen Slow miatt.

Összességében K'Sante nem véletlenül a legjátszottabb hős az LEC-ben, sőt, az egész profi League of Legends világában, azonban megfelelő játékkal egy egyszemélyes hadsereggé tud válni – erre azonban még várnunk kell az EMEA profijaitól, hiába indult el a változás egy-két kiemelkedő játékosnál.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!