LoL: Mit tanultunk az LEC első két hetéből?

Ki, hogyan teljesített az első hat játéknapon?

Nagyon vártuk már, hogy elinduljon a teljesen megújuló LEC 2023-ban a vadonatúj Winter Splittel, ez pedig január 21-én meg is történt. Azóta eltelt két hét, hat játéknap, tehát elérkeztünk az alapszakasz kétharmadához. Kezdenek körvonalazódni tendenciák, kissé kettészakadt a mezőny, van már biztos továbbjutónk a Team Vitality képében, meg néhány nagy esélyes a továbbjutásra, majd hídként ott van a 3-3-as Team Heretics, utána pedig a kiesés ellen menekülő négyes. Ennek ellenére nem unalmas a liga, ugyanis merőben eltért egymástól a két hétvége.

Nagy formaváltozások

Mindkét hétvégén volt két-két csapat akik 3-0-val mehettek el a pihenőre, ám köztük nincs semmiféle átfedés! A táblázatot vezető Vitality, valamint a rekordbajnok G2 dominálta az első hetet, míg most hétvégén kissé a semmiből a Team BDS és az SK Gaming lépett elő, rendesen felkavarva ezzel az állóvizet. Az SK-t valósággal eltörölte a MAD Lions a nyitónapon, semmi esélye nem volt a németeknek. Alulmaradtak killekben (-14), tornyokban (-7), sárkányokban (-1) és aranyban is (-11 000). Ekkor úgy tűnt, hogy hiába a projektbe öntött pénz, az új nevek a rosteren, a csapat ott folytatja, ahol tavaly abbahagyta (két 7-11-es mérleg és 8. hely). Majd jött a második nap, ahol pont a Team BDS-től kaptak ki. Ez már jobban nézett ki, 40 percnél is tovább kitartottak, sokáig fej-fej mellett haladtak aranyban, sőt, a 27. percben még ők tudtak először 1000 golddal vezetni. Ám innentől jött a lejtmenet, nem tudták jól megjátszani a late game-et és az elbukott Baron után nem volt visszatérés. 0-2 után már kezdhettük kongatni a vészharangot, ám ekkor megrázták magukat és az újonc Hereticset két vállra fektették, ez pedig olyan önbizalmat adott nekik, amely hozzásegítette őket a 4-2-es mérleghez. Az utolsó héten a tökutolsó Astralis, a szintén 1-5-ös EXCEL és 2-4-es Fnatic vár rájuk, így minden esélyük megvan egy újabb 3-0-hoz. A másik top formaváltozás a KOI nevéhez fűződik. A bajnoki címet nyerő keretből 4-en is maradtak, ám esetükben a spirál megfordult és lefelé mutat, 2-0-s kezdés után már 2-4-ben vannak, csak 1 győzelemmel a vonal felett, miközben rájuk kemény ellenfelek várnak: szombaton a Vitality, vasárnap a G2, hétfőn az Astralis. Nem valószínű, hogy kiesnek, de egyelőre megközelíteni se tudják az utolsó néhány szezon Rogue-os teljesítményét.

Nem verhetetlen a G2

A G2 is jelentősen átalakult a szezon előtt, hosszú évek óta először indultak Jankos nélkül harcba, aki a Hereticshez távozott. A bot lane is lecserélődött, visszatért Mikxy, valamint leigazolták az egyik legjobb nyugati lövészt, Hans samát. A csapat nagyon jó, Yike is remekül szállt be a dzsungelbe újonc létére, a csapat pedig szárnyalt. Legalábbis az első héten, a másodikon már látszódtak repedések. Persze volt próbálkozás ennek elfedésére, amikor szó szerint tönkreverték a Team Hereticset 18 perc alatt. Viszont begyűjtöttek két vereséget is. A csapat nagyon gyors iramot diktál, félelmetes early game-mel. Átlagosan 3391 arany előnyben vannak a 15. percre, vezetnek 29,7 farmmal és 0,5 toronnyal, az első tornyot pedig 83,3%-ban elhozzák, vagyis a 6-ból 5-ször sikerült nekik. Az előnyt pedig nem is engedik ki a kezükből, minden meccsüket megnyerték, ha kiépítettek fórt. Ezt folytotta meg a Team Vitality is, ahol például Yike Udyrja teljesen súlytalan volt, a csapat pedig -2083 aranyban volt a 15. percnél. Az SK ellen egy pillanatig sem vezettek és végül sima vereséget szenvedtek. Azonban, amikor megy nekik, akkor nagyon dominánsak, egyedül ők vannak átlag 30 perc alatt a meccshosszt tekintve (28:15), a percenkénti aranyelőnyben pedig 348-on állnak, összehasonlításképpen a második a Team Vitality 189-cel... Érdekesség, hogy az első öt csapat pozitív, a hátsó ötös negatív az aranykülönbséget tekintve, tehát senki sem szór el győzelmet és hajt végre óriási comebacket módszeresen.

A Rekkles-projekt akadozik

Váratlant húzott a Fnatic, lecserélte az Upset-Hylissang alsó ösvényes duót, felhozta az akadémiai csapatból Rhuckzt, és visszahozta a két éve önmagát kereső Rekklest. A svéd lövész minden idők egyik legjobb nyugati játékosa, a csapat legendája, de a teljesítménye igencsak megkérdőjelezhető. Hatalmas névnek számít még ma is, de a Fnatic konkrétan a kiesés elől menekül. Ez már megtörtént velük a nyáron is, de ott a top 6-ba kellett becsúszni, nem a top 8-ba. Ha az egyéni statisztikáit nézzük, 4,3-as KDA-ja az 5., az átlagos 3,5 killje a 6., átlagos 3,5 halálja szintén a 6. az ADC-k között. A farmolásban jól teljesít, itt a harmadik 9,5-tel percenként, ám mégis csak a hatodik legtöbb aranyat szerzi. Tehát abszolút középszerű számokat hoz. Persze nem segíti ki a csapat, de ettől még nem teljesít top szinten.

Legjobb és legrosszabb hősök

Mivel a teljes alapszakasz a 13.1-es patchben zajlik, a meta túl nagy mértékben nem változik. Az első hétvége után azt tapasztalhattuk, hogy Ryze és Lucian 100%-ban megjelent minden meccsen, nos a lövész továbbra is tartja az arányt (20 tiltás, 10 választás), de még mindig csak 40% a győzelmi aránya. Ryze egyszer nem szerepelt, 23 tiltás és 6 választás a mérlege, 33,3 win rate-tel. Rajtuk kívül sztárnak számít Maokai (20/9, 66,67%) és Yuumi (20/8, 25%), míg a legújabb hős, K'Sante vezeti azt a listát, hogy mely hősöket láttuk ténylegesen legtöbbször a szurdokban. 20-szor is feltűnt (3 ban mellett), ám 15-ször vesztesen hagyta el a pályát. Összesen egyébként 72 hőst láthattunk pickelni és/vagy bannolni.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!