Hollywood annak idején kvázi bukásra ítélte Cameron Titanicját

Hollywood annak idején kvázi bukásra ítélte Cameron Titanicját

Szinte senki nem hitt Cameron filmében.

James Cameron neve ma már gyakorlatilag egyet jelent a sikerrel, de nem mindig hittek így benne Hollywoodban. Kezdjük ott, hogy habár 13 esztendőt kellett várni az Avatar folytatására és sokan ismét kételkedtek mesterben és annak átütő sikerében, a pénztáraknál mégis hatalmas sikert aratott A víz útja. Már a 2009-es első részt is imádták és az egyik legjövedelmezőbb film vált belőle az évek során, és ez hatványozottan igaz a második epizódra, hiszen alig másfél hónap alatt elérte a 2 milliárd dolláros álomhatárt. Ezzel pedig minden idők negyedik legsikeresebb mozijának számít, ami nem meglepő, mivel ezen a listán az első helyet az Avatar első felvonása birtokolja. Mondjunk egy még meglepőbbet? A legjobb négyben egy másik Cameron mű is helyet követelt magának, ez pedig nem más, mint a Titanic – ezeken kívül még a Bosszúállók: Végjáték fért fel a dobogóra.

A Titanic viszont már 26 éves, miután 1997-ben mutatták be először a mozikban. Ez volt az első olyan film, amelynek sikerült elérnie az 1 milliárdos mérföldkövet a világszerte összehozott bevételeivel. Sokan viszont nem biztos, hogy tudták, de Hollywood aggódva figyelte milyen fogadtatása lesz a Titanicnak és a legtöbb bennfentes nem bízott a sikerben, sőt, egyesek egyenesen bukásra ítélték.

A Paramount egy felújított változatot még idén bemutat a Titanicból a mozikban (február 9-étől itthon is megtekinthető), ennek apropóján a SlashFilm gondolt egy merészet és kicsit felidézte a film körüli eseményeket, illetve a 97-es körülményeket. Előkotortak egy, a Time-ban megjelent hosszabb cikket, amely a film elkészítésének nehézségeiről szólt, emellett az adott esztendő legmegosztóbb művének titulálta a magazin. Egészen pontosan úgy jellemezték, hogy a Titanic „megpróbál majd a felszínen maradni”, és ez a mai ismeretek fényében elég mókás megállapításnak tűnik. Nem volt viszont alaptalan az aggodalmuk. Kezdjük ott, hogy a Paramount Pictures és a 20th Century Fox közösen finanszírozta az akkoriban minden idők legdrágább projektjét. Első körben 110 millió dollárt adtak rá, de a végére már 200 millió dollárra rúgtak a költségek úgy, hogy ebben még nem volt benne a marketing. Ehhez hozzátartozott az is, hogy a kétezres évek közeledtével egyre kevesebben jártak moziba, ez pedig ijesztően hatott a befektetőkre, a Time munkatársa pedig egyenes károsnak nevezte emiatt Cameron filmjét, mert szerinte az egyre gyérebb profitszerzés mellett készült el ilyen elképesztő összegből.

A másik aggasztó jel az volt, hogy a premierjét július 4-ére tervezték – hiszen a függetlenség napja elképesztő módon vonzza az amerikai nézőket –, Cameron viszont ezt nem tartotta jó ötletnek, mert úgy vélte nincs még megfelelő állapotban a produkciója. Jócskán eltolta tehát a filmje bemutatóját, az új dátum, december 19-e pedig még nagyobb félelemet generált a sajtóban.

„Egy Titanic nevű hajó régóta egyet jelent a katasztrófával. Most egy Titanic című film is egyre inkább efelé a sors felé sodródik.” – fogalmazta meg kritikáját az The Associated Press.

Ha ez eddig nem lett volna elég, akkor a több, mint 3 órás játékidő még a legkíváncsibb érdeklődőket is elbátortalanította. Erre rátett egy lapáttal a The Los Angeles Times megállapítása, miszerint a 2,5 órás mozifilmek biztosan megbuknak. Ráadásul a 90-es években Leonardo DiCaprio neve sem csillogott olyan fényesen, Hollywoodban nem igazán hittek abban akkortájt, hogy sikeressé tehet egy szuperprodukciót. Cameronnak győzködnie is kellett rendesen, hogy rábólintson Jack szerepére, de végül őt is és a producereket is meggyőzte választásával. Utólag pedig elmondhatjuk, hogy milyen jól döntött.

Aztán végül 1997 telén csak bemutatták a Titanicot, a többi pedig már történelem.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!