Creed III: Rocky nélkül ez a műfaj halott

Harmadik részéhez ért a Rocky nélküli Rocky-film és egyre kevésbé vagyunk biztosak abban, hogy a világnak erre szüksége van.

Ismét meghívást kaptunk egy premier előtti sajtóvetítésre, az InterCom jóvoltából ezúttal a Creed III-at nézhettük meg Michael B. Jordan rendezésével és főszereplésével. Nem titok, hogy miután megtudtam, hogy Sylverster Stallone, a Rocky-filmek sztárja és az első Creed filmek ikonikus szereplője kvázi “kiüli” ezt a filmet, jelentősen megcsappant az érdeklődésem a Creed III után, ám még reménykedtem, hogy az egyéni játék és a látványvilág kárpótolni fog. A valóság azonban sajnos az, hogy az egyetlen kárpótlás az a klasszikus sajtos nacho chips-es kólás kombó volt, amit viszont sikerült rekordgyorsasággal elnyammogni. 

Hiszed vagy sem, már láttad ezt a filmet

A Creed III ódáját, illetve a Stallone utáni Rocky-örökséget megénekelték már megannyi filmben és ez most sincs másképp, mindössze egy másik aspektusból ismerjük meg hősünk múltját. A történet szerint Adonis Creed (Michael B. Jordan, semmiképp sem a kosaras) közel 3 éve visszavonult a profi boxtól és fényűző villájában, pompás Bentley-ében (amiről tudjuk, hogy a legdrágább Volkswagen, amit venni lehet a piacon) élvezi a pénzt, a csillogást és a menedzserséget. Creed karrierje csúcsán jön a képbe Kang…ööizéé...Damian Anderson (Jonathan Majors), aki egy új esélyt kér Adonistól egy 20 évvel ezelőtti esemény miatt, amiért Damian börtönben ült. Adonis félretéve az egóját megsegíti régi bajtársát, holott a környezete és barátai erről szigorúan le akarják beszélni. Damian élete első profi meccsét követően alapvető (de a néző számára egyáltalán nem meglepő) fordulatot vesz, amely megnehezíti a Creed-család életét és megkérdőjelezi saját egzisztenciáját, mint a világ legjobb nehézsúlyú boxolója.

Sok pénzbe kerülő középszerű látványvilág és túlárazott forgatókönyv

Michael B. Jordan mindenáron olyan szintű fényűzést akart teremteni Adonis Creed számára, amilyet Floyd Mayweather, Connor McGregor és George Foreman együtt nem rak össze, a grandiózus látvány és a széles erkélyajtók azonban nem elegek ahhoz, hogy átérezd azt, hogy milyen sokra vitte valaki. Különösen látványos ez akkor, amikor Adonis feleségének egy több milliót érő stúdió áll a rendelkezésére, de a nyakamat tenném rá, hogy egy használt 80 ezres Yamaha szintetizátoron dolgozta ki a többszörös aranylemezes számait és ezekből a képzavarokból bőségesen jut a filmből. 

Az operatőri, vágói munka ettől függetlenül igényes, az átmenetek jók, a színek viszont nem játszanak rá a képen látható hangulatra, nem ad hozzá a színészi játékhoz. A film tempója rendkívül vegyes, az első másfél óra számomra kifejezetten unalmas volt, nem jutottam közel a karakterekhez. Iszonyatosan szerettem volna együttérezni Damian börtönviselt sorsával, az Adonis és Damian közötti konfliktussal, de a film egyszerűen képtelen volt közel engedni a szereplőkhöz. A múltban ilyenkor lépett be a képbe Rocky, aki vagy a betegségével vagy a személyiségével egy igazi összekötő erő volt a néző és a film között. Ha már Stallone, vadul kerestem a régi Rocky-s utalásokat, de egyetlen egyszer, a legváratlanabb pillanatban kaptam meg a Rocky újradolgozott soundtrackjét, azon a ponton viszont már köszönöm nem kértem.

Ez a film minden tusnál passzét szúrt

Damian és Adonis múltjában nem csak a box iránti szeretet a közös kapocs, hanem a 'nevelőtanáruk' iránti utálat, amivel a film óriásit szakíthatott volna és valami igazán súlyos morális történetet mesélhetett volna el. Spoilerezni nem szeretnék, így részleteket nem mesélek, de az biztos, hogy ott volt a lehetőség a Creed 3 előtt, hogy valami több és mélyebb legyen, nem tudtak ezzel élni.

Színészi játék tekintetében Michael B. Jordan alulmúlta a Creed I és II-ben mutatott Adonis szerepet, nem igazán volt miért küzdenie, ugyanez igaz Bianca Creedre (Tessa Thompson) és a lányára is. Egyetlen megmentője a filmnek maga Damian, illetve az őt játszó Jonathan Majors, aki igazán felkapott lett a Hanyga és a Darázs: Kvantumánia antagonistájaként. A legizgalmasabb karakterfejlődés az egész filmben az volt, ahogy láttad a hiperfókuszáló, csak a célra koncentráló Damiant, akinek célja, hogy mindent elvegyen attól, aki elvette tőle azt a karriert, amelyet befuthatott volna. A film azonban ebben sem nyúl igazán mélyre, ráadásul a rendező még fel is menti a szereplőket a bűnük alól, tehát még felelősségvállalás is igazán Marveles.

Legalább harcjelenetek jók voltak, ugye?

Igen, amennyiben élő szereplős anime filmet akarsz nézni, akkor mindenképpen. Boxolni nem tudok, de azt felmértem én is, hogy a váll mögül indított és előkészített 3 méter hosszú ütések nem feltétlen képezik az aktív boxtechnikák részét, láttam viszont rengeteg vicsorgást és átéltem némi feszültségkeltést (ebben hellyel közzel jól szerepelt a film), voltak remek flashbackek és érzelmi kirohanások, ott egy kicsit ismét magához húzott a Creed 3, de nem tudott ott tartani. Volt egy pont, ahol a film engem végleg elveszített. A franchise-ra ikonikusan jellemző montage felkészülési időszakról van szó, amelyben szó szerint a látvány volt az egyetlen prioritás, a gyakorlatok és az igaz maszkulin érzelmek háttérbe szorultak, hiányzott a jól ismert Rockys zene és mindaz, ami Rockyt anno kizavarta a fűtött istállóból egy kis gumikalapálásra.

Papíron sokfelől megközelíthető a film mondanivalója, amely talán az ego leküzdése, esetleg a vezeklés vagy az őszinte kommunikáció fontossága, de igazából csak arra jöttem rá, hogy ez is az a film, amelyet főzéshez vagy takarításhoz választasz majd, mert ha éppen a szoba másik felében vagy és 5 perc múlva visszajössz, akkor sem maradsz le semmiről. Ameddig a forgatókönyv és a film tempója ettől nem nyújt többet, addig nincs értelme nagyobb figyelmet szentelnünk a Creed 3-ra.

Láttad már a Warriort?

Tom Hardy és Joel Edgerton drámai testvérviszálya a legjobb dolog, amit egy harcfilmtől kaphatsz. A karakterfejlődéstől kezdve, a kiadható maszkulin érzelmeken át, feltöltődve és kiegészülve állsz fel a kanapé elől. Ha majszolni akarsz vagy csajozni filmezés közben, akkor a Creed III kiváló háttérzaj, még mindig Rocky nélkül, ami óriási hiba.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!