Megvan mikor jön az RTX 4060 Ti, de az ára kissé csalódást keltő

Megvan mikor jön az RTX 4060 Ti, de az ára kissé csalódást keltő

Ez még mindig túl soknak tűnik a nem túl acélos teljesítményre képes kártyához képest.

Nem az Nvidia 4000-es szériája eddig a legnépszerűbb a videókártyák széles kínálatában, és bár teljesítményben az RTX 4090, valamint a 4080 hozza a kötelezőt, de az árcédulájuk alapján nem ezek lesznek a legelterjedtebbek a játékosok köreiben. Ezért várták sokan a többi modell megjelenését, de egyelőre a 4070Ti-tól kezdve az új széria kisebb testvéreit alapul véve nem mondható el az, hogy nagyon eldobnánk az agyunkat és rohannánk megvásárolni az új hardvereket.

Mindenesetre a zöldek nem állnak le és igyekeznek újabb videókártyákkal „megörvendeztetni” a közösséget. A mostanában napvilágot látott hírek alapján pedig az Nvidia RTX 4060 Ti lesz a következő a sorban, miközben a várható megjelenését májusra datálják a nemzetközi médiumok. Az RTX 4060 Ti úgy tűnik egy 450 dolláros árcédulát kap majd, ezáltal csak 50 dollárral lenne drágább az előző generációs RTX 3060 Ti-nál. A pletyka a Red Gaming Tech csatorna által ápolt forrásokból származik, állítólag ugyanattól a forrástól, amely a nemrég bemutatott RTX 4070 esetében is egy 599 dolláros árat közölt, meglehetősen pontosan.

És hogy mit tud az új kártya? Nos, a tudósok az RTX 3070-et kicsit meghaladó teljesítményre számítanak, ami ugye maga is egy 499 dolláros grafikus kártya volt. Tekintve, hogy az árképzés hogyan alakult: az RTX 4070 körülbelül az RTX 3080 szintjét hozza 100 dollárral kevesebbért.

Az viszont eléggé elkeserítő, hogyha nem nyúlunk mélyen a pénztárcánkba, akkor egyre nehezebb meggyőzően érvelni azzal kapcsolatban, hogy miért is érné meg igazán váltani a 4000-es videókártyákra. Ráadásul az Nvidia egyre inkább a DLSS 3.0 és a Frame Generation (bevallottan kézzelfogható és csábító) kettősére támaszkodik a hardverek tényleges erejének növelése helyett és így az kezd kirajzolódni, hogy gyakorlatilag többet fizetnek a felhasználók a szoftveres fejlesztésért, mint magáért a hardverért. Csak a rend kedvéért: a jelenlegi pletykák szerint az RTX 4060 Ti az AD106 GPU-t kap, ami ugyanaz a chip, amely a mobil RTX 4070 alapjául is szolgál. A mobil GPU-tól eltérően azonban kevesebb CUDA maggal látják el: a laptop chip 4608, míg az asztali változat 4352 magot tartalmaz. A boost órajelet a TechPowerUp GPU-adatbázis egyik adminja szivárogtatta ki, aki azt állítja, hogy a kártya alapértelmezett órajele 2535 MHz lesz, bár várhatóan ennél azért magasabb értékkel dolgozik majd a kártya. Az RTX 4060 Ti egyik problémája továbbá a 8 GB-os VRAM korlátozás, viszont legalább az RTX 4070-hez hasonlóan ez is kellemes L2 gyorsítótárral érkezik majd.

Kövess Minket!