Itt a dráma: Megvétózta egy nagyhatalom a Microsoft - Activision Blizzard üzletet

Itt a dráma: Megvétózta egy nagyhatalom a Microsoft - Activision Blizzard üzletet

Hónapokon keresztül vizsgálódtak, de végül nem hagyták jóvá a megállapodást.

Az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleti Hatósága (CMA) hónapokon keresztül vizsgálta a lehetséges Microsoft - Activision Blizzard felvásárlás körülményeit, azonban végül nemet mondtak arra, hogy a két vállalat nyélbe üsse az üzletet. A közel 69 milliárd dolláros megállapodás így ismételten parkolópályára került, lehetetlen megtippelni, hogy bekerülhet-e a Game Passbe a közeljövőben a Call of Duty, a World of Warcraft és a többi, hatalmas népszerűségnek örvendő játék.

Miért mondott nemet az egészre a CMA?

A legfőbb indoknak a felhő alapú szolgáltatásokra gyakorolt hatást nevezték meg a szakemberek. Már jelenleg is egy hatalmas szeletet birtokol a tortából ebben a szektorban a Microsoft, köszönhetően az Xboxnak, a Windowsnak és az Azure-nak.

„A felhő lehetővé teszi az Egyesült Királyság játékosainak, hogy ne kelljen drága játékokat vásárolniuk PC-re, valamint ne ruházzanak be rengeteg pénzért a konzolokba. Emellett flexibilitást is jelent, mivel bárki, bárhol, bárhogyan játszhat. Ha a Microsoft ezen a dinamikusan fejlődő területen még erősebb pozíciót vesz fel, az hátráltathatja az innováció kiteljesedését, a még kiaknázatlan lehetőségek területén megjelenő fejlesztéseket” - írja a CMA.

A hatóság szerint a "cloud gaminget" nem szabad korlátok közé szorítani, szabadon kell áramolnia az innovációnak, a döntési lehetőségeknek. A versenypiacon fellépő túlsúly károsan hatna, ezért minden eszközzel arra törekednek, hogy ne érezhesse magát monopolhelyzethez közel egyik cég sem. Az Activision Blizzard kijelentette, hogy mindent megtesznek majd a CMA döntésének visszafordításáért. Továbbra is arra törekedik az üzletben érintett mindkét fél, hogy minél hamarabb pont és aláírás kerüljön a szerződésre. Ha az Egyesült Királyság más véleményen van, akkor át kell strukturálni a gazdasági terveket, amelyek a szigetországra, valamint Észak-Írországra vonatkoznak.

Kövess Minket!