Egyre közelebb az Activision-Blizzard felvásárlása, már az angolok is támogathatják

Egyre közelebb az Activision-Blizzard felvásárlása, már az angolok is támogathatják

A szigetországi Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóság közölte, hogy az ügylet szerintük a konzoljátékok piacán már nem csökkentené a versenyt jelentősen.

Az Activision Blizzard részvényei emelkedésnek indultak pénteken, miután az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleti Hatósága úgy tűnik egy pontban dűlőre jutott a Microsoft és az Activision Blizzardot érintő felvásárlásának ügyében.

A fejlemény azért még nem jelent zöld utat, de fontos győzelemként könyvelheti el a Microsoft, mivel egy jó ideje húzódik már a videojáték-üzletágának bővítésének terve. A redmondi székhelyű technológiai óriásvállalatnak nem ez lenne az első ilyen üzlete, de mindenképpen a legnagyobb fogás lenne, ha sikerülne bekebelezniük a videójátékpiac egyik legnagyobb szereplőjét. Eddig olyan nagyobb, videójátékfejlesztéssel foglalkozó vállalatot vásároltak már fel, mint a ZeniMax Media, amely például a Bethesda Softworks anyavállalata is egyben.

Ez azért számít nagy előrelépésnek az ügyben, mert néhány hónappal ezelőtt még komoly vizsgálatokat folytattak a Microsoft ellen, és a CMA volt az első, akik aggodalmukat fejezték ki az üzlettel kapcsolatban. Februárban aztán közzétették a felvásárlással kapcsolatos vizsgálatuk elsődleges megállapításait, és akkor azt állították, hogy a tranzakció magasabb árakat, kisebb választékot és kevesebb innovációt eredményezhet. A szabályozó hatóság aggályai között szerepelt, hogy az ügylet a konzoljátékok piacán a verseny jelentős csökkenéséhez vezetne.

Azóta a szabályozó hatóság jelentős mennyiségű visszajelzést kapott az ügylettel kapcsolatban az iparág különböző szereplőitől. Az új bizonyítékok alapján a CMA változtatott az álláspontján és már nem hiszi, hogy ez a felvásárlás akadályozná vagy visszavetné a versenyt a konzoljátékok piacán.

„Az újonnan benyújtott bizonyítékok után mérlegeltük a helyzetet és ideiglenesen arra a következtetésre jutottunk, hogy az összefonódás nem fogja jelentősen csökkenteni a versenyt a konzoljáték-szolgáltatások terén, mivel a Microsoft számára a Call of Duty PlayStationtől való visszatartásának költségei meghaladnák az ilyen intézkedésből származó előnyöket. A mai bejelentés nem befolyásolja azt az előzetes véleményünket, hogy ez az üzlet aggályokat vet fel a felhőalapú játékpiacon. Vizsgálatunk továbbra is azon az úton halad, hogy április végéig befejeződjön.” - mondta Martin Coleman, a CMA vizsgálatát végző független szakértői testület elnöke pénteki nyilatkozatában.

Az Activision Blizzard részvényei több, mint 5%-kal nőtt, míg a Microsoft részvényei enyhén csökkentek az általános piaci visszaesés közepette a híreket követően.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!