Üzlet: Arab befektetők gigantikus összegeket tolnak bele az EA-be

Szinte kiapadhatatlan forrásokkal rendelkezik több befektető, amelyből profitálhat az e-sport is.

Átrendeződés zajlik a videójátékos iparágon belül. Az elmúlt hónapokban őrületes összegeket fektettek be az Arab-félsziget legnagyobb vállalatai, amely mindenképpen felpezsdítheti a gaming szektort. Ennek egyik legjobb példája a Gamers8 e-sport rendezvény, amely 45 millió dolláros összdíjazással amely abszolút rekordnak számít, ha csak kizárólag a nyereményalapot veszitek számításba. A The International elbújhat a sarokban, ugyanis a Valve MOBA-jának 2021-es rekordját sikerül hamarosan átadni a múltnak. Kevesebb mint 50 nap van hátra az szaúd-arábiai rendezvényig, amelyen a fókuszt a Dota 2, a Fortnite, a Rocket League, a Rainbow Six Siege és a PUBG Mobile kapja. Az arabok azonban nemcsak az e-sportba, hanem a klasszikus videójátékok üzleti oldalába is szeretnének belekóstolni. 

40 milliárd dolláros befektetés és az EA

Múlt hónapban hozták nyilvánosságra azt a jelentés, amelyből kiderült, hogy 13 billió forintnál is többet fektetett be a gaming szektorba a Savvy Games Group. Ez a csoport teljes mértékében az állam alá tartozik, vagyis maga a szaúdi kormány (pontosabban a Public Investment Fund, PIF) döntött úgy, hogy itt az ideje becsatlakozni a globális videójátékos vérkeringésbe. Emellett maradt nekik még arra is forrásuk, hogy az Electronic Arts részvényeiből vásároljanak még 8,81 millió darabot, így közel 55%-kal növelték meg az eddigi befektetésüket a világ egyik legismertebb kiadó-fejlesztőjében.

A PIF más Egyesült Államokban székhellyel rendelkező gigacégekkel is elkezdett alaposabban foglalkozni. Az Activision Blizzard és a Take-Two sem "menekülhetett" az arab milliók elől. 

Kövess Minket!



Gamer szótár