Hiába az ováció, a kritikusok lehúzták az Indina Jones 5. részét

Hiába az ováció, a kritikusok lehúzták az Indina Jones 5. részét

A cannes-i filmfesztiválon ugyan 5 percig tapsoltak a bemutatót követően, de a kritikusok már nem örvendeztek ennyire a látottak alapján.

Elérkezett az idő, hogy a 80 esztendős Harrison Ford utolsó nagy Indiana Jones kalandját is felfedjék, a mozis premierek előtt azonban még levetítették a cannes-i filmfesztiválon, illetve a sajtó munkatársai is megtekinthették. Előbbi esetében egy nagyjából 5 perces álló tapsviharral jelezte a közönség, hogy tetszett a film, bár ez azért bőven elmarad az átlagtól, hiszen egy igazán jó alkotás esetében akár 10 percig is tapsikolnak ilyenkor. Ez volt tehát az első jel, hogy nem sikerült olyan nagyon jól a sors tárcsája alcímet viselő ötödik epizód.

Az első kritikák pedig már nem kegyelmeztek, és hiába mondható el, hogy ez egy amolyan búcsú is Harrison Fordnak Indiana Jones karakterétől – meg is hatódott rendesen az ováció alatt –, az értékelések elég negatív képet festenek az ötödik felvonásról. A cikk megírásakor ugyanis két nagy platform esetében is elég szomorúak a pontszámok. A Rotten Tomatoes oldalán 12 kritikát követően mindössze 33%-on áll a film, és bár jobb a helyzet a Metacritic esetében, de a 10 kritika alapján elért 51 pontra sem lehetnek büszkék a készítők.

A The Hollywood Reporter munkatársai például egyáltalán nem ájultak el a filmtől:

„Ez egy nagy, hatalmasat szóló film, ami végigzakatol a játékidején, de soha nem találja örömtelinek mindezt, dacára annak, hogy John Williams aláfestőzenéje mindent belead, hogy előhozza az emberből a nosztalgikus érzéseket, és hogy elhitesse vele, hogy egy vad kalandban vesz részt éppen. Indy nem is törődik a korát firtató elkerülhetetlen viccelődéssel, és bebizonyítja, hogy még mindig képes feltalálni magát. De Fordon gyakran látni azt, mintha robotpilótában csinálná a dolgokat, mintha azt mérlegelné, hogy vajon ez a film visszaadja ikonikus akcióhőse patinás fényét, vagy inkább csak rávilágít arra, hogy már lejárt a szavatossága. Ő sem, és a nézők sem járnak túl jól ezzel az üres próbálkozással a márkanév helyreállítását illetően.”

Kövess Minket!



Gamer szótár