5+1 érdekesség a 43 éves Star Wars: A Birodalom visszavágról

5+1 érdekesség a 43 éves Star Wars: A Birodalom visszavágról

Hollywood egyik legnépszerűbb folytatása is egyben, amelynek az előkészülete is legalább annyira grandiózus volt, mint maga a film.

Kevés olyan alkotás született az évtizedek során, amelyet méltán lehet bárkinek ajánlani, egyben a filmtörténelem meghatározó része is. A Star Wars eredeti trilógiája a hetvenes és nyolcvanas évekből viszont abszolút ilyen és simán elmondható, hogy meghaladta a korát, valamint a mai napig megállja a helyét. Bár a Star Wars: Egy új reményben Obi-Wan Kenobiként feltűnő Alec Guinness, bár egy rahedli pénzt keresett vele, nem éppen pozitív véleménnyel volt a produkcióról.

Mindenesetre ezeknek a filmeknek hála hatalmas rajongótáborra tett szert a franchise, ráadásul hiába készült számtalan újabb film a messzi-messzi galaxisban, A Birodalom visszavág még mindig az egyik legjobbnak számít. 2023. május 21-én, azaz tegnap ünnepelte a film a 43. születésnapját, ennek apropóján összegyűjtöttünk 5+1 olyan érdekességet a filmről, melyekről még nem biztos, hogy hallottál.

1976-ban George Lucas és a Fox olyan megállapodást kötött, amelynek értelmében Lucas megtarthatta a Star Wars folytatásainak jogait. Ezért, hogy ő lehessen a projekt első számú embere, Lucas maga finanszírozta a következő felvonást, melynek a kezdeti költségvetése 18 millió dollár volt. A rendező a Star Warsból származó pénzből és hitelből finanszírozta a forgatásokat. A költségvetés végül 30,5 millió dollárra rúgott, Lucas pedig pénzügyi csőd szélén állt, így visszament a Foxhoz, és újabb üzletet kötött. A Fox végül kisegítette a projektet nagyobb haszonért cserébe. Ez az alku pedig megmentette a filmet és Lucast a katasztrófától.

A Hothon játszódó nyitójeleneteket a norvégiai Finse-ben forgatták. Amikor a területet az elmúlt 100 év legnagyobb hóvihara sújtotta, a forgatást nem tudták folytatni és sokat álltak a munkálatok, ezért Károly herceg látogatása is meghiúsult.

A forgatás kezdetén baleset történt. Mielőtt Hamill beszállt volna a bacta-tankba, egy fölötte lévő tükör összetört, és a hatalmas üvegdarabok belehullottak a folydékba. Kershner később azt mondta: „Ha Mark épp akkor a tartályban tartózkodott volna, nem tudom megúszta volna-e élve.”

Harrison Ford azt akarta, hogy Han Solót megöljék A Birodalom visszavág végén, mivel nem szerette volna újra eljátszani a karakterét. Lucas éppen ezért döntött a lefagyasztása mellett, így volt lehetőségük eldönteni, hogy a Jedi visszatérben visszahozzák-e Han-t vagy sem. Egyébként Han űrhajója volt az egyetlen a Star Wars-filmek történetében, ahol egy teljes életnagyságú Millennium Falcon elkészítettek a forgatásra. A hajó körülbelül 20 méter széles, 24 méter hosszú, 5 méter magas volt, illetve 23 tonnát nyomott.

Obi Wan Kenobi szellemként jelenik meg Luke-nak, akit Alec Guinness alakított. Guinness a forgatások utolsó napján forgatta le a jeleneteit. 4,5 óra munkáért a film bruttó bevételének 0,25%-át kapta, amivel végül milliókat keresett.

Yoda ötlete Lucastól származik, de néhány változtatást azért végrehajtottak rajta, mielőtt bekerült a filmbe. Eredetileg Buffy, majd Minch, majd Minch Yoda, végül pedig Yoda volt a neve. Kershner úgy gondolta, hogy Yodának 2,7 méter magasnak és nagy fehér szakállasnak kellett volna lennie. De Lucas azt mondta neki: „Ez egy kicsit közhelyes lenne, Kersh”. Yodát egyébként eredetileg Ralph McQuarrie és Joe Johnston művészek tervezték. Lucasnak viszont nem tetszettek a terveik, ezért felbérelte Stuart Freeborn sminkest. Ő Albert Einsteinről mintázta Yoda szemét, Yoda arcának többi részét pedig a sajátjáról.

Kövess Minket!



Gamer szótár