Obi-Wan eredeti színésze bugyuta tündérmesének tartotta a Star Warst

Obi-Wan eredeti színésze bugyuta tündérmesének tartotta a Star Warst

Mégis elképesztő összeget keresett a filmmel, de még ez sem győzte meg, hogy visszatérjen a folyatásokra.

Hihetetlen, de a legelső Star Wars mozifilmet 1977-ben láthatta a nagyérdemű, és akkor bizony még koránt sem volt biztos, hogy a filmtörténet egyik legmeghatározóbb műve válik belőle. A 46 évvel ezelőtt elkészült Episode IV – A New Hope (Star Wars: Egy új remény) végül nagyon betalált és útjára indította a Csillagok háborúja őrületet, ami a mai napig is tart, nem alaptalanul. Akkortájt viszont másként viszonyultak a sci-fi műfajhoz, de aztán kiderült, hogy George Lucas koncepciója – több más űrben játszódó ötlet mellett, például Alien széria – képes meghódítani a világot. A legelső felvonása a franchisenak 11 millió dollárban készült el 1976-ban, és a 77-es bemutatója óta 776 millió dollárt termelt.

Azt viszont talán kevesen tudják, hogy az eredeti trilógiában Obi-Wan Kenobit alakító Alec Guinness első körben nagyon nem érezte magáénak a szerepet. Az első rész bemutatója környékén adott interjújában elárulta, hogy kapott Lucastól egy forgatókönyvet, de mikor meglátta, milyen műfajú filmről van szó, azt mondta magának, a sci-fi nem neki való. Ettől függetlenül beleolvasott és onnantól kezdve már nem volt visszaút, hiszen a legelső párbeszéd beszippantotta, aztán tovább kellett lapoznia, mert szerette volna megtudni hogyan folytatódik a karakterek diskurzusa és végül megkedvelte a sztorit.

Az évek folyamán az is kiderült, hogy a barátai között egy bugyuta tündérmesének tartotta a Star Warst, mielőtt elfogadta volna azt a szerepet, amellyel végre beírta magát a rajongók emlékezetébe. Csak azután bólintott rá az ajánlatra, miután a 20th Century Fox beleegyezett a követelésébe és megduplázta a gázsiját, ráadásul a bevételek 2 százalékát is megkapta, Lucas pedig a forgatás befejezése után jóindulatból még 0,25 százalékot hozzáadott ehhez. Akkoriban azt hitte Guinness, hogy nagyjából 100-150 ezer dollárt jelenthet ez neki, miközben a premier után 7 millió dollár ütötte a markát, és becslések szerint 95 millió dollárt hozott neki a film a 2000-ben, 86 évesen bekövetkezett haláláig. Annak ellenére, hogy Guinness a nagyjából 20 percnyi szerepéért hallatlanul sokat keresett, nem volt hajlandó visszatérni a folytatásokhoz.

Kövess Minket!