Alig két hónap alatt történelmet írt a Super Mario Bros.: A film

Alig két hónap alatt történelmet írt a Super Mario Bros.: A film

A premierjétől eltelt alig 2 hónap alatt minden idők harmadik legnagyobb bevételt hozó animációs filmje lett belőle.

16 éve, hogy Chris Meledandri producer elhagyta a 20th Century Animationt, és megalapította az Illuminationt. Ráadásul alig több, mint egy évtized telt el azóta, hogy az Illumination bemutatta első filmjét, a Gru -t (Despicable Me) a közönségnek. Talán maga a forgalmazó, a Universal Pictures stúdió sem gondolta azt, hogy ezek a kis mosolygós sárga minyonok ekkora sikert aratnak, pedig nagyon betaláltak, és rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tettek szert. Az Illumination pedig az animációs ipar koronázatlan királyává vált, majd nem sokkal később felfalták a konkurenciát (például a Pixart és a szintén Universal-tulajdonban lévő DreamWorksot), „megfertőzték” a popkultúrát, de még a Disney-t is megverték a saját kasszasikerükkel.

Azért azt hozzá kell tenni, hogy a jövedelmező pénzügyi siker nem mindig egyenlő a minőséggel. Talán emiatt történhet meg az, hogy a fergeteges népszerűsége ellenére az Illumination megítélése, miszerint jók-e tényleg a filmjeik vagy sem, elég vegyes.

A stúdió élénk színkavalkáddal megáldott alkotásai, melyben fülbemászó dallamokkal és parádés szinkronhangokkal kápráztatják el a közönséget felszínes szórakozásra tökéletesek, de általában nem sok valódi tartalmat adnak a nézőknek – bár az is fura, hogy sokan ezen produkcióktól is ilyesmiket várnak el. Az animációs filmjeikben megjelenő érzelmek gyakran sekélyesnek, ha nem egyenesen üresnek, vagy ami még rosszabb, manipulatívnak tűnnek. Ezzel kapcsolatban általában legtöbbször a lusta jelzővel illetik az Illumination-t, és így a kritikák nagy része a filmek semmitmondó cselekményét, valamint a karakterek kidolgozatlanságát említik meg, mint negatívum.

Persze ezek a panaszok nem igazán törték le a stúdió kedvét. Legújabb filmjük, a The Super Mario Bros. Movie egy újabb milliárd dolláros kasszasikerként vonult be a történelembe, ráadásul olyan tettet hajtott végre, amire még egyetlen alkotás sem volt képes. Minden idők harmadik legtöbb bevételét hozó videojáték-filmjévé avanzsált. A 2023. április elején bemutatott animációs film ugyanis, alig 2 hónap alatt érte el a virtuális dobogó legalsó fokát, és jelenleg 1,265,595,183 dollárt hozott a konyhára, ezzel letaszította a pódiumról A hihetetlen család 2. részét. Előtte már csak a Jégvarázs 1. és 2. része található, ráadásul utóbbi már csak szűk 20 millió dollárral vezet előtte, míg az első felvonása valamivel többet termelt eddig, mint 1,4 millió dollár, így még nagyobb előnye van, ámbár a második hely megszerzése már a nyáron összejöhet Marióéknak.

2023-ban pedig ez az első mozifilm, amely átlépte az 1 milliárd dolláros határt.

Kövess Minket!



Gamer szótár