Ez rövid életű volt: a Nintendo törölteti Steamről a népszerű emulátort

Ez rövid életű volt: a Nintendo törölteti Steamről a népszerű emulátort

A japán cég híresen szigorú, ha a saját tulajdonáról van szó, most is támadásba lendültek a Steam ellen!

Az egy jól ismert tény, hogy a nagy japán kiadók híresen szigorúak, ha valaki az ő termékeiken szeretne bármilyen módon nyerészkedni és azonnal lecsapnak a legártalmatlanabb próbálkozásokra is. Valami hasonló történt most is, ugyanis pénteken a Dolphin nyílt forráskódú GameCube- és Wii-emulátor mögött álló fejlesztők jogi felszólítást kaptak a Nintendótól, amelyben a program közelgő megjelenését kifogásolják Steamen.

A fejlesztőcsapat még március 28-án indított egy Steam-oldalt, és a Dolphin blogján jelentette be, hogy hamarosan a felhasználók számára is elérhető lesz a szoftver. Nos, úgy tűnik ez a terv meghiúsul, miután a Nintendo megálljt parancsolt az elképzeléseiknek. 

„Mivel a Dolphin emulátor sérti a Nintendo szellemi tulajdonjogait, beleértve, de nem kizárólagosan a Digitális Millenniumi Szerzői Jogi Törvény (DMCA) megkerülést és kereskedelmet tiltó rendelkezései (17 U.S.C. § 1201) szerinti jogait, ezt az értesítést küldjük Önnek, amelyben kötelezzük, hogy távolítsa el a Dolphin emulátor kínálatát a Steam áruházból” – olvasható a Steamnek címzett jogi dokumentumban.

A Dolphin fejlesztőcsapata abban a nehéz helyzetben van, hogy alap esetben lehetőségük lenne arra, hogy ellenértesítést nyújtsanak be a Valve-nak, ha úgy vélik, hogy az emulátor nem sérti a DMCA-t. Ekkor a Nintendo térfelén pattogna a labda, akiknek két hetük lenne eldönteni, hogy perre vigyék az esetet. Ha nem tennék, akkor a Dolphin potenciálisan újra felkerülhetne a Steamre. A pénteki incidens során azonban a Valve önként döntött úgy, hogy eltávolítja a Dolphin Steam áruházi oldalát pusztán a Nintendo figyelmeztetése alapján (még nincs jogi követelés, mert nem elérhető a program, annak élesedése esetén tennének konkrét jogi lépéseket), ami azt jelenti, hogy a Dolphin egyetlen útja a boltba való visszakerüléshez a Valve-val való megegyezés. Ez az ügy egyébként messze túlmutat önmagán. Nem tudni, hogy a Nintendo kiadna-e hivatalos DMCA letiltási értesítést, ha a Dolphin megjelenne a Steamen, vagy valóban jogi lépéseket tenne - és ha igen, mi történne. Bármelyik irányban hozott döntésnek messzemenő következményei lennének az emulációra nézve, mivel a modern játékrendszerek legtöbb, ha nem minden emulátorát valószínűleg a DMCA kijátszás elleni rendelkezéseinek megsértésének lehetne tekinteni, ha a Nintendo megnyerné a pert. Azonban ugyanez igaz a másik irányba is, a Dolphin esetleges győzelme a többi emulátorra is nagy hatással lenne.

Egyébként a múlt a Nintendo esetleges vereségére mutat, mert korábban a Sony által a Bleem! és a Connectix ellen indított perek mindegyike azt a végkifejletet hozta, hogy az emulátorok nem sértettek semmiféle szerzői jogot. Az biztos, hogy a Valve Steames kiadása határozatlan ideig nem történik meg, de meglepődnénk, ha ennek az ügynek ne lenne még folytatása.

Kövess Minket!



Gamer szótár