A ChatGPT jótékony hatással van a munkavállalók teljesítményére

A ChatGPT jótékony hatással van a munkavállalók teljesítményére

A mesterséges intelligencia nem váltotta fel a munkaköröket, sőt egyes alkalmazottak jobban végezték azokat.

Az olyan generatív AI-eszközök, mint a ChatGPT, a Midjourney és a Dall-E meteorszerű felemelkedésével a munkavállalók és a vállalatok aggódnak amiatt, hogy a mesterséges intelligencia milyen hatással lesz rájuk. Jogos ez a félelem? Egyes szervezetek szerint igen, és betiltják őket mások inkább a lehetőséget látják benne és AI-eszközöket építettek be a munkafolyamatokba. Voltak olyan beszámolók is, amik szerint az MI bevonása javította a termelékenységet és a morált. Kinél van az igazság? 

Az MIT és a Stanford kutatói arról számolnak be, hogy amikor egy Fortune 500-as vállalati vállalat (amely a tanulmányban név nélkül kívánt maradni) 2020 végén/ 2021 elején lassan bevezette a ChatGPT testreszabott változatát az IT support munkatársainak segítésére, nemcsak a teljesítmény javult, hanem a dolgozók megtartása is, vagyis kevesebben léptek ki. Egy olyan munkakörben, ahol évente több mint 60%-os fluktuációs arányról számolnak be, ez hatalmas áldás volt a vállalat számára. 

A folyamat során a munkatárs egy online chaten keresztül lépett kapcsolatba az ügyféllel az egyik ablakban, miközben a chatbot egy másik ablakban volt megnyitva. Amikor az ügyfélnek segítségre volt szüksége, a support ezt betáplálta az intelligenciába, majd annak válaszát használhatta a probléma elhárításához.

„Technikai szinten az ügyféltámogatás szerepkör jól alkalmazható a jelenlegi generatív mesterséges intelligenciák esetében. Az AI szemszögéből ezeket a beszélgetéseket úgy lehet elképzelni, mint egy sor mintaillesztési problémát, amelyekben az ember a cselekvések optimális sorozatát keresi.”

A chatbotot a vállalat hívásain keresztül képezték ki, és olyan megoldásokkal és konkrét mondatokkal tudta ellátni a dolgozókat, amelyek a tapasztaltabb alkalmazottaknál korábban beváltak. Elméletileg tehát a kevés vagy semmilyen informatikai tapasztalattal nem rendelkező egyének ugyanolyan gyorsan és hatékonyan tudtak válaszolni az ügyfelek megkereséseire, mint a többéves tapasztalattal rendelkezők. A jelentés szerint "vannak arra utaló bizonyítékok, hogy a mesterséges intelligencia ajánlásai révén az alacsony képzettségű dolgozók jobban tudnak kommunikálni, mint a magasan képzett dolgozók". Az új munkavállalók több hívást tudnának kezelni óránként, miközben kielégítőbb ügyfélválaszokat adnának. A tanulmány arról is beszámolt, hogy csökkent a "beszéljünk egy menedzserrel" kérések száma. Nem túlságosan meglepő módon a veterán és magasan képzett alkalmazottak kevésbé találták hasznosnak a chatbot eszközt, mivel a mesterséges intelligencia képzési adatai az ő ötcsillagos beszélgetéseikből álltak, így ők már tudták a válaszokat.

Ám összességében nem túl megnyugtatóak az eredmények. Ebben az esetben úgy tűnik, hogy a mesterséges intelligencia inkább megkönnyíti a munkát, mintsem helyettesíti azt. Azonban még ha nem is váltják ki a munkásokat, az AI-eszközök bizonyos munkaköröket "leképezhetnek", ami potenciálisan csökkentheti a béreket, mivel az előzetes tudás nem feltétlenül szükséges az adott munkakörhöz. Persze van akiknek meg kell ezeket tanítania neki, de jóval kevesebb ilyen magas szaktudású emberre van szükség.

Kövess Minket!