A ChatGPT emelheti új szintre a videójátékokat?

A ChatGPT emelheti új szintre a videójátékokat?

Hát... egyelőre nem mondhatnánk, hogy hibátlan a terv, de valahonnan el kell indulni.

Kis túlzással élve, napról napra fejlődnek a videójátékok, a mögöttük álló technológia. Folyamatosan nagyobb, szebb, tartalmasabb, szabadabb, valóságosabb játékokat kapunk, de azért mindig van egy határ, amit akaratlanul is be kell tartani a fejlesztőknek, egyszerűen nincsenek meg még az eszközeik arra, hogy a jól megírt programkódok helyett a valóságos szabadságnak adják át magukat és munkájukat. 

Egyre jobban tudnak szabadnak tűnő világokat teremteni, de sikerüljön bármennyire is jól a munkájuk, a színfalak mögé tekintve minden játék esetében azt látjuk, hogy a hőn áhított szabadság valójában határok közé szorított szabályok összessége. Gondoljatok bele például abba, hogy egyszerűen még 2023-ban is lehetetlen életszerű, szabadon kommunikáló, úgynevezett élő és lélegző NPC-ket alkotni.

Mi lehet a megoldás? Mi lesz az a technológia, ami új videójátékok egész generációját teremti meg? Sokak szerint az AI, akár a ChatGPT. Tény, hogy amire a ChatGPT képes, az jelenleg bámulatos, persze még mindig nem az önmagát fejlesztő, átverhetetlen és megkerülhetetlen AI. Láttunk már arra példákat, hogy becsapható a rendszer, hogy viszonylag könnyedén megkerüli a saját szabályait is. A ChatGPT a jövő, ő lesz az az AI, ami kivált majd számos emberi munkát? Én ebben személy szerint nem hiszek. Abban igen, hogy a világunk az egyre fejlettebb AI-használat felé mozog már évek óta, de abban nem a jelenlegi ChatGPT több lenne egy techdemónál.

Vannak akik már az élet számos területén próbálják használni a rendszer adottságait, akár videójátékokban is. A kínai NetEase (Identity V, Marvel Super War, Diablo Immortal) például már azon dolgozik, hogy a ChatGPT segítségével adjanak életet új játékukban az NPC-knek.

A Justice Online Mobile egyelőre csak demó szinten kezeli a ChatGPT-t, de a fejlesztők már most fűt-fát ígérnek. Élő NPC-k, valósághű dialógusok és reakciók az NPC-k részéről. Képzeljük el például azt, ahogy egy NPC-nek megmondhatjuk, hogy tűz van valahol, majd az oda szalad segíteni az oltásban. Képzeljük el, hogy két szerelemre programozott NPC-t játékon belüli cselekedeteinkkel szakíthatunk szét (feltéve, ha tényleg van bárki, aki erre vágyik).

Ez mind szép és jó, papíron. Papíron valóban soha nem látott szabadságot teremtene a játék, hiszen az NPC-k a ChatGPT segítségével tanulnának és reagálnának mondandóinkra, cselekedeteinkre. A valóságban azonban ez még mindig előre leprogramozott reakciók, mondatok, szabályok tömkelege, nem pedig valós idejű és tudatos reagálás. Egyszerűen nem tart még ott a ChatGPT, hogy a játékos bármely reakciójára szabad választ adjon, így pedig ismét belefutunk a már ismert határokba.

Arról nem is beszélve, hogy miként oldják meg a szinkront? Egyszerűen lehetetlen egy valós szinkronszínésszel annyi szöveget rögzíteni, hogy abból aztán végtelen mennyiségben tudjon dolgozni az AI. Ha pedig elmarad a szinkron... máris csorbul a szabadság és a valóságérzet. De ha mindezt sikerülne is valahogy orvosolnia a fejlesztőcsapatnak, mi garantálja a rendszer biztonságát? Mi garantálja, hogy az AI nem kezd majd bántó, akár rasszista magatartásba? Ebben a pillanatban semmi, hiszen már most átverhető ezen a téren a ChatGPT, ebben a formában pedig egyszerűen nem lehet rábízni egy videójáték egy szereplőjét.

Egyelőre ez inkább tűnik ügyes marketingnek, egy érdekes ötletnek és egy kezdeti próbálkozásnak, mintsem valódi forradalomnak a videójátékok között, de persze fontos megjegyezni, hogy még maguk a fejlesztők sem ismerik a terveik pontos megvalósítását, egyelőre csak próbálkoznak.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Gamer szótár