Ahogy az a nevében is benne van, az AOC Agon Pro AG274QG monitor tényleg Pro

Ahogy az a nevében is benne van, az AOC Agon Pro AG274QG monitor tényleg Pro

A háromlábú „szörny” nálunk is tiszteletét tette.

Ha van valami, ami képes lehet teljes mértékben beszippantani egy játékosokat, az a kijelző és annak minősége. Én azon típusok közé tartozom, aki sok esetben csak legyintett arra, hogy egy képernyő milyen extra élményt adhat és az elmúlt évtizedeket a VA és TN panelek sűrűjében töltve egyszer csak ráeszméltem a tévedésemre. Szembejött velem az AOC Agon Pro AG274QG, ami ráébresztett, hogy mennyi mindenről lemaradtam eddigi monitorjaimmal.

Érdemes persze leszögezni, hogy néhány tulajdonsága ezeknek a fenevadaknak már tényleg csak azok számára lehet fontos, akik komolyabban veszik a gaminget az átlagnál. Itt most első sorban azokra gondolok, akik professzionális esportolói karrierben gondolkoznak. Persze casual játékosnak is jó érzés lehet 240Hz-es képfrissítéssel akciózni bármelyik játékban, de igazán azok fogják értékelni egy monitor ilyesfajta adottságát, akik a legjobbak közé akarnak emelkedni és ezt versenyeken is bizonyítani szeretnék. Az Agon Pro ebben is jó társ lehet, de persze akkor is pazar élményt nyújt, ha csak egy álmos délutáni órában ülünk le egy-két meccs Call of Duty vagy néhány környi Assetto Corsa elé.

A felszereltségét illetően kapott ő is mindent, ami egy modern és kifogástalan monitorhoz illik. A 2560x1440-es felbontás mellett a már említett 240Hz-es képfrissítésen túl támogatja a G-Sync Ultimate és FreeSync – ez 48-144 Hz-re képes HDMI-n (ebből 2 van) keresztül, illetve 48-240 Hz-re DisplayPorton (ebből 1 van) keresztül – technológiákat is, mindeközben 10-bites natív színmélységgel, valamint a mára lassan trenddé váló 1ms-es válaszidővel rendelkezik. Az AOC a képminőségen sem spórolt. Az AG274QG HDR módban 600 nits-et (a cd/m² (=nit) a világítástechnikában a fénysűrűség (luminance) mértékegysége) tud, de SDR-tartalmak esetén is el tudja érni a közel 450 nits-et, így a legvilágosabb környezetben is bőséges fényerővel és tisztasággal működik. A terméket ellátták még két darab 5 wattos hangszóróval is, tehát, ha valamilyen okból kifolyólag nem rendelkezik valaki hangszórókkal vagy fejhallgatóval – beépített headset tartó azért nem hiányozhat –, akkor sem kell lemondania az audiovizuális élményről. Meglepően jól szól egyébként és egy átlagos szobát képes teljesen megtölteni a hangerejével.

A kontrasztarányt a 32 zónás, élsimító háttérvilágítás növeli. Ez a művelet SDR módban 5000:1-re, HDR módban pedig több mint 33 000:1-re növeli a kontrasztot, amivel az AG274QG megelőz számos hasonló képességű monitort is. A képet tovább javíthatja a mellékelt, helyére pattintható merev fényvédővel. Ez a legsötétebb helyiségek kivételével valódi előnyt jelent, mivel megakadályozza, hogy oldalról vagy felülről bármilyen fény érje a képernyőt. Ehhez még vegyük hozzá azt is, hogy az ergonómia kialakítás lehetővé teszi a -3/21 fokos dőlésszöget, a 20 fokos elfordíthatóságot és a 120 mm-es állítható magasságot is. Az OSD-t a monitor hátuljának jobb oldalán egy apró joystickkal vagy egy Quick Switch nevű koronggal lehet vezérelni. Az AG274QG ugyanazt a stílusú menüt használja, mint a többi Agon Pro kijelző: a joystick vagy a korong középső gombjának megnyomásakor a jobb alsó sarokban jelenik meg a nyolc opció, melyek révén jó néhány dolgot beállíthatunk.

A legtöbbeknek alighanem a Game Setting (Játékbeállítások) menüpont lesz a legfontosabb, hiszen itt lehet megtalálni például az előre bekalibrált – ebből 7 db van – képmódokat. A Quick Switch korong egyébként 4 gyorsgombot is magában foglal. A Dial Point egy célzó kereszt, amely egy apró piros kereszt formájában jelenik meg a képernyő közepén. A Light FX gyorsmenüben kapunk jó néhány lehetőséget a LED-ek színének és hatásának beállítására. A másik két gombbal pedig a DP vagy HDMI módok között lehet váltogatni, illetve a Game Mode-ok között váltogathatunk villámgyorsan.

A játékok alatt én már nem igazán észleltem a 144 és a 240Hz közötti különbséget, de talán ez annak is köszönhető, hogy nem én vagyok a világ legnagyobb és legjobb FPS játékosa. A többi címnél pedig leginkább a fényerősség és a kellemes színmélység nyerte el a tetszésemet. Ráadásul néhány gombnyomással változtathattam a különböző beállításokon, ha valami nem tetszett. Egyedül az érintett kevésbé jól, hogy a 27 colos kijelzőhöz képest egy hatalmas háromszög alakú tappancsot kapott, és bár érthető miért van ekkora lába, a tökéletes használat és kényelem érdekében egy nagyobb asztal sem árt majd.

Egy kis extra

Afféle grátiszként egyik új egerüket is elküldte az AOC a monitor mellé. Ne dőljetek be a marketingnek, attól mert valami világít, még nem gamer és nem egy profi egér! Szerencsére az AGM600 nem csak nevében, de felszereltségében is gamer, bármelyik játékhoz hű társaddá választhatod, nem fogsz csalódni.  A 80 millió kattintást is bíró AGM600 10 programozható gombbal, elég vaskos, még sem túl nehéz testtel és 2 különböző profil tárolására alkalmas tudással érkezik a játékosokhoz. Ahány gamer, annyi egér, így mindenképpen érdemes boltban kipróbálnod milyen az egér fogása, az AGM600-at leginkább annak tudnám ajánlani, akinek nem szükséges, hogy egy egér szimmetrikus legyen és akinek az a kényelmes, ha az egér vaskos, magas teste kitölti a tenyerét.

Az garantált, hogy a 16 000 DPI-s Pixart PMW3389 szenzorban nem fogsz csalódni, ez sosem hagy majd cserben a szervereken. Úgy osztja a fejeseket CS:GO-ban, mintha kötelező lenne neki. 54,9 eurós ajánlott fogyasztói árával pedig még a pénztárcánkat sem rövidíti meg nagyon, ha olcsó, de kényelmes és profi gamer egeret keresel, az AOC AGM600-zal mindenképpen számolj és ha teheted, próbáld ki kedvenc boltodban!

Kövess Minket!



Gamer szótár