apEX: A Major előtt volt egy megérzésem, tudtam, hogy nyerni fogunk

apEX: A Major előtt volt egy megérzésem, tudtam, hogy nyerni fogunk

Kevesen hittek benne, hogy egy entry fraggerből jó irányító lehet, de apEX bebizonyította, hogy ez nem lehetetlen.

A Major utáni rövid pihenés után visszatért a héten a Vitality a szerverre és ma már a BLAST Premier tavaszi döntőjének negyeddöntőjében fognak játszani a FaZe ellen. A torna elég nehezen indult a friss Major bajnokoknak, hiszen az Imperial meglepte őket a nyitómeccsen. De sikerült ebből a csapdából kimászni és most már csakis a trófea lebeg a szemük előtt.

Kapva az alkalmon, hogy a Vitality az IEM Dallas kihagyása után Washingtonban ismét színre lépett, a HLTV munkatársa kifaggatta apEXet arról, hogy milyenek voltak az elmúlt hetek, hónapok a csapaton belül. A kapitány pedig mindent elmondott az őket érő nyomásról és az őt érő kritikákról.

A csapat hozzáállásáról a Major után

„Nehéz megmondani [hogy változott-e bármi]. Amikor megnyersz két versenyt és egy Major után vagy, mindig egy kicsit furcsa, mert a terv az volt, hogy megnyerjük a Majort és most meg... [a kérdező: nincs többé tervetek?] Ja, pontosan, egy kicsit el vagyunk veszve és nem tudjuk, hogy mit kellene csinálni. Csak egy hetünk volt felkészülni, mert pár napot kivettünk a Major után. Akkor azt mondtam a srácoknak, hogy oké, nem ez a legfontosabb torna a számunkra, de ha készülünk és ott leszünk, akkor próbáljuk kihozni belőle a legtöbbet és nyerjük meg. Nem a legjobb felkészüléssel érkeztünk, illetve volt egy kis gondunk, mert pár ember beteg lett a csapatban, úgyhogy elég nehéz hét van mögöttünk, de összességében azért vagyunk itt, hogy a legjobbat nyújtsuk és egy szép eredménnyel fejezzük be a szezont.”

A szezon tervezéséről

„Néhány csapatot nem érdekel ez annyira, mert mondjuk nem jött össze valamilyen értelemben a szezonjuk vagy úgy jönnek ide, hogy a legjobbat akarják nyújtani és nincs rajtuk nyomás. Sok mindentől függhet. Nekünk az év elejétől kezdve nagyon jól működött a tervünk, szerintem tökéletesen elterveztük a szezont azzal, hogy elmentünk Rióba, megnyertük, majd kihagytuk Dallast, ez volt a lehető legjobb döntés, amit hozhattunk. Nagyon büszke vagyok erre. Persze az is fontos és ezt sok ember nem veszi figyelembe, hogy hazai pályán játszani elég nagy nyomással jár. Azt gondolom, hogy nagy nyomás volt rajtunk a Majorön és sokat jelentett nekünk, hogy képesek voltunk végigcsinálni.

Bármilyen nyomás nélkül érkezni ide sok mindent megváltoztat nekünk. Kemény volt a Major, mert ugyan nem veszítettünk pályát, de mindig szoros volt, mindig nagy volt a nyomás, főleg ZywOo-nak és nekem, mert teljesíteni akartunk ott. [...] Az emberek azt gondolják, hogy [a hazai pálya] extra erőt ad és ebben van valami, de ugyanakkor teljesítened is kell. Itt és most sokkal kevesebb a nyomás rajtunk, viszont fogalmam sincs, hogy mi lesz.”

A saját karrierjéről

„Nem vagyok olyan tehetséges, mint s1mple vagy ZywOo, de mindig megtaláltam a módját annak, hogy kijöjjek a csapattal és mindent beleadjak, valamint a szorgalmam is segített a karrierem során, amire büszke vagyok. Szintén nagyon büszke vagyok arra, hogy nyertem egy Majort egyszerű játékosként, aztán pedig irányítóvá váltam és nyertem még egyet. Nem döntök olyan rekordokat, mint dupreeh, aki sok Majort nyert, de büszke vagyok rá, hogy hét és fél év után nyertem még egy Majort.

Tudod, amikor irányítóvá válsz – és ez különösen igaz rám –, akkor kevesen hisznek benned, nem hisznek abban, hogy én tudok irányítani, mert én csak egy entry fragger voltam és ezért bizonyos értelemben hülyének tartanak, de én csak azért csináltam azt [a szerepet], mert a csapatnak kellett egy entry fragger. Ez nem olyasmi volt, amit én akartam csinálni, csak egyszerűen jó csapattárs akartam lenni. [...] Büszke vagyok a munkára, amit beletettem ebbe, hogy működik és történelmet írunk. [...] Ezzel megmutattam az embereknek, hogy szorgalommal is lehet trófeákat szerezni, hogy másképp is segíthetsz a csapatodnak nagy dolgok elérésében.

A vicces része a Major győzelemnek, amiről azt gondolnád, hogy őrültség, hogy ja, jó, de veszíteni sokkal rosszabb, mint nyerni. Zonickal mindig azt mondjuk, hogy jobban utálunk veszíteni, mint amennyire élvezzük a győzelmeket. Ami engem illet, most a következő fejezetre akarok fókuszálni, bár még ki kell találnunk, hogy mi lesz benne, meg kell beszélnünk a csapattal, hogy milyen célokat tűzünk ki és mit csinálunk a nyári szünet után.”

Ezért tudták jobban kezelni a nyomást a Majorön

„Nem a mi hibánk, hogy a többiek összeomlottak a Majorön. A többiek összeomlottak a kis csapatok ellen, mi meg nem. Őszinte leszek, szerintem erről nem beszéltem még, de a Major indulása előtt, nem is tudom miért, volt egy megérzésem, tudtam, hogy nyerni fogunk. Sosem éreztem még így a csapatban, olyan volt, mintha mindegy lenne melyik csapat ellen játszunk, meg tudjuk verni őket.

Amikor néztem a meccseket, úgy láttam, hogy néhány csapat nem készült fel a gyengébb ellenfelekkel szemben, nem vették őket komolyan. Mi túl sokszor elkövettük már ezt a hibát a múltban és sokat veszítettünk emiatt. Azért kaptunk ki a GamerLegiontől is Rióban [a Majorön], mert nem jól álltunk hozzá. Manapság, ha nem veszed komolyan az ellenfeleidet, akkor veszíteni fogsz, mert annyira közel van mindenki egymáshoz minőségben. És láttad a Majorön, hogy milyen sok meglepetés volt. Mindig is volt egy vagy kettő, de itt majdnem minden meccsen hatalmas meglepetések voltak. Mi felkészültünk erre mentálisan a sportpszichológusunknak köszönhetően.”

Borítókép: HLTV/brcho

Kövess Minket!



Gamer szótár