Szigorítanak az Oscar-nevezési szabályokon, ami nem kedvez a streamingplatformoknak

Szigorítanak az Oscar-nevezési szabályokon, ami nem kedvez a streamingplatformoknak

A kérdés az, hogy a kisebb költségvetésű műveknek így mennyi esélye marad.

Azt azért korai lenne kijelenteni, hogy haldoklik a mozizás, mint szórakozási forma, de az kétségtelen, hogy a streamingplatformok megjelenésével, elterjedésével és népszerűsödésével bizony egy kicsit azért háttérbe szorult. Hihetetlen mennyiségű filmet és sorozatot termelnek ki magukból ezek a szolgáltatók, ráadásul sok esetben egy-egy új alkotás mozis bemutatóját követően sem kell annyira sokat várni, hogy az otthon kényelméből is megtekinthetővé váljon.

Az viszont még mindig igaz, hogy az Oscar-gálára jelölt alkotásokhoz leginkább a mozifilmek közül válogatnak. Persze ez nem jelenti azt, hogy a streamingszolgáltatók által elkészített műveknek ne lenne esélye, hiszen például idén is jelölésig jutott a Nyugaton a helyzet változatlan (Netflix) háborús dráma, hogy csak egyet említsünk meg. Ez viszont a következő időszakban elég komolyan megváltozik, az Akadémia ugyanis bekeményít és szigorít ezen a téren.

A Deadline jelentése szerint a 2024-es esztendőtől kezdve lépnek életben az új szabályok, ami azt jelenti, hogy a 2025-ös Oscar-díjátadón már csak ezek alapján szerepelhetnek majd a művek. Egészen mostanáig úgy működött a dolog, ha egy film be akart kerülni a gálára, hogy az Egyesült Államok hat nagy filmes piaca (Los Angeles, New York City, Chicago, Miami, Atlanta, San Francisco Bay Area) közül az egyik esetében legalább egy hétig műsoron kellett lennie a mozikban.

Ezt követően azonban most már az Egyesült Államok ötven legnagyobb filmes piacából legalább tízen be kell mutatni egy adott alkotást és minimum hét napig játszani kell azt. A hírek szerint ennek az új egy hetes mozis szabálynak a bemutatástól számított negyvenöt napon belül teljesülnie kell megszakítással vagy megszakítás nélkül. Azoknál a filmeknél, amelyek 2025. január 10-e után debütálnak, a forgalmazóknak be kell mutatnia egy tervezetet az Akadémiának, amiben látható, hogy mindenben megfelelnek a szabályoknak, illetve ennek teljesítésére január 24-ig van lehetőség.

„Remélhetőleg ennek a kiterjesztett mozibemutatási szisztémának köszönhetően világszerte növeljük majd a filmek láthatóságát, valamint bátorítjuk a közönséget, hogy a mi művészeti formánkat mozis keretek között fogadják be. A szakmabeli partnereinkkel folytatott egyeztetések alapján úgy érezzük, hogy ez a fejlemény a filmművészek és a filmrajongók javára fog válni.” – olvashatjuk az Akadémia vezetőinek közleményét.

2022-ben a CODA írt történelmet azzal, hogy az AppleTV+ streamingpremierjeként nekik ítélték oda a legjobb filmnek járó Oscar-díjat. A következő ilyen fontos mérföldkő az Air - Harca a legendáért volt, amelynél az Amazon a kedvező tesztvetítések után úgy látta jónak, ha idén áprilisban szélesebb körben is bemutatják a mozikban. Idén pedig az Apple jóvoltából lesz látható a nagyvásznon Martin Scorsese Megfojtott virágok és Ridley Scott Napóleon című filmjeit is.

Kövess Minket!



Gamer szótár