Honnan indult a The Witcher 1. évad története? Idézzük fel együtt!

Honnan indult a The Witcher 1. évad története? Idézzük fel együtt!

Egy rövid összefoglaló az első szezonról, mielőtt belevágnátok a harmadik évadba.

Micsoda öröm volt a rajongók számára, mikor a Netflix bejelentette, majd 2019-ben végül tényleg be is mutatta a Vaják (The Witcher) első szezonját. Henry Cavill pedig parádés Geraltnak bizonyult, bár természetesen nem mindenki volt vele elégedett, de a nézők többsége nagyon megkedvelte az elhivatott és videójátékos szokásairól is ismert színészt. Mindenesetre most, hogy nyakunkon van már a harmadik évad, itt az ideje egy kicsit visszatekinteni mi is történt a széria kezdetén és honnan indultak hőseink.

Ezeket olvastad már?

A The Witcher 1. évada leginkább három karakter bemutatására koncentrál és az ő történetükkel csöppenünk bele az Andrzej Sapkowski által megálmodott hatalmas és változatos világba. Ki nem találhatnánk, de a három főszereplőnek előbb utóbb epikus módon összefonódik a sorsa. Elkerülhetetlen tehát a kardforgatásáról és természetfeletti képességeiről híres szörnyvadász, Ríviai Geralt (Henry Cavill), a veszélyben lévő Cintra hercegnője, Ciri (Freya Allan), és a mágusképző növendékének, Yennefer of Vengerbergnek (Anya Chalotra) a találkozása.

Geralt, Ciri és Yennefer sztorija merőben különböző helyszíneken kezdődik, utazásaik és megpróbáltatásaik pedig végigvezetnek minket a kontinensen és annak évtizedeken átívelő hagyományain, mielőtt végzetszerű találkozásuk bekövetkezik. Mielőtt azonban belevágnánk abba, hogyan ért véget az első évad, vétek lenne, ha nem térnénk ki arra, hogyan is kezdődött. A harmadik szezon – miközben a negyedikben már sajnos nem Henry Cavillt áthatjuk majd – előtt tehát érdemes egy kicsit felfrissíteni az emlékeket, hogy mi mindennek lehettünk szem és fültanúi az első szezon során.

Miben sántikál Geralt?

Geralt (szeretett lovának, Keszegnek a kíséretében) a jutalomért cserébe vadállatokat öl le. Attól viszont, hogy fejét szegi ezeknek a brutális lényeknek, ő maga még nem egy szörnyeteg, bár a megítélése szubjektív, hiszen sokan ki nem állhatják a vajákat. Aztán egy szép napon kecsegtető összeget ajánlanak fel neki, hogy elintézze Renfrit (Emma Appleton), egy nőt, aki állítólag az egész emberiségre veszélyt jelent, de Geralt ezt visszautasítja, egy olyan magyarázattal, ami sokat elárul a jelleméről:

„Ha választanom kell az egyik gonosz és a másik között, akkor inkább egyáltalán nem választok.”

Érdekes fordulat, de Geralt és Renfri között egyfajta kapcsolat alakul ki, mély eszmecserét folytatnak, de egy erdei hancúrozásra sem mondanak nemet. Tiszavirág-életű azonban románcuk, amely ráadásul tragikus véget ér, miután Renfri egy fiatal lányt fenyeget kést szorítva a torkához, ezért Geraltnak nem marad más választása, végez vele. Mielőtt Renfri meghal, egy nagyon fontos, ám annál talányosabb dolgot közöl vele: „A lány az erdőben mindig veled lesz – ő a végzeted.” A szóban forgó lány Ciri.

Ki az a Ciri?

Ciri Cintra hercegnője, aki bár még nem áll készen, mégis várnak rá a királyi vérvonalból fakadó kötelességek. Egy erős akaratú fiatal lány, aki természetfeletti képességek birtokában van – például amikor félelmében sikít, felfedezi, hogy tárgyakat tud mozgatni a hangja erejével –, de azt még nem sejti mi mindenre lesz majd képes a későbbiekben. Rémülete fokozódik, mikor Calanthe királynő (Jodhi May) figyelmezteti, hogy veszély fenyegeti a királyságot, miután a rivális Nilfgaardi birodalom inváziót tervez ellenük. Nem sokkal azelőtt, hogy Calanthe királynő inkább a halált választja, mintsem a nilfgaardiak elfogják és megkínozzák, elmondja Cirinek: „Keresd meg Ríviai Geraltot. Ő a végzeted.”

A támadók számtalan embert lemészárolnak Cintrában, azonban egy nilfgardi – Cahir, egy fiatal parancsnok – elhatározza, hogy elfogja Cirit, és miután nem leli meg a palotában, követni kezdi, de Ciri az évad nagy részében sikeresen ki tud térni üldözője elől. Erdőben bujkál, ahol nem sokon múlik, hogy mérgező bogyót fogyasszon, majd egy rövidebb időt tölt el egy cintriai menekülttáborban, de még a Dryadokkal is megismerkedik.

Mi történik Ciri szüleivel?

Az 1. évad 4. epizódja bemutatja Ciri édesanyját, Pavettát (Gaia Mondadori), aki kétségbeesett közelgő házassága miatt. Urcheon (Bart Edwards), egy sündisznóra hasonlító lovag érkezik az esküvő előestéjén, és igényt tart Pavettára, mondván, hogy a lány a "meglepetés törvénye" alapján hozzá tartozik. Ez némi drámához és verekedéshez vezet, amelynek során Geralt megvédi Urcheont. A káosz közepette kiderül, hogy Pavetta hasonló képességekkel rendelkezik, mint leendő lánya, Ciri, bár a sikolyai sokkal erősebbek. Több embert is a földre tud vele lökni és olyan forgószelet hoz létre, amely lehetővé teszi számára a lebegést is. Pavetta és Urcheon végül megcsókolják egymást, mire a férfi sündisznóból emberré változik. Urcheon hálás Geraltnak, amiért megmentette az életét, ezért Geralt végül elfogadja fizetségül meglepetés törvényét, pedig nem is sejti, hogy Pavetta ad majd életet Cirinek. Ez persze nem magyarázza meg, hogy hol vannak és mi történt Ciri szüleivel, de ez minden, amit az első évadban megtudunk róluk.

Mi a meglepetés törvénye?

A meglepetés törvénye egy olyan ősi szokás, amelyet valaki életének megmentéséért cserébe lehet kérni vagy fizetségként adni pénz helyett. Ez feljogosítja az életmentőt arra, hogy bármikor visszatérjen, és elvegyen valamit vagy valakit a megmentett személytől.

Ki az a Yennefer?

Amikor először feltűnik Yennefer, csak egy egyszerű falusi lánynak tűnik, miközben torz külseje miatt – amit félig ember és félig elf felmenőinek "köszönhet" – folyamatosan bántják. Nagy meglepetésre aztán Yennefer egy varázslatnak köszönhetően eljut az Aretuza Akadémiára, ahol találkozik egy fiatal varázslóval, Istreddel (Royce Pierreson). Ezt követően Yennefernek mégis vissza kell térnie egy rövid időre a korábbi életéhez, amíg meg nem találja őt Aretuza igazgatónője, Tissaia de Vries (MyAnna Buring), és megvásárolja őt az apjától (megalázóan alacsony áron). Tissaia visszaviszi Yennefert az Akadémiára, hogy fejlessze az erejét, megtanítsa őt uralkodni az érzelmein és képzett mágust neveljen belőle.

Yennefer és Istredd között intim kapcsolat alakul ki, pedig a lány mit sem sejt arról, hogy a férfi a gonosz Stregobornak (Lars Mikkelsen) dolgozik. Stregobor végtelenül hisz egy ősi próféciában, a Fekete Nap átkában, és ki akarja irtani azokat a nőket, akik egy bizonyos napfogyatkozás idején születtek. Végül Yennefer rájön a dologra és összeomlik egy világ benne, mivel Istredd eljátszotta a bizalmát, ezért útjaik különválnak.

Hogyan keresztezik egymást Yennefer és Geralt útjai?

Egy mágus, aki képes alakot is váltani, felajánlja, hogy megszabadítja Yennefert testi fogyatékosságaitól. A lány elfogadja a segítséget, még akkor is, ha tudja, hogy ennek következtében soha nem lesz képes gyermeket szülni. Az újonnan szerzett önbizalmával Yenneferből egy igazai szélhámos válik, de erre ráfázik, mert Beau Berrant (Roger Ringrose), Rinde polgármestere letartóztatja, amiért nem fizet mágiaadót a királyságnak. Yennefer azonban mágiával transzba ejti a polgármestert, és elfoglalja a házát. Itt találkozik először Yennefer és Geralt.

Geralt és joviális részmunkaidős útitársa, Kökörcsin, a bárd K (Joey Batey), találnak egy dzsinnt egy palackban, amely három kívánságot teljesít nekik. Geralt békét és nyugalmat kíván, ami nem sül jól el, tekintve, hogy Kökörcsin hamarosan halálos beteg lesz. A megmentésének fáradozása közben Geraltot egy elf gyógyítóhoz irányítják, akit a polgármester házába zártak – ő lenne Yennefer.

Yennefer beleegyezik, hogy segít Geraltnak megmenteni Kökörcsint, de valójában csak ront a helyzeten, miközben megpróbálja csapdába ejteni a dzsinnt a saját érdekében, mivel az megszállja a testét. Ez arra kényszeríti Geraltot, hogy utolsó kívánságát felhasználva megmentse Yennefert. Miután a lány teste megtisztul és minden helyreáll, természetesen egymás karjaiban landolnak.

Mit kívánt Geralt?

A 6. epizódban megtudjuk, hogy Geralt azt kívánta, hogy soha ne veszítse el Yennefert.

Szóval... Geralt elveszíti Yennefert?

Geralt és Yennefer szenvedéllyel teli érzéseket táplálnak egymás iránt, de amint Yennefer megtudja Geralt kívánságát, haragja gerjed, mert szerinte pusztán a mágia miatt van köztük szikra és nem valódiak Geralt érzései. Mindennek elhordja a vajákot és mérgében faképnél hagyja.

De hol köt ki Geralt, Ciri és Yennefer az első évad végén?

Az 1. évad fináléjában Geralt megpróbálja felkutatni Cirit a Cintrát ért invázió után. Útközben megment egy Yurga nevű kereskedőt (Francis Magee) egy csapat ghoultól, de az egyikük belemar Geralt lábába – a seb még a vajákra is halálos lehet – és a fájdalomtól elájul.

Ami Cirit illeti, egy mezőn ébred, körülvéve ellenségei megsemmisített holttesteivel. Nem emlékszik, hogy ő ölte-e meg őket vagy sem. Egy Zola nevű nő (Anna-Louise Plowman) felsegíti Cirit, és hazaviszi. Még aznap este Ciri megérzi, hogy Geralt keresi őt, és kioson.

Eközben Yennefer, Tissaia és más bátor mágusok segítségére sietnek egy olyan helyőrségnek, amelyet a Cahir (Eamon Farren) parancsnoksága alatt álló nilfgaardi erők támadnak. A csata során Yennefert hasba szúrják, de még így is sikerül megidéznie egy gigantikus energiakitörést, amely számtalan nilfgaardit perzsel fel. A hatalmas robbanás után Tissaia mindenhol Yennefert keresi, de nem találja sehol és végül azt hiszi, hogy meghalt.

Geraltot közben lázálmok gyötrik és egyfolytában hallucinál az anyjáról, de végül teljesen felgyógyul a sebesüléséből. Miután újra tud járni, Geralt megkéri Yurgát, hogy vigye el őt Soddenbe, ahol éppen tombol a csata. Yurga engedelmeskedik, és fizetségként Geraltnak, amiért megmentette őt a ghouloktól, felajánlja neki a meglepetés törvényét.

Amikor Yurga és Geralt megérkeznek a helyszínre, találkoznak Zolával, akiről kiderül, hogy Yurga felesége. Zola megemlíti, hogy összefutott egy lánnyal az erdőben, Geralt pedig azonnal összerakja a képet és Ciri után siet. Az erdőben végre megtalálják és megölelik egymást. Geralt megismétli a Yennefer által mondott gondolatot:

"A sors által összekötött emberek mindig egymásra találnak."

Kövess Minket!



Gamer szótár