60 év után ismét leáll az élet Hollywoodban

60 év után ismét leáll az élet Hollywoodban

Történelmi mozgalom az Egyesült Államokban, miután a színészek is csatlakoznak az írók sztrájkjához.

A SAG-AFTRA, amely a színészeket képviselő szakszervezet, június óta tárgyal egy új szerződésről a Mozgókép- és Televíziós Producerek Szövetségével (AMPTP), miközben az előző megállapodás július 13-án éjfélkor véget ért. A tárgyalások a streaming tartalmakért járó elmaradt díjazások, a fizetések és a mesterséges intelligencia használatának szabályozása körül forogtak, de nem sikerült időben megegyezésre jutnia a feleknek. 1960 óta ez az első alkalom, hogy a hollywoodi színészek és az írók is egyszerre sztrájkolnak.

A szövetség sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy a szakszervezet július 14-én éjféltől hivatalosan is sztrájkot hirdet. Ezt a bejelentést Fran Drescher, a SAG-AFTRA elnöke érzelmes beszéde követte, aki ünnepi hangulatban közölte, hogy a szakszervezet történetének legnagyobb sztrájkengedélyezési szavazásának köszönhetően történelmet írnak, miközben figyelmeztette a stúdiókat, hogy nem tudnak nélkülük létezni.

„Mindannyiunkat az a veszély fenyeget, hogy lecserélnek minket a gépek... és a nagyvállalatok.”

Ezeket olvastad már?

Matt Damon pedig az alábbiakat mondta korábban:

„Kötelességünk megvédeni azokat a kollégáinkat, akik marginális helyzetben vannak. Ahhoz ugyanis, hogy valakinek legyen egészségbiztosítása, meg kell keresnie legalább 26 ezer dollárt évente. És nagyon sokan vannak, akiket a jogdíjtöredékek segítenek át ezen a küszöbön. Ha ezek a források kiszáradnak, nem lesz biztosításuk, és az tűrhetetlen.”

Ez a lépés azonnal érezteti a hatását Hollywoodban, legyen szó kisebb vagy nagyobb produkciókról. A 2023-as, folyamatban lévő írósztrájkkal együtt ez alighanem azt eredményezi, hogy szinte minden egyes filmes és televíziós projektet kénytelenek lesznek leállítani. A kész forgatókönyvekkel rendelkező alkotásoknak a forgatását még el tudták kezdeni az elmúlt időszakban, de mostantól már erre sem lesz lehetőség.

Számos, már betervezett produkciót el kell halasztani, amíg az AMPTP meg nem oldja a problémát és számos folyamatban lévőt pedig megszakít a sztrájk, és itt első körben most olyan filmekre kell gondolni, mint a Mortal Kombat 2, a Wicked és a Gladiátor 2, hogy csak néhányat említsünk.

Emellett a SAG-AFTRA sztrájk azt is jelenti, hogy a színészek nem vehetnek részt a filmjeik és tévéműsoraik promóciós rendezvényein. Ennek értelmében például az Oppenheimer szereplői már a film londoni premierjéről is. Attól függően, hogy meddig tart a sztrájk, ez hatással lehet a következő hónapokban megjelenő filmek bevételére is, köztük a Disney féle Kísértetkastély, Tini Nindzsa Teknőcök: Mutáns káosz, Meg 2.: Az árok és Kék Bogár, feltéve, hogy a megjelenésüket nem halasztják el.

Kövess Minket!



Gamer szótár