A Stiflert játszó színésznek az állatkertben kellett dolgoznia az első rész után

A Stiflert játszó színésznek az állatkertben kellett dolgoznia az első rész után

Nem Seann William Scott volt az egyetlen, aki az Amerikai pitéért járó alacsony fizetésekről beszélt.

Még mindig tart a SAG-AFTRA sztrájkja az Egyesült Államokban, melynek célja, hogy az alulfizetett írók és színészek megfelelő kompenzációt kapjanak a munkájukért cserében. Az ügy mellett természetesen nem csak azok szólalnak fel, akiket közvetlenül érint az, hanem a befutott kollégáik is, akik a tiltakozások miatt minden produkciót leállítottak. Bryan Cranston például azt üzente a Disney fejesének, Bob Igernek, hogy „figyeljen nagyon, mert nem hagyjuk, hogy elvegyék a munkánkat és a robotoknak adjákEzzel egyébként a Netflixnek is odaszúrt, akik 900 ezer dollárt ajánlanának évente AI szakértőknek ahhoz, hogy leváltsák az írókat.

Természetesen a fizetésekkel kapcsolatos probléma nem új, egyidős az iparággal. Remek bizonyíték erre az 1999-ben megjelent Amerikai pite színészénék esete is. A filmben Stiflert alakító Seann William Scott még egy most előkapart, de egyébként még tavaly készült interjúban beszélt arról, hogy az első filmért nem kapott valami elképesztő fizetést – mindössze 8 ezer dollárt keresett a munkájával. Ezért azt állítja, hogy a film megjelenése előtt „churro árusként kötöttem ki a Los Angeles-i állatkertben, szóval lehet még 8 ezer dollár se volt” a fizetése. Az interjúban azt is elmondta, hogy a pénzből egy használt Ford Thunderbirdöt vett, aminek a pontos árára nem emlékezett, de valahol 5-8 ezer dollár között lehetett, vagyis a keresete nagyrészét felemésztette. Továbbá hozzátette, hogy más ideiglenes állása is volt az állatkerti munka mellett, de azt már nem árulta el, hogy micsoda.

Ezeket olvastad már?

A teljes igazsághoz egyébként hozzátartozik, hogy a filmet magát 11 millió dollárból forgatták. Vagyis a stúdiótól eleve egy igen szűk büdzsét kaptak a készítők, amibe nyilván a színészek fizetésének is bele kellett férnie valahogyan. Viszont a film 235,5 millió dollárt hozott a mozikban, vagyis lett volna esélyük jobb kompenzációt adni utólag. De arról megoszlanak a vélemények, hogy ez megtörtént-e és ha igen, hogyan – többek szerint bruttó 7-800 ezer dollárt is kaphatott Scott utólag. A 2012-es Amerikai pite: A találkozóért viszont 5 millió dollárt kapott már, szóval a türelem és a kitartás legalább valamennyire megérte neki. De nem Scott volt az egyetlen, aki az Amerikai pitéért járó alacsony fizetésekről beszélt: idén tavasszal a Nadiát alakító Shannon Elizabethnek az első rész sikerei ellenére a folytatásnál küzdenie kellett azért, hogy megfelelően fizessék.

Kövess Minket!



Gamer szótár