Dúl a 'mém-háború' az USA és a megsértett Japán között a Barbenheimer miatt

Dúl a 'mém-háború' az USA és a megsértett Japán között a Barbenheimer miatt

A Warner Bros. mindeközben pedig igyekezett elsimítani az ellentéteket és bocsánatot kért a rosszmájú poénok miatt.

A Barbenheimer effektus vagy jellenség óriási lázban tartja az Egyesült Államokat, de a világ több pontján is elképesztően nagy érdeklődés övezte és övezi a bemutatókat követő hetekben is a két művet. Christopher Nolan (Oppenheimer) például egyenesen nagyszerű dolognak nevezte, és szerinte nagyon jót tett ez a két film a moziknak, a Barbie eközben a 2023-as esztendő második milliárdos filmje lehet, miután az új évtizedben már elő is lépett a Warner Bros. legsikeresebb produkciójává.

Ezeket olvastad már?

Ha pedig már egyazon napra esett a két alkotás premierje, akkor előbb utóbb várható volt, hogy valamilyen úton módon keresztezik őket. A mesterséges intelligencia épp kapóra jött és elkészítették vele az új trailert, amelyben gyakorlatilag Barbie menti meg a világot a rózsaszín atomfegyverével. Azt azért ne felejtsük el, hogy manapság mindenből tréfát űznek a neten, de a Japánt ért két atombomba támadás nagyon nem tartozik a vidám témák közé. Ettől függetlenül nem biztos, hogy túl komolyan kell venni ezeket a mémeket, bár mikor ezen soraimat írom, ez már meg történt. Japán népe ugyanis nem vette túlságosan jó néven a Barbenheimer-mémeket, de a megtorlásuk szerencsére azért nem volt olyan kegyetlen, mint gondolnánk.

Alapvetően a Barbenheimer-mémek vonzereje részben abban rejlik, hogy a két film nagyon különböző. Az egyik egy szórakoztató, "babás történet", a másik egy történelmi thriller arról az emberről, aki segített létrehozni az atombombát. A hirosimai és nagaszaki atombombatámadások óta 77 év telt el, amelyek a becslések szerint 129-226 ezer ember halálát okozták. Oppenheimer ezekben a támadásokban játszott szerepe miatt Nolan filmje még nem kapott zöld utat Japánban, tehát egyelőre nem csak premierdátuma nincs, de azt sem tudni, hogy vajon bemutatják-e valaha. A mémek áradata pedig csak olaj volt a tűzre Japánban.

A Barbie-film japán Twitter-fiókja nemrég közleményt tett közzé, amelyben elítélték a Barbenheimer-vicceket.

„Rendkívül sajnálatosnak tartjuk a Barbie című film hivatalos amerikai fiókjának reakcióját erre a rajongók által irányított mozgalomra. Ezt nagyon komolyan vesszük, és arra kérjük az amerikai központot, hogy tegye meg a megfelelő lépéseket... [és] elnézést kérünk azoktól, akiket megsértettek.”

A "#NoBarbemnheimer" hashtag még Japánban is trendi lett a múlt héten, de most további lépéseket tettek a Twitter-felhasználók. Sokan az említett mémeket a 9/11-es viccekhez hasonlítják, mivel azt az eseményt az USA az emberiség történetének leghalálosabb terrortámadásának tartja. A visszavágás részeként jó néhány japán kép is született a rózsaszín terrortámadást fókuszba állítva:

A Warner Bros amerikai részlege azóta elnézést kért a mémekért, és amelyeket elküldtek a Variety-nek e-mailben:

„A Warner Brothers sajnálja a közelmúltban történt érzéketlen közösségi médiamegjelenéseit. A stúdió őszintén bocsánatot kér ezért.”

Bár kétségtelenül vannak, akiket felháborítanak a 9/11-es mémek, az amerikai Twitter-felhasználók többsége imádja őket. Ez valószínűleg azért van, mert a szörnyű esemény óta eltelt 20 évben maguk az amerikaiak is rengeteg viccet csináltak már erről.

Galéria

Kövess Minket!



Gamer szótár