Kirakták egy múzeumból a Dementornak titulált J. K. Rowlingot a transzfób megjegyzései miatt

Kirakták egy múzeumból a Dementornak titulált J. K. Rowlingot a transzfób megjegyzései miatt

Semmilyen formában nem jelenhet meg a náluk megrendezett Harry Potter-kiállításon, és ez még csak a kezdet.

J.K. Rowling nem először kerül a figyelem középpontjába a kijelentései miatt. Most éppen a Seattle-i Popkultúra Múzeumának kiállításáról távolították el a múltban tett, transzellenesnek ítélt megjegyzései miatt. Mint azt mindenki tudja, a Rowling regénysorozatán alapuló Harry Potter filmsorozat végül a Warner Bros. egyik legnagyobb sikere lett az elmúlt másfél évtizedben, a hype pedig még mindig tart, és bár a filmeket, valamint a könyveket továbbra is imádják a rajongók, az írónő az elmúlt években sikeresen kivívta az ellenszenvet a transz közösséggel kapcsolatos megjegyzései miatt.

Ezeket olvastad már?

A Múzeum által nemrégiben megosztott blogbejegyzésben Chris Moore projektmenedzser elmagyarázta, hogy a Harry Potter-szerző pontosan emiatt nem szerepel majd a múzeum egyik franchise-kiállításán sem. Rowling semmilyen formában nem jelenhet meg majd a múzeumban, Moore magyarázata pedig egyértelművé teszi a szerzővel kapcsolatos gondolatait.

„Van egy bizonyos rideg, szívtelen és az emberek boldogságából táplálkozó lény a Harry Potter világában, de ezúttal nem egy valódi Dementorról van szó. Szívesen csatlakoznánk az internetes elmélethez, miszerint ezek a könyvek valójában szerző nélkül íródtak, azonban ez a bizonyos személy egy kicsit túlságosan is hangos a gyűlölködő és megosztó nézeteivel ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk. A kurátorok egyelőre úgy döntöttek, hogy emiatt eltávolítják a műtárgyait ebből a galériából. Ez nem a tökéletes megoldás, de rövid távon ezt tudtuk tenni, miközben a hosszú távon is megoldást akarunk találni a helyzetre.”

J.K. Rowling transzellenes vitája

2019-ben Rowling támogatott egy kutatót, akit transzellenes nézeteinek kifejtése miatt rúgtak ki a munkahelyéről. Ez sokak nemtetszését váltotta ki, amire 2020-ban még rá tett egy lapáttal az írónő Twitteren. Egy tweetben azt kifogásolta, hogy az egyik kiadvány a "menstruáló emberek" kifejezést használta a "nők" helyett.

Miközben igyekezett kihangsúlyozni a transz közösséghez való hűségét, a szerző továbbra is olyan gondolatokat oszt meg nyilvánosan, amely inkább az ellenkezőjét sugallja. Ráadásul Rowling elmondása szerint a transz nők nem nők. Rowling nézetei ezt követően erősen megosztották a Harry Potter-rajongókat, és a megjegyzései számos ellenérzést váltottak ki az interneten.

„Ha a nemi identitás nem valódi, akkor nincs azonos nemű vonzalom. Ha a nemi hovatartozás nem valós, akkor a nők által megélt valóság világszerte eltörlődik. Ismerem és szeretem a transz embereket, de a nemek fogalmának eltörlése sokak számára elveszi a lehetőséget, hogy értelmesen beszéljenek az életükről. Az igazság kimondása nem gyűlölet.”

Többek között olyan Harry Potter-sztárok, mint Daniel Radcliffe, Rupert Grint és Emma Watson, mind felszólaltak Rowling és transzellenes nézetei ellen. Mások azonban, mint Ralph Fiennes, Helena Bonham Carter és a néhai Robbie Coltrane megvédik a szerzőt. Bár Rowling továbbra is megosztó személyiség, egyértelmű, hogy az írónő megjegyzései sokaknál kicsapja a biztosítékot és drasztikusan megváltoztatják a viszonyukat a Harry Potter-történethez és az általa életre keltett karakterekhez.

Kövess Minket!



Gamer szótár