A Robotzsaru tényleg a Terminátor előzménye?

A Robotzsaru tényleg a Terminátor előzménye?

Egy crossover árulkodott a két univerzum összefonódásáról.

A nyolcvanas és kilencvenes évek meghatározó alkotásai közé tartozik a Robotzsaru (RoboCop) és a Terminátor (Terminator) franchise is, és bár látszólag van hasonlóság a két sorozat között, eddig senki sem kötötte még őket össze. Pedig sokkal több közük van egymáshoz, mint azt gondolhatnánk. Egy crossovernek köszönhetően fény derült az igazságra, és ezért a Robotzsaru valójában a Terminátor közvetlen előzménye.

Ezeket olvastad már?

A Robotzsaru egy 1987-es film, amely egy Alex Murphy nevű detroiti rendőrről szól, akit szolgálat közben kivégez egy veszélyes bűnözői banda. Ahelyett azonban, hogy hagyta volna Murphy-t meghalni, az Omni Consumer Products megacég újjáélesztette őt, de nem akármilyen módon. A maradványait ugyanis felhasználták egy kiborg testben, amit aztán Robotzsarunak neveztek el. Nem sokkal később kiderül, hogy ez a szuper robot szinte megállíthatatlan, viszont a banditák mellett a korrupcióval is szembe szállt, még akkor is, ha ez azt jelentette, hogy likvidálnia kellett annak a cégnek az embereit, amelyik létrehozta őt. Azonban ez még semmi, ahhoz képest, amit RoboCop egy képregényes crossoverben művel. Az igazán érdekes része a dolognak, hogy a kiadványban a Terminátor is szerepel.

Frank Miller és Walter Simonson RoboCop vs. The Terminator #1 című alkotásában a jövőben az emberiség egyik lázadója rájön az igazságra, és megfejti hogyan is jött létre valójában a Skynet. Az ok Alex Murphy. Murphy emberi elméjét egy szoftverhez kapcsolták, amikor újjászületett Robotzsaruként, és ennek eredményeként végül egybeforrt a Skynettel, ami egy láncreakciót indított el, és ezáltal a Skynet öntudatra ébredhetett. Ez vezetett el odáig, hogy az Ítéletnap néven ismert esemény során ténylegesen kiirtja az emberiséget. A másik kapcsolat pedig, hogy az ő fizikai formája (Robotzsaru) volt lényegében az eredeti Terminátor elsődleges tervrajza. Ez alapján tudta a Skynet kifejleszteni az első halálosztó gépeket is. Ez a történet tehát alapvetően a Terminátor franchise előzményeként szolgál.

Ez nem csak egy hihetetlenül kreatív módja volt annak, hogy útjára indíthassák a crossovert, szemben egy egyszerű "Versus" sztorival (mint például az Alien vs. Predator), de ez a két franchise stílus és történet szempontjából is tökéletesen illeszkedik egymásba. A Robotzsaru, mint film, határozottan egy vállalatellenes álláspontot képviselt a maga nemében, és az üzenete a céges oligarchák büntetlen működésének veszélyeiről szólt. A Robotzsaru és a Terminátor összekapcsolásával ez az üzenet még hangsúlyosabbá válik, hiszen az emberiség a Skynet megalkotásával nem csak feltalálta a saját pusztulásának eszközét, hanem a Robotzsaru létrehozásával először engedte meg egy kapzsi vállalatnak, hogy ténylegesen megtervezze az első Terminátort. Ráadásul, hogy az egész helyzet még érdekesebbé váljon, ez a történet valójában a Terminátor kánon része a füzetben – legalábbis az egyik univerzumban.

A Terminátor univerzuma pedig igazából folyamatosan változik. Annyi ember és gép utazott már az időben, hogy megmentse/meggátolja a jövő alakulását, hogy már nincs megszabott történet. Ez azt jelenti, hogy az egyik ilyen idővonalon Robotzsaru nem csak szimplán ugyanabban az univerzumban létezik, mint a Terminátor, hanem annak előzménye is egyben.

Kövess Minket!



Gamer szótár