Évtizedek óta próbálják leforgatni az elátkozott filmet, amely már 4 színész életébe került

Évtizedek óta próbálják leforgatni az elátkozott filmet, amely már 4 színész életébe került

The Incomparable Atuk címmel ellátott alkotásnak a története egészen szürreális.

Mostanában elég sűrűn előfordul, hogy egy projektet nem sikerül a tervek szerint megvalósítani, a SAG-AFTRA hatására pedig ez hatványozottan igaz. Még olyan címeket is eltolnak, gondolunk itt a premierjére, amelyek már kész vannak, szóval nem könnyű időnként az élet Hollywoodban sem.

Van viszont egy olyan film, ami hihetetlen módon már több évtizede senyved a gyártási pokolban, és itt az utóbbi jelzőt alighanem akár szó szerint is lehet érteni. A The Incomparable Atuk néven futó produkciót már az 1970-es évek óta szeretnék tető alá hozni, de bárki is látott neki a munkálatoknak az nem jutott egyről kettőre, jó néhány színész pedig sokkal nagyobb árat fizetett az érdeklődést követően. A történet alapját egyébként Mordecai Richler, Kanada egyik legnépszerűbb írójának azonos című, 1963-ban kiadott regénye adja. A középpontban egy, a Baffin-szigeteken élő inuit költő áll, aki elhagyja végül szülőföldjét és Torontóig meg sem áll. Karakterek és változatos helyszínek garmadáján vezetnék végig a nézőket, miközben hősünk naivitását szép lassan elnyeli a nagyvárosi lét romboló és materialista felfogása, mindezt parodisztikus formában tálalva.

Ezeket olvastad már?

Először 1971-ben fogalmazódott meg az ötlet, hogy filmre kellene vinni ezt a sztorit. Akkor Norman Jewison kanadai rendező, aki egyben a jogok birtokosa is volt, próbálkozott meg vászonra vinni ezt a koncepciót, de alapvetően csak a regény alapötlete ragadta meg a figyelmét, így a nézeteltérések miatt kilépett a produkcióból. Egy évtizeddel később John Belushinél landolt a forgatókönyv, és a komikus képességei révén remekül eljátszhatta volna a főszereplőt, azonban 1982. március 5-én kábítószer-túladagolásban, mindössze 33 esztendősen életét vesztette.

Az elképzelés ezzel megint a feledés homályába merült, egészen 1988-ig. Ekkor egy prédikátor múltú komikus, Sam Kinison jelentkezett be a főszerepre. Nem haladtak gördülékenyen a munkálatok, mivel vitája támadt a forgalmazóval a karakter megformálását illetően, végül az vetett végett az együttműködésnek, hogy Kinison 1992. április 10-én halálos autóbalesetet szenvedett.

Ezt követően kapta a projekt az elátkozott jelzőt, ennek ellenére John Candy (Repülők, vonatok, automobilok, Reszkessetek, betörők!, Űrgolyhók) mégis késztetést érzett rá, hogy megvalósítsa. A számos mozifilmben feltűnő Candy a kilencvenes évekre már igazi közönségkedvenccé vált, ezért nagy esély volt rá, hogy az Atukot is sikeressé tehetné. Ám úgy alakult, hogy 1994. március 4-én, 43 éves korában álmában elvitte egy szívroham, még mielőtt belevághatott volna a forgatásokba.

Candy után a Beverly Hills-i nindzsa kétbalkezes főszereplője, Chris Farley is szemet vetett erre a szerepre, mert a bugyuta vígjátékokat követően ambiciózusabb filmekben szeretett volna játszani. Hiába tűnt úgy, hogy vele végre megvalósulhat az álom, Farley 1997. december 18-án túladagolás következtében halt meg.

Mindezek után érthető, hogy senki sem lelkesedik igazán a The Incomparable Atuk iránt, de azért akadnak még ma is olyanok, akik fejében már megfordult a főszerep elvállalása. Olyan neveket találunk közöttük, mint Jack Black, Will Ferrell, John Goodman, Josh Mostel és Jonathan Winters, de egyelőre még egyikük sem mondott igent a filmre, illetve még az átok sem érte el őket.

Hatvan évvel azután, hogy valaki fejéből kipattant a The Incomparable Atuk elkészítése, még mindig csak az előkészítés fázisában tart a projekt és egyelőre a fény sem látszik az alagút végén, hogy ez bármikor is moziba kerülhetne.

Kövess Minket!



Gamer szótár