Egy sorozaton múlt, hogy Harrison Ford kapta meg végül az Indiana Jones főszerepét

Egy sorozaton múlt, hogy Harrison Ford kapta meg végül az Indiana Jones főszerepét

Erről egészen mostanáig még maga Ford sem tudott.

Az Indiana Jones a filmtörténet egyik legnépszerűbb és legnagyobb franchise-ja lett az elmúlt évtizedek alatt, és bár az ötödik felvonás távolról sem mondható sikeresnek, mégis milliók imádják az ostoros régész kalandjait.

Ezeket olvastad már?

Az 1981-es film bemutatóját követő négy évtizedben Harrison Ford neve egybeforrt a címszereplővel, pedig csak kevésen múlt, hogy ő lett végül a nem hétköznapi kalandor. Steven Spielberg és George Lucas ugyanis egy hosszadalmasabb folyamat végén találták csak meg Fordot, miközben előtte jó néhány színészt meghallgattak már a szerepre. Ráadásul volt egy olyan személy, aki elnyerte a tetszésüket, de végül mégis nemet mondott a felkérésre. Tom Selleck neve akkoriban még nem csengett olyan jól, mikor jelentkezett az Indiana Jones főszerepére, mégis lenyűgözte alakításával Spielberget és Lucast. Utóbbi azt nyilatkozta róla és a felvételen látható partneréről (Sean Young, aki aztán az 1982-es Szárnyas fejvadásszal robbant be), hogy fantasztikus színészek, és nagyon jól ment a felvétel.

A videó láttán viszont inkább támad az embernek olyan érzete, mintha valami paródia lenne a dolog. Pedig nem az, teljes mértékben komolyak voltak a forgatás alatt, és már ennyiből is leszűrhető, hogy mennyire másként festett volna Tom Selleck Indiana Jonesként a filmvásznon, mint Harrison Ford. A próbákat követően megkapta Selleck a főszerepet, azonban közölte a producerekkel, hogy nem tud egyből igent mondani rá. Egy másik sorozat pilotját is akkortájt készítették el, ez pedig nem volt más, mint a Magnum P.I. Meg akarta oldani, hogy ne legyen ütközés a két projekt kapcsán, és akkor örömmel magára öltötte volna Indiana Jones karakterét is. A CBS-szel való egyeztetés során kiderült, hogy nem lenne probléma a menetrendet illetően, viszont a csatorna egyáltalán nem adott neki engedélyt, hogy mindkét produkcióban szerepeljen. Selleck végül a Magnum mellett döntött, így Spielbergnek és Lucasnak nem maradt más választása, mint felkeresni Harrison Fordot. A többi pedig már történelem. Tom Selleck eközben a mozivászon helyett a sorozatok világában találta meg a helyét és lett belőle sztár.

Harrison Ford egészen 2023. nyaráig nem tudott a dolgoról és a New York Postnak adott interjújában a következőket mondta az esetről:

„Nem tudtam, hogy ez egy olyan forgatókönyv, amelyet valaki más már elolvasott, és egy szerződés miatt nem tudta elvállalni Indiana Jones főszerepét.”

Kövess Minket!



Gamer szótár