Kik voltak a CS:GO legjobbjai?

Kik voltak a CS:GO legjobbjai?

Megannyi érv szól egyes játékosok mellett vagy épp ellen, de a nap végén csak az számít, melyik szempontot tartjuk fontosabbnak.

A Counter-Strike 2 már az ajtón kopogtat, és amikor benyit majd, akkor egy 11 éven át tartó korszak végérvényesen lezárul. Ezért el kell kezdjünk azon gondolkodni, hogy kik írták be magukat a történelemkönyvekbe, hogy kik lesznek azok, akikre a jövőben a legjobbakként tekinthetünk vissza. A CS:GO-s évek alatt rengeteg elképesztő csapatot és tehetséges játékost csodálhattunk. De még közülük is kiemelkedtek azok, akik érákat alkottak vagy komplett játékstílusokat definiáltak. Ezért most egy kicsit körbejárjuk a kérdést: mely játékosok voltak a legek legjobbjai CS:GO-ban?

Már most előrebocsátjuk, hogy egy sorrend kialakítása rendkívül nehéz ebben a kérdésben, ezért ilyesmire nem is vállalkozunk most – csupán azt nézzük meg, hogy kinek van helye a csúcson. A probléma ugyanis az, hogy mégis milyen szempont alapján emelhetnénk egy játékost egy másik fölé? Az egyéni statisztikák? A csúcson töltött idő hossza? A (csapattal elért) bajnoki címek? A vélt vagy valós tehetség szubjektív megítélése? Ezek alapján több helyes definíciója is lehet az alapkérdésnek és nem lehet egy univerzális értékítélet alapján rangsorolni őket, mert valahol mindig elő fog jönni a személyes preferencia. De ez nem változtat azon, hogy ezek mind teljesen jogos érvek lehetnek egy-egy játékos mellett vagy ellen, amikor össze akarjuk hasonlítani őket.

Ha engem kérdeztek, akkor device-t tenném az első helyre és látni is fogjátok alább, hogy mi szól mellette a diskurzusban. De ezzel nem muszáj egyetértenetek, sőt! Lehet úgy gondoljátok, hogy egy másik játékos más szempontok alapján értékesebb vagy jobb volt nála, vagy csak szimplán (elnézést) szeretitek azt, ahogyan X játszik Y-szal szemben. Még az is lehet, hogy lehagytunk valakit a listáról, mert a játék korai nagyjait túl nehéz összehasonlítani a jelenlegiekkel.

Ezért, ha nem értetek egyet valamivel, akkor írjátok meg nekünk vagy vitassátok meg egymással! Ettől olyan izgalmas ez a diskurzus. Nem attól, hogy mi a válasz vagy kinek van igaza.

s1mple

Talán 2016-2017 óta mondják azt az emberek, hogy az ukrán származású s1mple-nél jobb játékos nem nyúlt még a CS-hez. Nem csak a CS:GO-hoz, a CS-hez. És igazuk is van. Ehhez elég csak megnézni, hogy milyen diszfunkcionális ötösöket cipelt ez az ember annak idején döntőkbe és hány MVP-díjat szerzett úgy, hogy végül veszített a csapata a fináléban. Kevés játékos van, aki egy éven át képes lett volna arra, amit s1mple fél évtizeden át csinált.

De ha túltekintünk Zeus és Edward cipelésén, vagyis tényleg csak arra fókuszálunk, hogy egyénileg mire volt képes a játékban, akkor még nehezebb azt mondani, hogy lenne nála magasabb csúcsot elérő játékos. S1mple elképesztő játékának kulcsa ugyanis gyakran az volt, hogy 10-ből 10 alkalommal képes volt olyan helyzeteket is a javára fordítani, amilyeneket mások lehet 100 nekifutásból se tudtak volna. Ezzel mintegy meghackelte a játékot, átírta annak a szabályait, megszelídítette azt.

device

Mr. Konzisztencia. Nem egy s1mple-féle domináns karakter, nem a lehetetlen noscope-ok és flickek királya. De nála hosszabb ideig senki sem tudott ilyen magas színvonalon játszani és nem úgy fest, hogy egyhamar abbahagyná. Gyakori mondás, hogyha jó AWP-s akarsz lenni, ne s1mple-demókat nézz, hanem device játékát tanulmányozd inkább – ez nem véletlen. Device-nál kevés hidegvérűbb és kalkuláltabb játékos van, hát még olyan, aki ennyire jól képes menedzselni az erőforrásait a csapata érdekében.

A CS:GO-s karrierének első éveiben sokat gúnyolták azzal, hogy a nagy meccseken nem elég jó és volt is ebben igazság. De amikor összeállt az a legendás Astralis-ötös, attól a naptól kezdve nem lehetett megállítani őt. Nem azért, mert a szorult helyzetekben a mérleg nyelve volt. Hanem azért, mert nem hagyta, hogy szorult helyzet alakuljon ki. Mindig tudja, hogy hol kell lennie és mit kell csinálnia a körgyőzelemhez, ezért is olyan nehéz még akár egy s1mple-nek is ellene játszani. A konzisztencián túl pedig device mellett szól az is, hogy mennyi mindent elértek a csapatai az évek alatt.

niko

Sokan félresöprik a boszniai játékost a GOAT-diskurzusokban, amiért hiányzik a rezüméjéből egy Major, pedig nem szabadna. NiKo ugyanis élete legjobb tornáin képes volt megközelíteni azt a hatást riflerként, amit s1mple AWP-sként gyakorolt. De még a „normális” szintjén is bőven túlszárnyalja az AWP-sek egy jelentős hányadát és nem győzzük hangsúlyozni, hogy ezt kevesebb erőforrással, rosszabb fegyverekkel, nehezebb helyzetekben teszi.

Az évek alatt rengeteget fejlődött, alakult a játéka, az idei kölni döntőben nyújtott teljesítménye pedig alighanem a csúcsa volt annak, amit riflerként a játékban el lehetett érni. Lehet, hogy nem ő volt A LEGJOBB CS:GO-játékos összességében. Lehet, hogy nem ért el mindent, amit illett volna ahhoz, hogy egy s1mple vagy device fölé emeljék az emberek. De azt a tiszteletet mindenképp kiérdemelte az elmúlt egy évtized alapján, hogy legalább a diskurzusban helyet kapjon.

Ezeket olvastad már?

zywoo

Vannak, akik a mérhetetlen tehetsége; vannak, akik a rövid karrierje alatt elért hihetetlen eredményei; és vannak, akik az idei, már-már páratlan éve miatt tartják a francia AWP-st a játék legjobbjának. Amikor ZywOo neve előkerül a GOAT-diskurzusban, rendszerint mellette szóló érvként jelenik meg az is, hogy neki csak négy éve volt arra, amire s1mple-nek 8 vagy device-nak 11. Igen, ehhez képest elég jól fest két HLTV Top 20 első helyezés, valamint egy Major bajnoki cím és MVP-medál.

Azonban ZywOo-val kapcsolatban pont ez a sokszor pozitívumként említett időkritérium egyben a baj is: nem játszott eleget ahhoz, hogy mindenki komolyan vegye a jelölését a diskurzusban. Nem, ez nem az ő hibája, hiszen fiatal még, hogyan is tudott volna. De csak azért, mert ott a potenciál, még nem feltétlenül lesz valakiből a legjobb CS:GO-játékos. A jelenlegi ismereteink alapján például fogadni mernénk arra, hogy még a CS2-ben is része lesz a GOAT-diskurzusoknak, mert a mostani riválisai jóval hamarabb fognak visszavonulni és hasonló generációs talentumok nem fognak évente előmászni a Premier MM ranglistáiról. Emellett pedig meglesz a tapasztalata is a franciának, amivel a trónkövetelőket még évekig visszaverheti.

De nem tudjuk az alapján értékelni őt, amivel még nem rendelkezik. Azt meg végképp nem tudjuk garantálni, hogy az elmúlt négy éve alapján biztosan ilyen jó lesz a következő négy éve is. S1mple, device és NiKo ezért erősebb versenyzők: róluk tudjuk, hogy közel egy évtizeden át képesek voltak a legmagasabb szinten játszani, bajnokságokat nyerni, rossz vagy problémás csapatokat is relevánssá tenni. Viszont ha csak azt nézzük, hogy most a játék végén ki a legjobb játékos, akkor a válasz valószínűleg ZywOo lesz. Ezért a korábbi teljesítményei és eredményei mellett abszolút megérdemel egy említést a diskurzusban, mégha nem is ő a legerősebb jelölt szerintünk. Minden más pedig a nézőpontokon és a preferenciákon múlik, ugyebár. Szóval lehet, hogy van, aki szerint pont eleget tett, és lehet, hogy van, aki szerint meg nem.

Kövess Minket!



Gamer szótár


Szerinted ki volt a legjobb CS:GO játékos?

  • 50 %
  • 0 %
  • 25 %
  • 0 %
  • 25 %