Nem tudnak betelni a nézők a Star Wars: Rogue One rendezőjének új filmjével

Nem tudnak betelni a nézők a Star Wars: Rogue One rendezőjének új filmjével

Kevés idei filmről zengtek ekkora ódákat a premier előtti vetítések után.

Ez az esztendő már hozott magával néhány mozifilmes meglepetést, de alighanem 2023 a Barbenheimerről és a hollywoodi sztrájkról marad emlékezetes. Ettől függetlenül még szerencsére van néhány olyan alkotás, amelyre mindenképp érdemes lehet jegyet váltani. Ezek közül az egyik Az alkotó (The Creator), amelyhez megjöttek az első vélemények is a premier előtti vetítéseket követően. Gareth Edwards jó ideje nem rendezett már, legutóbb a 2014-es Godzilla és a 2016-os Zsivány egyest köszönhettük neki, de most újra beült a kamerák elé, és leforgatta a sokak által csak a District 9-re hajazó robotos sci-fit.

Ezeket olvastad már?

A filmben Denzel Washington fia, John David Washington játszhatta el a főszerepet, de rajta kívül is vannak még nagy nevek, hiszen feltűnik a vásznon aza Oscar-díjas Allison Janney, Gemma Chan és Ken Watanabe is. Az első kedvcsinálók alapján már sikerült jó néhány rajongót szereznie a filmnek, ami nem véletlen, hiszen ezt a világot Edwards azért is tudta ilyen fantasztikusan megálmodni, mert ő maga is jártas a vizuális effektusok elkészítésében. A másik, ami sokaknál betalált, az maga a téma, hiszen a fókusz az elmúlt években robbanásszerűen fejlődő mesterséges intelligenciára szegeződik a történetben. Mindezt úgy, hogy nem kapott hozzá végtelen pénztárcát, ezért "csak" 80 millió dollárból gazdálkodhatott – ami Hollywoodban épp csak középszerűnek számít –, ennek ellenére pazar munkát végzett a stábbal.

Ez persze papíron szépen és jól hangzik, de vajon mi a helyzet a teljes játékidő megtekintése után?

„Az alkotó parádésan jó. Az év legjobb filmje, és szerintem hosszú idők óta a legjobb sci-fi is egyben. Gareth Edwards nem foglalkozott az elvárásokkal, mert egy zsigeri, megérintő és kreatív történetet akart elénk tárni az emberiségről. Egyszerűen imádom. Nektek is muszáj megnéznetek.”

"Noha ismerős művekből inspirálódik, Az alkotó az utóbbi évek egyik legjobb eredeti sci-fi eposza. Baromi szórakoztató, lenyűgöző és mélyen szántó, de minden szinten. Gareth Edwards egy magával ragadó világot teremtett és töltött meg érdekes karakterekkel. Elképesztően menő.”

"Gareth Edwards nem lőtt mellé Az alkotóval. A filmnek ott a helye a Terminátor 2., A nyolcadik utas: a Halál és a Star Wars mellett a világunkkal párhuzamot állító, kíméletlenül odacsapó sci-fik között. Egyértelműen ott van az év legjobb filmjei között."

"Az alkotó egy mesteri és eredeti sci-fi. Gareth Edwards egyike a legjobbaknak. Egy mélyen átérzett, árnyalt, Lucas-féle vizsgáztatása az emberi hiedelmeknek/előítéleteknek, és a valami nagyobb szabású dologgal szembeni bizonytalanságunknak. A látványa és a szíve is a csúcson. Színtiszta moziélmény, bébi!"

"Gareth Edwards visszatért és megmutatta, hogy jobb mint valaha. Az alkotótól leesik az ember álla, fantasztikus moziélményt ad. Egy megindító történet látványos vizualitással és nagyszerű szereplőgárdával. Kétségkívül az év egyik legjobb meglepetése."

Nagyon úgy tűnik, hogy mindenki el van ájulva Edwars új produkciójától. Az alkotóra tehát érdemes lehet jegyet váltani itthon is, és már nem is kell olyan sokat várni rá, hiszen szeptember 28-ától vetítik a hazai mozik.

Kövess Minket!



Gamer szótár