Rövidebb Pro League-et ígér az ESL 2024-es naptára

Rövidebb Pro League-et ígér az ESL 2024-es naptára

2024-ben sem maradunk ESL Pro Tour nélkül!

Az ESL bejelentette a 2024-es versenynaptárát, amelyben a visszatérő tornák mellett némi változás is lesz. Mivel jövőre már szinte biztosan Counter-Strike 2-t fogunk játszani, ezért az ESL-nél is elhagyták a hivatalos szövegekből a CS:GO-t és egyszerűen csak Counter-Strike-ról kommunikálnak. De ez senkit se tévesszen meg! Ha nem jön ki a játék egy adott verseny vagy annak selejtezője előtt, akkor az még bizony CS:GO-n lesz. A következőkben lesz példa olyan kvalira, amit ez érinthet, ezért is tartottuk fontosnak ezt tisztázni.

A ESL Pro Tour csúcsán 2024-ben is a rendezvényszervező két zászlóshajója, az IEM Katowice és az IEM Köln lesz. Az előbbit február elején, az utóbbit augusztus közepén tartják majd. Az EPT Championship szintű tornák alatt továbbra is a Masters versenyek, azaz az ESL Pro League és a szezonális IEM-ek szerepelnek. Ám az ezekre történő kijutásban segíteni fog, hogy több és átláthatóbb selejtezős lehetőség lesz, miután a nemzeti ligákról lemondott nemrég az ESL: az EPL-re az ESL Challenger League és az önálló ESL Challenger eseményeken, míg az IEM-ekre a dedikált regionális kvalifikációkon keresztül lehet kijutni majd.

A legnagyobb változásokat az ESL Pro League-nél eszközölték, amely a jelenlegi öthetes szezonokat elhagyva három-három hetesre zsugorodik. A rendezvények továbbra is Máltán lesznek és a csapatok száma (32), valamint a nyereményalap (850 ezer dollár) is marad. Tehát az események rövidülése annak köszönhető, hogy a formátumhoz nyúlnak hozzá: a csoportkörök alatt két-két csoport párhuzamosan fog játszani a mostani egy hét/csapat rendszer helyett.

Az EPL-en túl három sima IEM-et jelentettek be a Masters szinten. Az IEM Kína egy héttel a koppenhágai Major után lesz áprilisban, Sanghajban. Erre már most októberben indulnak a selejtezők, szóval érdemes felírni a dátumokat: október 24-25., október 26-27. Jövőre visszatér az IEM Dallas is, méghozzá május végén, továbbá október elején lesz még egy IEM, amelynek egyelőre nem árulták el a helyszínét.

Ezeket olvastad már?

Az ESL Challengereket jövőre is a DreamHack fesztiválokon tartják. Ezekből számszerint négy is lesz: egy áprilisban, egy júniusban, egy októberben és egy novemberben. Az ESL Challenger League-nek azonban négy helyett már csak két évada lesz. Az első szezon februártól júniusig, a második júliustól novemberig fog tartani. Cserében Ausztráliára és Új-Zélandra is kiterjesztik, szóval nem szűnnek meg a helyi versenyek a régióban. A megváltozott hossz miatt várhatóan rugalmasabbak lesznek ezek a ligák. Így kevesebb átfedés lesz más versenyekkel és nem kell amiatt aggódnia a játékosoknak, hogy egyszerre kell a máltai EPL-en és a regionális ECL-en játszaniuk.

A 2024-es EPT-naptár a pontos dátumokkal:

Kövess Minket!



Gamer szótár