Football Manager 2023... vagyis izé, ez már Football Manager 2024 teszt

Football Manager 2023... vagyis izé, ez már Football Manager 2024 teszt

Miután az FM23 lett a sorozat történetének legsikeresebb játéka, kipróbáltuk a következő is részt is. Lássuk, hogy sikerült a Football Manager 2024!

Óriási változás előtt áll minden idők legjobb sportmenedzsment szimulátora, a Football Manager széria, hiszen jövőre (mostanában botrányaival középpontba kerülő) Unity motorra áll át a fejlesztőcsapat. Nézzük, hogyan sikerült a Sports Interactive huszadik játéka, ami még a hagyományos, jól megszokott és szeretett kinézettel járul elénk.

TÉNYLEG valósághűbb lett! Egy picit biztosan.

Ahogy említettem, a nagy grafikai megújulás csak az FM25-el jön el, ennek ellenére pozitív meglepetésként hatottak az apróbb változtatások, így valamivel realisztikusabb meccsélményt kapunk. A labda fizikája, a játékosok labdával és anélkül történő mozgása is kidolgozottabb lett az előző részhez képest, illetve idén is kaptunk újabb cseleket és gólörömöket, melyek szintén színesítik a mérkőzéseket. A passzok és a lövések is valósághűbben hatnak, bár tudjuk, hogy nem ez a legfontosabb értékelési szempont ennél a játéknál, mindig jó egy kis fejlődést látni.

Nem gameplayt érintő változtatás, de érdemes megemlíteni, hogy már a TransferRoom szolgáltatását is használhatjuk már a játékban az átigazolások lebonyolításához. Miután pedig sikerült megszerezni a kijelölt célpontot, a bértárgyalások során kitűzhetünk neki olyan célokat, amiket szeretnénk, ha elérne a szezonban. Legyen szó akár lőtt gólok számáról, kapott gól nélküli meccsekről, gólpasszokról vagy egy új pozíció megtanulásáról, szinte bármit kijelölhetünk neki. Ha ezt sikerül teljesítenie, a következő szezonban több játékidőt kap, így biztosan motivált játékost hozunk a csapathoz. Ja igen, ha már az átigazolásoknál tartunk…

Irány Szaúd-Arábia!

Az arab futballkultúra térhódításáról még talán az is hallott idén eleget, aki nem kíséri figyelemmel a focit. Szaúd-Arábia jelenleg kétségtelenül élen jár a kiöregedő játékosok felvásárlásában, akik boldogan játszanak hétről-hétre nagyjából annyi néző előtt, mint egy NB1-es középcsapat a hétvégi hazai fordulókban. Természetesen óriási fizetésért cserébe. Cristiano Ronaldo Rijádba költözése után a nyári átigazolási szezonban tucatjával igazoltak keletre a jobbnál jobb európai játékosok, ez pedig a fejlesztők figyelmét sem kerülte el.

A játékban gyakran 150-250 millió euró közötti ajánlatokat is kapunk egy-egy jobb játékosért már az első szezonban, amiből igen egyszerű összeszedni akár egy évtizedre elég átigazolási büdzsét is. A rekord (amivel én találkoztam) egy 740 millió eurós költési plafon volt, amit egy FM-es blog felhasználójának sikerült összekaparnia azzal, hogy felrakta pár játékosát egy Közel-keleti gépre. A játék ezen része biztosan finomhangolásra szorul még, hiszen így nekünk is irreálisan egyszerű összevásárolni egy verhetetlen keretet.

Még több taktikai mesterhúzás

Minden eddiginél több variációban küldhetjük pályára a csapatunkat, és őszinte leszek, én már nagyon vártam erre az újításra: megjelent az inverted wingback pozíció is, melynek segítségével pontosan úgy használhatjuk szélső védőinket, mint a Manchester City edzője, Pep Guardiola. A fejlesztőknek sikerült tökéletesen reprodukálni a spanyol tréner formabontó taktikáját, mellyel pillanatok alatt irányításunk alá vonhatjuk a középpályát. Ebből már jócskán látszik az, hogy mennyi munka ment bele tavaly az AI fejlesztésébe, mi pedig kíváncsian várhatjuk, hogy a frissítések során milyen újabb izgalmas lehetőségek kerülhetnek még a játékba.

Szintén üdítő taktikai újítás, hogy minden meccs előtt megadhatjuk az általunk preferált pontrúgásokat, amiket gyakoroltatni szeretnénk az edzéseken. Végre nem magunknak kell beállítani egy szögletnél a játékosok pozícióit és feladatait, hanem megvan az erre megfelelő ember a stábunkban. Így csak vele kell egyszer egyeztetnünk a meccsek előtt, hogy mire fókuszáljanak az edzésen.

Összegzés

Bár még vannak idegesítő hibái a játéknak, mint például a kapusok folyamatos sérülései, ami teljesen elrugaszkodott a valóságtól. Az első szezonban négy hónap alatt legalább öt ilyen eset volt, ami miatt a BL utolsó csoportkörében ifista kapussal kellett kiállnom. A másik, hogy a VAR-vizsgálatnak sokszor nincs vége, nem jelenti be a döntést a játék, egyszerűen csak folytatódik a meccs – nyilván utólag kiderül az ítélet, de engem zavart ez a bug. A VAR-ral kapcsolatban viszont pozitívum, hogy az előző játékhoz képest kevesebbszer kerül erre sor, az FM23-ban szinte az összes gólt vizsgálat követett, ami hihetetlenül bosszantó volt.

Ezen hibák ellenére szerintem sikerült újabb szintet lépnie a sorozatnak, a taktikai újítások tényleg izgalmasra sikerültek, bátran lehet velük kísérletezni. A meccsélmény sokat javult a tavalyi epizódhoz képest, mind a labda és a játékosok mozgása, mind a pálya és annak megvilágítása is sokkal látványosabbra sikeredett. Ezzel pedig összességében tényleg sikerült vonzóbbá és befogadhatóbbá tenni a Football Managert a szélesebb közönség számára is, de az igazi áttörést a széria következő epizódja hozhatja majd el.

A Football Manager 2024 november 6-án jelenik meg PC-re, PS5-re és Xboxra, ha pedig te is kedvet kaptál hozzá, akkor még itt hagyok pár játékost, akiket a bétatesztelő közönség előszeretettel igazolt az első mentésében:

Kövess Minket!



Gamer szótár