Ridley Scott a franciákat és a történészeket is szétoltotta a Napóleon kapcsán

Ridley Scott a franciákat és a történészeket is szétoltotta a Napóleon kapcsán

Nagyon elemében van az öreg, mert senkit nem kímél, aki egy kicsit is kritikusan fogalmaz a filmjével kapcsolatban.

A híres rendező, Ridley Scott egy újabb nagyszabású alkotással hívta fel magára a figyelmet, miután Joaquin Phoenix segítségével vászonra vitte Napóleon történetét. Természetesen ennek apropóján jó néhány történész kapott is az alkalmon és beleállt a produkcióba.

A film Bonaparte hatalomra jutását és a Vanessa Kirby által alakított Joséphine császárnővel való kapcsolatát mutatja be. A premiert megelőző trailer alapján néhány történész azonban nem bírt magával és lehúzta a filmet a pontatlanságok miatt, amire Scott egy mondattal el is intézte őket. Ez azonban nem volt elég, mivel a The Timesnak adott új interjúban Scott bővebben is kifejtette érzéseit a kritikus hangokkal kapcsolatban.

„Mint mindig a történelem folyamán, erről is beszámoltak. Napóleon meghal, majd 10 évvel később valaki könyvet ír róla. Aztán valaki fogja azt a könyvet, és ír egy másik könyvet, és így 400 évvel később már rengeteg fantázia került bele [a történelemkönyvekbe]. Amikor problémám van a történészekkel, megkérdezném tőlük: 'Elnézést, pajtás, te ott voltál? Nem? Akkor fogd be a kibaszott pofádat'.”

Nem csak a történészek szedték szét Scott művét, hiszen a kritikusokokat is megosztotta: egyesek "mesterműnek" nevezték a történelmi eposzt, mások pedig történelmi pontatlanságai miatt bírálták a filmet. A rendező felfigyelt arra, hogy neves francia kiadványok, nevezetesen a Le Figaro, a Le Point és a francia GQ is negatívan nyilatkoztak a produkcióról.

A francia GQ például "mélyen ügyetlennek, természetellenesnek és akaratlanul viccesnek" jellemezte a filmet, méghozzá az olyan jelenetek miatt, amelyekben francia katonák amerikai akcentussal kiabálják, hogy "Vive La France".

Ezeket olvastad már?

Természetesen egy új interjújában Scott ezekre is válaszolt:

„A franciák még saját magukat sem szeretik.”

Ezzel azonban nem minden franciára gondolt – a rendező szerint a közönség, akinek Párizsban bemutatta, imádta.

Kövess Minket!



Gamer szótár