The Game Awards 2023: Tarolt a Baldur’s Gate 3

The Game Awards 2023: Tarolt a Baldur’s Gate 3

Rendesen bejött a papírforma.

A gamer-közösség számára az év utolsó fontos eseménye a The Game Awards. Ugyan a díj még csak jövőre lesz 10 éves, de mára bőven az iparág egyik legfontosabb eseményévé nőtte ki magát. A 2023-as rendezvényt tegnap tartották, ahol az Alan Wake 2 és a Baldur’s Gate 3 majdnem behúzta a kitüntetések felét. Utóbbi pedig teljesen megérdemelten megkapta az Év Játéka címet is, pedig olyan ellenfelei voltak, mint a Marvel’s Spider-Man 2, a Tears of the Kingdom vagy a Resident Evil 4.

A Larian kitüntetései pedig teljesen jogosan kerültek a stúdió birtokába. A folyamatos javítások, a véget nem érő kommunikáció és a közösségi médiában való jelenlét miatt a Közösség Menedzsment Díj nem is kerülhetett volna jobb helyre. Ezt alátámasztja a cég tegnapi posztja is, amiben olyan statisztikákat osztottak meg a játékosbázisról, amiről senki nem tudta, hogy szüksége van rá, de végül mindenkinek kellett. A stúdió nagyszerűen vette észre, hogy a közösség nagyon is rá tud rezegni az ilyen tartalmakra. Azzal pedig, hogy ezt az igényt folyamatosan táplálták nem is vettük észre, de mi is a játék nagykövetei lettünk. Ezután pedig nem csoda, hogy a Közönségdíjat is behúzta. 

A Szerepjáték kategóriában egyáltalán nem volt ellenfele. A klasszikus D&D dolgokat még a korábbi BG részek sem adaptálták ilyen jól, sok asztali szerepjátékostól hallottam, hogy egy-egy próba alkalmával tényleg úgy érezték, hogy IRL is csörögnek a kockák. Illetve azt is ki kell mondani, hogy a verseny sem volt túl erős ebben a kategóriában. Egyedül talán a Starfield szoríthatta volna meg, de annak meg nagyobb volt a füstje, mint a lángja (bocs Sziky, de az igazság fáj).

Az már persze sokkal meglepőbb, hogy a játék még a Multiplayer-kitüntetést is behúzta. A BG klasszikusan nem arról szól, hogy összeülünk a haverokal aztán hadd menjen. Nálunk ha sikerül összeterelni a társaságot egy időben, akkor inkább leülünk az asztal köré és elővesszük a vaskos szabálykönyveket és már indulhatnak is a kalandok. De a Baldur’s Gate 3 tagadhatatlan, hogy a képernyő elé ültette a veterán fanokat, akár még csapatokban is. A játék kör alapú rendszere sokkal jobban működik multiban, mint ahogy azt ezelőtt képzeltük. Egy-egy csatában, ha nem figyel az ember, akkor simán órák is elsuhannak, hiszen annyi részlet van, ami befolyásolhatja egy-egy cselekedetünket és persze mindet át is kell beszélni. A multi pedig ebben emelkedik ki. Ha ott van a fülünkben még legalább három haver, akkor tuti hogy nem felejtjük el, hogy ott a padlón az bizony puskapor.

Végül pedig szót kell ejtenünk a Legjobb Alakítás kategóriáról, amit Neil Newbon kapott, Astarion szerepéért. A csapatunk tele van érdekes karakterekkel, de még közülük is kitűnik a kissé nárcisztikus tünde, aki mindezek felett még vámpír is. Ezt az elegyet eljátszani még akkor is nehéz, ha a szövegkönyv és persze a történet jól sikerült. De Newbon állta a sarat és ez hozta el neki a sikert.

Egy szó mint száz, a Baldur’s Gate 3 minden díjat megérdemelt, amit ebben az évbe neki ítéltek. A Lariannak sikerült olyan játékot az asztalra tenni, amit szerettek a hétpróbás RPG-veteránok és azok is, akik csak most kóstoltak bele a szerepjátékok világába. Reméljük a következő generációk példát vesznek majd róla és egy régi/új korszakot nyit ez a stílus.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár