Az Igazságtalanság Ligája – A DCEU születése és halála, 3. rész

Az Igazságtalanság Ligája – A DCEU születése és halála, 3. rész

Mai DCEU-ról szóló történetünk levakarhatatlan bajszot, családi tragédiát, szexuális zaklatást és mérhetetlen inkompetenciát tartalmazhat. Mi szóltunk.

A múlthéten ott hagytuk abba, hogy a 2016-os Öngyilkos Osztagról, vagyis a DC Extended Universe-et a lejtőn elindító első produkcióról értekeztünk. A film ugyan profitot termelt a mozis pályafutása végén, tehát színtisztán gazdasági nézőpontból azt is mondhatnánk, hogy valójában ez volt a DCEU-t megmentő alkotás a Batman v Superman – Az igazság hajnala után. Azonban a film készítése és a felszín alatti kreatív nézeteltérések rámutattak arra, hogy a Warnernél nem igazán értették, hogy mitől működik a nagy riválisuk, a Marvel Cinematic Universe. Ez pedig nagyon fontos megállapítás, hiszen innentől kezdve a Suicide Squadnál látott problémák minden egyes filmnél megjelentek kisebb-nagyobb mértékben. Az i-re pedig az Igazság Ligája forgatása, megjelenése, illetve Zack Snyder személyes tragédiája tette fel a pontot.

(MI)csodanő

Gal Gadotot már 2013 decemberében felvették Wonder Woman szerepére, és alig egy évvel később már azt is tudni lehetett, hogy jön a szóló filmje. Az első megjelenésére azonban egészen a BvS-ig kellett várnia a közönségnek. Igaz, ezen események között kiadtak egy képet róla az ikonikus jelmezében, ami miatt sok kritika érte őt. Csúnya kifejezéssel élve, olyan volt, mint aki 20 kilót nyomna vasággyal. Még csak nyomokban sem hasonlított egy veszedelmes harcos amazonra, ami miatt sokan alkalmatlannak tartották a szerepre. A készülőfélben lévő filmjének az sem segített, amikor 2015-ben kiderült, hogy egy relatíve ismeretlen nő, Patty Jenkins fogja rendezni a filmet. A hardcore DC-rajongók (főleg férfiak) közül többen aggódtak amiatt, hogy Gadot egy túlzóan modern feminista Wonder Woman lesz. Nem mintha a karaktertől ez távol állna. Mármint az alapsztorija szerint egy olyan elzárt világból származik, ahol csakis nők élnek, de sebaj.

Aztán 2015 nyarán megérkezett a férfi főszereplő is, a Steve Trevort alakító Chris Pine, majd novemberben végre elindulhatott a forgatás. Ekkora Gadot már letudta a BvS-es debütáló szerepét, amit 2016 tavaszán egyébként igen jól fogadtak a kritikusok és a rajongók is – őt tartották a film egyik erősebb pontjának. Tehát mire összeállt az önálló Wonder Woman-film és elindult a marketingje, addigra a kezdeti aggodalmak egyre inkább fordultak át várakozásba. Mondjuk ez nem tartott túl sokáig. Mert amikor kitört a botrány a Suicide Squad készítése és az alternatív változatai körül, akkor egy volt Warner Bros.-os alkalmazott azt nyilatkozta, hogy a Wonder Woman forgatása és utómunkái hasonlóan katasztrófálisan alakultak.

Gracie Law álnéven – állítólag több warneres dolgozó közösen – nyílt levelet intézett a cég akkori vezetőjéhez, Kevin Tsujiharához. Most ebből idézzük a kapcsolódó sorokat:

„Mit csináltok? Azt kívánom az Istentől, hogy bárcsak egy autóból kellene élned az életed, amíg egy olyan filmet csinálsz, ami felér egy évben az első helyre. Akkor talán a Wonder Woman se lenne akkora felfordulás. Ne rejtőzködj a nagyszerű előzetes mögött. Az ezen dolgozó emberek már megerősítették, hogy ez is az. Már-már lenyűgöző, hogy újra és újra jutalmazod a producereket, miközben folyton ugyanazokat a hibákat követik el.”

Patty Jenkins erre reagálva annyit mondott, hogy „kitalált baromság” az egész. Fél év múlva a Schmoes Know nevű hírműsor egyik vezetője újra előállt egy hasonló sztorival. Erről a szegmensről azonban gyorsan kiderült, hogy egész egyszerűen kitalálták az egészet, vagyis hazudtak, amikor azt állították, hogy egy belsős informátor szerint a történet zavaros. Szóval PR szintjén legalább sikerült leverni ezeket a negatív szólamokat a film kapcsán.

A Wonder Woman végül 2017 nyarán került a mozikba, ahol a 149 milliós büdzséjéhez képest sikerült világszerte 822 milliós bevételt termelnie a pályafutása során. Ráadásul a Wonder Woman nem csak a nézőket vonzotta, hanem a kritikusok is elismeréssel szóltak róla. Sokan már a DCEU lehetséges fordulópontját látták ebben a filmben. De amit még nem tudtak, hogy ez inkább a kivétel volt, mintsem egy új trend kezdete. Azt pedig már csak a teljesség kedvéért jegyeznénk meg, hogy a rendező később elárulta: szabályosan küzdenie kellett azért, hogy ne vágják ki a film és talán az egész DCEU egyik legjobb jelenetét, vagyis a senki földjén játszódó háborús pillanatot. Ha jó a vége, mit számít, hogy rohad a közepe, igaz?

Ezeket olvastad már?

Az Igazságtalanság Ligája

A Wonder Womannel párhuzamosan készült már a háttérben Zack Snyder következő alkotása, az Igazság Ligája. Eredetileg az volt a terv, hogy két részes lesz a film, ennek az első etapját kezdték el forgatni 2016 áprilisában – persze a munkálatok már évek óta folytak a háttérben. Azonban még a forgatás alatt elismerte Snyder, hogy az eredeti tervekkel ellentétben két önálló történetet fognak csinálni. Ez valószínűleg annak a következménye, hogy a BvS miatt a Warner arra kötelezte Snydert és Chris Terriót, hogy írják át a forgatókönyvet, mert túl „sötét és fura” volt. Később ugyan megtudtuk, hogy az írók terve szerint a DCEU filmjei a jövőben egyébként is egyre inkább lazábbá, vidámabbá váltak volna. A BvS bukása viszont mindent felülírt. Onnantól kezdve Az Igazság Ligája sem lehetett ahhoz hasonló, mert féltek, hogy ugyanúgy megbukik a kasszáknál. Mindezért már itt megjegyeznénk, hogy még az évekkel később kiadott rendezői változat sem Snyder eredeti víziója volt, sokkal inkább csak egy olyan vágás, amivel a saját lelkét és egóját simogathatta.

A film forgatása 2016 decemberében, egy kis csúszással ért véget. Ami még nem a világ vége, és ezt követően egészen nyugodt körülmények között kezdődhettek el az utómunkálatok is – legalábbis az alapján, amit tudunk vagy épp nem tudunk erről az időszakról. Azonban májusban felütötte fejét a baj: Autumn nevű lányának öngyilkossága miatt Zack Snyder kénytelen volt hátrahagyni a produkciót. A helyét az első két Bosszúállók filmért felelős Joss Whedon vette át a rendezői székben.

Whedon érkezése után több jelenetet is újraforgattak a Justice League-hez. A Warner ugyanis kapva kapott a lehetőségen, hogy még jobban beleszóljon a munkálatokba. Már az eredeti forgatókönyv újraírása után is az volt a mantra, hogy vidámabbnak kell lennie a filmnek. Viszont ezek a forgatások már annyira sok időt és erőfeszítést vettek igénybe, hogy egy ponton problémát okozott a színészeket bevonni, visszahívni. Ha más miatt nem is, Henry Cavill Mission Impossible-s bajsza miatt biztosan emlékszik még erre mindenki. A sztorihoz egyébként hozzátartozik, hogy álllítólag csak az 25 millió dollárjába került a Warnernek, hogy a filmben ne látszódjon az arcszőrzet, amit a Tom Cruise-ékkal kötött szerződése miatt viselnie kellett a színésznek:

A film körül tornyosuló problémáknak csak a csúcsa volt ez a bajusz. Ugyanis a mozis premier előtti hetekben a Warner már korábban említett vezetője, Tsujihara, megmondta Whedonnak, hogy nem lehet két óránál hosszabb a film. E közben a Cyborgot alakító Ray Fisher igyekezett védelmébe venni Az Igazság Ligáját, mert ekkorra már napi gyakorisággal jelentek meg róla az újabb és újabb negatív hírek. Sokaknak ugyanis addigra szemet szúrt, hogy Joss Whedon valami teljesen mást csinál, mint amit Zack Snyder vagy a rajongók szerettek volna látni. Fisher azonban tiszta PR-rel felöblített vizet öntött a pohárba:

„Ők két nagyon különböző ember, de a nap végén, ők két nagyon különböző ember, akik ugyanazt akarják, vagyis elmesélni a lehető legjobb sztorit ezekről a karakterekről, és elindítani őket egy nagyszerű irányba. Szerintem Joss megtalálta a módját annak, hogy összehozza a csapatot, hogy természetesen hozza össze őket, ezzel megalapozva, hogy bárhová eljuthassanak a jövőben.”

Ha már PR. Fisher kapcsán még annyit megjegyeznénk itt röviden, hogy a premier után beperelte a stúdiót, amiért szinte minden jelenetét kivágták a filmből. Emögött többek között rasszizmust is sejtett, ám végül a bíróság nem talált erre utaló nyomot. De biztosan nagyon elégedett volt Whedon és a Warner nagy víziójával a színész.

Az Igazság Ligája 2017. november 17-én került a mozikba. A kritikusok pedig ízekre szedték, mert olyan volt, mintha „két teljesen eltérő rendező Frankenstein szörnye” lenne. De nem csak a belbecs miatt aggódhattak az alkotók és a forgalmazó. Ugyanis az elképesztő mennyiségű újraforgatás miatt a végére 300 millió dollárra kúszott a büdzsé. Vagyis ebből a pénzből két Wonder Womant leforgathattak volna. Sőt, mondunk még jobbat: a Justice League konkrétan mindenidők 10 legdrágább filmje között van! A kiadásakor a top négybe is simán befért volna, és akkor az inflációval még nem is számoltunk ugyebár.

Egy szó mint száz, Az Igazság Ligájának egy elég meredek hegyet kellett megmásznia ahhoz, hogy pénzt hozzon a konyhára. A nyitóhétvégéje viszont annyira gyenge volt, majd ezt követően is annyira alulmúlta a várakozásokat, hogy végül az Acélembert sem tudta utolérni bevételekben. Mindössze 661,3 millió dolláros bevételével abszolút bukásnak számított a film. Ez pedig a világ elé tárta a Warner és a DC összes következetlenségét, elbaltázott döntését. Sokan a marketinget okolták, amiért félrevezető volt. Míg másoknak azzal volt baja, hogy Superman szerepe túl kicsi volt a filmben. Henry Cavill azonban még ekkor is támogatta Whedont:

„Mindig is élveztem a hagyományos, nagyon klasszikus hozzáállást Superman kapcsán a képregényekben. Szerintem hatalmas komplexitás van ebben a karakterben. Amikor Josszal dolgoztam, ő és én több mindenben is egyetértettünk Superman kapcsán. Hogy ő a remény eszményképe. Az ideál. Hogy van egy érzés [ha megjelenik a képernyőn], hogy ó, rendben, itt van Superman. Nagyon személyes kapcsolatom lett a karakterrel, és örömteli volt a lehetőség, hogy mosolyoghat, jól érezheti magát.”

De amíg Cavill vigyorgott, a rajongók sírtak egy új óceánt: napokon belül összegyűlt 180 ezer aláírás annak érdekében, hogy készüljön el a hírhedt Snyder Cut. Sokan úgy gondolták, hogy a mozis változat – hiába Zack Snyder neve alatt jelent meg – egyszerűen tele volt olyan dolgokkal, amilyeneket ő sohasem tenne egy filmjébe sem. Ezért elkezdtek hinni benne, hogy létezik egy jobb változat, a színtiszta Snyder-vízió. Persze ekkor ez még a legjobb esetben is copium volt, ahogy a zoomer mondaná. De mint azt ma már tudjuk, 2021-ben rengeteg sírás-rívás árán végül megkaptuk ezt a remekművet – mindjárt arra is kitérünk.

Nem sokkal a premiert követően kitudódott, hogy lett volna rá lehetősége a Warner Bros.-nak, hogy halasszák Az Igazság Ligáját, ezzel garantálva, hogy jobb minőségű lesz a végeredmény. Azonban Tsujihara és Toby Emmerich úgy döntöttek, hogy nem tolják el a megjelenését. Mint kiderült, ennek hátterében az állt, hogy még az AT&T és a Warner Bros. összeolvadása előtt ki akarták venni a filmért járó bónuszaikat, mert féltek attól, hogy kirúgják őket. Egyébként Tsujiharának 2019-ben tényleg távoznia kellett a Warner éléről, miután kiszivárgott üzenetek alapján szexuálisan zaklatta Charlotte Kirköt, egy brit színésznőt. Állítólag szexuális jellegű szívességeket kért Kirktől azért cserében, hogy segítse őt bejutni meghallgatásokra. Na, ilyen emberek döntötték el, hogy mi lesz a DCEU-val.

#Releasethesnydercut

A 2017 végi premiertől kezdve éveken át nem hagyta nyugodni a rajongókat, hogy valahol egy polcon ott porosodhat a lelki békéjük és kiteljesedésük kulcsa, az igazi Zack Snyder-féle Justice League. Erre a tűzre pedig a rendező néha rádobott egy-egy rőzsét, miután láthatóan nem volt jobb dolga. 2018 októberében elmondta, hogy a második részben – ami ugyebár sohasem készült el – meg akarta öletni Batmant. 2019-ben kiderült, hogy Lois Lane-t megölte volna Darkseid, ha az eredeti forgatókönyvet követték volna. Az év végén Snyder még azt is elárulta, hogy az ő filmjében a Marsi fejvadász is szerepelt. Szintén Snyder fedte fel azt a képet, ami az ő DCEU-s terveit próbálta összekötni:

Majd ahogyan a hangulat fokozódott, a rendező ledobta az atombombát: a Snyder Cut létezik és neki van belőle egy másolata. Innentől kezdve nem volt megállás, a rajongók olyan kampányt indítottak a közösségi médiában, amit az ekkor már csak botladozó DCEU miatt a Warner sem hagyhatott figyelmen kívül. Azt csak mellékesen tesszük hozzá, hogy Snydernek legfeljebb csak olyan képei léteztek ezen a ponton, amelyek egy Snyder Cut létezésére utaltak. De mint azt mindjárt láthatjátok, a közelében sem volt egy valódi film birtoklásának.

2020-ban a koronavírus-járvány és a streaming platformok térnyerése miatt úgy döntött a Warner, hogy ideje visszahozni valamennyit abból a 300 millióból, amit annak idején eltapsoltak a filmre. Szóval bejelentették májusban, hogy jön a Snyder Cut az HBO Maxre. A rendezői változat 2021-ben látta meg a napvilágot, ez pedig néhány érdekes fordulatot hozott magával. Először is, a Warner elmondta, hogy nem szeretnék visszavenni Snydert, szóval ez a kiadás semmin sem változtat. Másodszor, a következő napon nyilvánosan is beismerték, hogy a mozis Justice League „szar volt”.

Na de milyen volt a március 18-án debütáló Snyder Cut, ami a rajongók szemében a legdicsőbb kiadása volt a legzseniálisabb, legambíciózusabb filmnek? Őszintén, szódával elment. Mármint sokkal jobb volt, mint a 2017-es mozifilm – nem mintha ez teljesítménynek számítana. De ehhez mindennél inkább hozzájárult, hogy kétszer annyi ideig tartott, hogy sorozatszerűen szétbontották részekre, és hogy forgattak még hozzá egy rakás extra jelenetet. 2017-ben teljesen esélytelen volt, hogy ez így jelenjen meg a mozikban.

Amiről viszont valamiért senki sem szokott beszélni, mert valószínűleg megöli a rajongói narratívát, hogy a Snyder Cut 70 millióba került. Tehát ezzel együtt majdnem 400 millió dollárba került csinálni egy Justice League-t, ami értékelhető volt. Ennyi pénzért még a digitális változatnak is tudnia kellene kávét főzni reggelente minden néző lakásában, nem? Ehelyett az HBO Maxen megjelenő Snyder Cut nézőinek csak a 36%-a fejezte be az egészet az első héten, a sorozatdarálás és a végtelen otthon töltött idő korában. Utána pedig ment is a feledés homályába az egész, pont úgy, ahogyan az egész DCEU. Ha ez sikernek számít, akkor egy egész kalapboltot megeszünk rögvest.

Három hétnyi DCEU-munstra után most egy hét pihenőre vonulunk. Szóval legközelebb február 11-én találkozunk, amikor is az eddig még nem érintett, továbbá a valójában soha el sem készülő filmeket, sorozatokat is górcső alá vesszük. Addig is, #ReleasetheSnyderCut minden egyes alkalommal, amikor Zack Snyder filmet készít, de a csúnya stúdiók nem engedik szabadon szárnyalni őt!

A cikk elkészültét @BlackMajikMan90 DCEU-s összeállítása inspirálta.

Kövess Minket!



Gamer szótár