Ryan Gosling is beszólt az Akadémiának, amiért Margot Robbiék lemaradnak az Oscarról

Ryan Gosling is beszólt az Akadémiának, amiért Margot Robbiék lemaradnak az Oscarról

Érthetetlen döntéseket hozott megint a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia.

Mint ismeretes kedden nyilvánosságra került az idei Oscar-jelöltek teljes listája, a rajongók azonban rögtön kiszúrták, hogy hiába szerepel nyolc kategóriában is a Barbie, Margot Robbie és Greta Gerwig nincs az esélyesek között – utóbbiról az legalább elmondható, hogy a legjobb adaptált forgatókönyírók közé bekerült Noah Baumbach társírójaként. Ez a bejelentés hatalmas ellenszenvet váltott ki a közösségből, amelynek egyre többen hangot is adtak a közösségi médiában.

Mostanra pedig a Kent alakító Ryan Gosling is nyilatkozatot adott ki az eset kapcsán. Neki sem nyerte el a tetszését, hogy Greta Gerwig neve hiányzik a legjobb rendezők közül, és Robbie sem kapott jelölést a legjobb színésznő kategóriában. Gosling ott van a legjobb mellékszereplők között, színésztársával, America Ferrerával együtt. A színész a közösségi médiában is hangot adott a mérhetetlen csalódottságának:

„Rendkívül megtisztelő, hogy ilyen figyelemre méltó művészek mellett jelöltek egy olyan évben, amikor ennyi nagyszerű film született. És soha nem gondoltam volna, hogy ezt fogom mondani, de az is hihetetlenül megtisztelő és büszke vagyok rá, hogy mindezt egy Ken nevű műanyag baba megformálásáért kaptam.

De Ken nincs Barbie nélkül, és nincs Barbie-film Greta Gerwig és Margot Robbie nélkül, a két ember nélkül, akik a leginkább felelősek ezért a történelmet író, világszerte ünnepelt filmért. Az ő tehetségük, szívósságuk és zsenialitásuk nélkül senki számára sem jöhetett volna össze ez az elismerés. Ha azt mondanám, hogy csalódott vagyok, amiért nem jelölték őket a saját kategóriájukban, az még enyhe kifejezés lenne.

Minden várakozást felülmúlva egy pár lelketlen, hiányos öltözetű és szerencsére ágyék nélküli babával, megnevettettek minket, összetörték a szívünket, magasabb szintre emelték a kultúrát és történelmet írtak. Munkájukat el kell ismerni a többi nagyon is megérdemelt jelölttel együtt.

Mindezek után kimondhatatlanul örülök America Ferrerának és a többi nagyszerű kollégámnak, akik hozzájárultak tehetségükkel ahhoz, hogy ez a film ilyen úttörő legyen.”

Ezeket olvastad már?

Az elmúlt években egyébként is egyre több kritika éri az Oscart, és ennek köszönhetően szép lassan megkopni látszik az elmúlt évtizedekben felépített nívója, amelyre csak rátesz egy lapáttal Gosling nyilatkozata.

A Barbie persze nemcsak a 2023-as esztendő legnagyobb sikere volt, illetve a Barbenheimer jelenség révén ahhoz is hozzájárult, hogy visszacsalogassák a filmkedvelőket a mozikba, hanem ott van a legjobb filmek között is a gálán, ezek után pedig már csak az a kérdés, hogy vajon hány jelölését váltja majd szoborra az alkotás.

Kövess Minket!



Gamer szótár