Barbie legyőzte Batmant, új királynője van erre az évtizedre Warner Bros-nak

Barbie legyőzte Batmant, új királynője van erre az évtizedre Warner Bros-nak

A Barbie akkorát kaszált két hét alatt, hogy még a denevérember is elbújhat mögötte, így Greta Gerwig összehozta a 2020-as évek eddigi legnagyobb bevételét hozó filmjét a Warner Bros-nak.

A Warner Bros-nak nem minden esztendő sikerült úgy, ahogyan azt szerették volna és akkor még finoman fogalmaztunk, ettől függetlenül nem kell sajnálni a kiadót. Mindenesetre most belenyúltak a tutiba, hiszen a Barbie két hétvége alatt simán felülmúlta a vállalat eddigi rekorderét (már ami a 2020-as esztendőket illeti), a 2022-es Batmant, amivel az utóbbi évek legjobban termelő filmjévé vált házon belül. A történet szerint a Margot Robbie által alakított címszereplő elhagyja Barbielandet, hogy megpróbálja megtalálni önmagát a való világban. A film elképesztő kritikai és kereskedelmi sikert aratott, miközben nem csak a film történetét dicsértek, de Ryan Goslingot is kiemelték Ken szerepében.

Ezeket olvastad már?

A Barbie kettő hét alatt nagyságrendileg 775 millió dollárt hozott világszerte (az USA-ban 352-nél jár), míg a Batman 766 millió dollárnál végül megállt. De hazai pályán is megállja a helyét, mivel az eddigi címek közül az Egyesült Államokban csak a Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. része (381 millió), a Wonder Woman (412 millió) és A sötét lovag: Felemelkedés (448 millió) van előtte a kiadó produkciói közül. Nem csak megdöntötte a 2022-es Batman rekordját, de még bőven van ideje arra is, hogy még nagyobb eredményeket érjen el.

Barbie egy 15 éves stúdiórekordot is túlszárnyalt azzal, hogy Christopher Nolan A sötét lovagja óta a Warner Bros. legjobb hétfői teljesítményét produkálta a bevételek terén – előbbi 26, míg utóbbi 24.6 millió dollárt termelt az első hétvége utáni hétfői napon a mozikban. A film természetesen maga mögé utasította az Oppenheimert és a Mission: Impossible – Leszámolás első részét is, így a legnagyobb nyári kasszasikernek mondható idén, és ezt valószínűleg már nem is veszi el tőle egyetlen alkotás sem.

A népszerűsége ellenére azonban a Barbie-t is betalálták a feminista témák és a patriarchális eszmék kigúnyolása miatt. Ez azt eredményezte, hogy a Rotten Tomatoes oldalán az értékelése 74%-ra zuhant, de azóta ez már a múlté – jelenleg 88%-on áll a kritikusok, míg 86%-on a felhasználók szerint.

Mindezeken túl a Barbie a harmadik legtöbb bevételt hozó film eddig 2023-ban, A galaxis őrzői Vol. 3 (844,8 millió dollár) és A Super Mario Bros. film (1,35 milliárd dollár) mögött.

Kövess Minket!



Gamer szótár