Szőrén-szálán eltűnt a Gran Turismo Sport

Szőrén-szálán eltűnt a Gran Turismo Sport

Sejtettük, hogy jön a vég, de azt nem, hogy teljesen kinyírja a játékot a Sony.

Az autós játékoknál bevett dolog, hogy egy idő után bezárják a régi részek szervereit és megszűnik a támogatás. Nem lesz ez másképp a 2017-es Gran Turismo Sportnál sem, amiről a Polyphony Digital már tavaly ősszel elmondta, hogy januárban bizony érkezik a vég. De az emberek talán kevésbé aggódtak emiatt, hiszen általában ez csak annyival jár, hogy akkor offline még lehet tovább tolni. Ezért is számítottak kevesen arra, hogy nem csak az online támogatást engedi el a stúdió, hanem leveszik a GT Sportot a PS Store-ból és ellehetetlenítik az egyik legfontosabb funkció működését.

A DLC-ket már december 1-jén levették a boltból, most pedig szó nélkül eltűnt az alapjáték is. Ha esetleg korábban megvásároltad, akkor még mindig letöltheted. De ha eddig ezt nem tetted meg, akkor ezután már nem is fogsz tudni hozzájutni a digitális változatokhoz. Külön problémás egyébként a támogatás megszűnése amiatt is, hogy amennyiben a DRM-et nem veszi ki a Polyphony, úgy nem lehet az egyjátékos állásokat sem elmenteni a játékban, ehhez ugyanis jelenleg szerverek kellenek. Tehát hiába játszható a játék offline, túl sokat nem ér így.

Ezeket olvastad már?

A Gran Turismo Sport és még sok más autós játék esetében azért rendszeres az, hogy eltűnnek, mert a játékban szereplő autók licencei egy idő után lejárnak. De amíg régen a támogatás hiánya tényleg csak az online funkciók elvesztésével járt, addig mostanra minden digitális lett. Szóval a klasszikusok beszerzése is egyre nehezebbé, ha nem lehetetlenné válik. Arról nem is beszélve, hogy a jövőben tényleg egyre többször találkozhatunk majd olyannal, mint most a GT Sport esetében, hogy hiába van meg a játék, menteni sem tudsz benne, ha végérvényesen kihúzzák a netkábelt Japánban. Remélhetőleg a GT-filmre jobb sors vár, mégha ott vannak is kétségek afelől, hogy érdemes-e megőrizni a jövő generációnak.

Kövess Minket!



Gamer szótár