9 milliárd forintot csaltak ki egy cégtől az AI segítségével

9 milliárd forintot csaltak ki egy cégtől az AI segítségével

A hongkongi rendőrség több hasonló esettel is találkozott már az elmúlt egy évben, de ettől még nem lett könnyebb ezek felderítése.

Van, amikor a mesterséges intelligencia elszabadul és káromkodni kezd a felhasználókkal. Meg úgy tűnik, hogy van, amikor annyira kordában tudják tartani egyesek, hogy közel 9 milliárd forintnyi pénzt lopnak el az AI segítségével. És ez nem csak egy légből kapott példa, hanem egy hongkongi céggel konkrétan megtörtént eset: egy csapat csaló csinált egy meetinget, ahol mindenki a vezetőség tagjaiként tűnt fel deepfake-en keresztül, kivéve azt az áldozatot, akit így sikerült meggyőzniük, hogy utaljanak át 25 millió dollárt nekik.

A hongkongi rendőrség pénteken számolt be az esetről a CNN szerint. A nyilatkozatuk alapján az átvert pénzügyes dolgozó először kapott egy üzenetet a cég Egyesült Királyságban élő pénzügyi vezetőjétől, hogy kellene egyet utalni titokban. Ekkor még úgy gondolta, hogy valamilyen csalás lehet a háttérben, de gyorsan meggondolta magát, amikor egy videóhívást kezdeményezett a vezető. Ezen pedig több olyan kollégája is feltűnt, akiket ismert, szóval sikerült meggyőzni őt az utalás végrehajtásáról. Így végül 200 millió hongkongi dollárt, azaz kb. 9 milliárd forintnyi pénzt loptak el az AI segítségével a bűnözők.

Ezeket olvastad már?

A hongkongi rendőrség szerint nem ez volt az egyetlen eset, amikor deepfake-kel csaltak ki pénzt emberek az utóbbi időszakban. Tavaly július és szeptember között nyolc lopott személyi igazolvánnyal 90 hitelt vettek fel és 54 új bankfiókot hoztak létre csalók. 20 esetben AI deepfake-et használtak, ezzel megszemélyesítve az igazolványon szereplőket, hogy így kijátszák az arcfelismerő rendszereket. Eddig hat embert sikerült letartóztatni hasonló bűncselekményekért. De a technológia fejlődésével a hatóságok aggódnak, hogy egyre nehezebb lesz megfogni az elkövetőket.

A mostani csalás, amikor 9 milliárd forintnyi pénzt loptak el az AI segítségével a bűnözők, azután derült ki, hogy az átvert alkalmazott az irodájának vezetőjével is beszélt a történtekről. Ő pedig nyilván gyorsan rájött, hogy nem a pénzügyi vezetővel vagy a többi kollégával volt megbeszélése a megvezetett munkatársnak. Addigra viszont a pénz már rég a csalók zsebében volt. Szóval remek kérdés, hogy mennyit sikerült visszaszerezni belőle a bankokon keresztül, illetve mennyivel sikerült elmenekülnie a tetteseknek.

Kövess Minket!



Gamer szótár