680 millió dollárra perelik az Activisiont a Call of Duty miatt

680 millió dollárra perelik az Activisiont a Call of Duty miatt

Rendkívül súlyos vádakat hozott fel a Call of Duty League ellen az OpTic Gaming tulaja és egykori játékosa. Ha ebből per lesz, az akár a liga végét is okozhatja.

Pont tegnap számoltunk be arról, hogy aranyrudakat árul az Activision Captain Price arcképével. A több száz dolláros ereklyéknek akkor sem láttuk annál nagyobb hasznát, mint hogy különbséget tegyen a hardcore rajongók és a pórnép között. De most már kezdjük kapiskálni, hogy miért is lehetett szükség ilyesfajta drága tárgyakat árulni: az Activisionnek tegnap egy összesen 680 millió dolláros kártérítési pert varrt a nyakába a Call of Duty League-ben résztvevő csapatok nevében két legendás alak, H3CZ és Scump. A vádak pedig olyan súlyosak, hogy egy bírósági tárgyaláson azt kockáztatná a kiadó, hogy az egész ligát beszántják.

A perről először a Bloomberg Law számolt be. A tegnap megjelent vádirat (itt érhető el) szerint a főként az OpTic Gaminghez köthető személyek, azaz Hector „H3CZ” Rodriguez és Seth „Scump” Abner azt sérelmezik, hogy az Activision és a Call of Duty League monopóliumot tart fenn a CoD e-sport színterében. A szövegben pedig számtalan olyan esetet leírnak a jogászok segítségével, miszerint évek óta kemény korlátozásokat tart fent a vádlott, miközben nem riadtak vissza a zsarolástól sem. Ennek következménye a vádiratban lefestett kép alapján az lett, hogy egy olyan rendszer épült ki, amely a versenyszellemmel ellentétes, és ami kizsákmányol mindenkit, aki részt vesz benne.

Ezeket olvastad már?

Monopólium

A vádiratban a monopólium kapcsán azt írják, hogy az Activision kezében összpontosul minden, ami a Call of Duty e-sporttal kapcsolatos. Ez pedig nem csak azt jelenti, hogy eseményeket szerveznek, szponzorokat keresnek. Hanem azt is, hogy az ő szavuk az utolsó a csapatok szponzori megállapodásaiban vagy abban, hogy ki tarthat egyáltalán versenyt a játékból. Illetve amellett sem mehetünk el, hogy állítólag a kiadónak exkluzív joga van arra, hogy a legnagyobb támogatásokra ő szerződjön. Ez azt jelenti, hogy ha megjelenik az egyik csapatnál egy olyan szponzor, ami kiugróan magas összeget fizetne a reklámért, akkor az Activision közbeléphet, akadályok nélkül tárgyalhat, majd elkobozhat márkákat a csapatok orra elől a saját haszna érdekében.

A Call of Duty League eredetileg a World League helyett jött létre 2020-ban. Sokan akkor azt remélték, hogy annak a szellemi örököseként, a hibák nélkül, magasabb profittal fog üzemelni. Ehelyett egy olyan verseny lett, ami lényegében mindenkit kiszorított a CoD-ból, valamint a rajongókat is elidegeníti. Ráadásul 27,5 millió dollárt kért az Activision csak azért, hogy egyáltalán helyet szerezhessenek a csapatok a ligában – hasonlóan a ma már halott Overwatch League-hez. Az érintettek többek között ezt a pénzt is szeretnék visszaosztani. Továbbá azt állítják, hogy „a Call of Duty League elfogadhatatlanul gazdagította az Activisiont az Activision által elnyomott professzionális Call of Duty játékosok és csapatok kárára.”

H3CZ - Kép forrása: OpTic Gaming

Zsarolás

Ez sem egy egyszerű szál. Ezzel maga H3CZ, az OpTic tulaja állt elő. Az élő CoD-legenda szerint az Activision arra kényszerítette őt, hogy olvadjon össze az Envy Gaminggel, hogy a Call of Duty League-ben maradhasson a csapata. H3CZ eredetileg 2020 végén szerette volna visszavásárolni az OpTicot és a CDL-es helyüket az Immortals Gaming Grouptól, ám az Activision ezt nem engedte neki:

„Az Activision először megkérte Rodriguezt, hogy bizonyítsa, van 3 millió dollárnyi tőkéje. Miután Rodriguez ezt bizonyította, az Activision arrébb tette a célvonalt és már azt kérte tőle, hogy bizonyítsa, tud szerezni 10 millió dollárnyi hitelt.” – a vádirat részlete

H3CZ-nek ezután állítólag azt mondta az Activision egyik fejese, hogy ő „nem az a fajta tulaj”, akit látni akarnak a ligában, ezért keresnie kell egy partnert, aki jobban bejön nekik, vagy egész egyszerűen csomagolnia kell. Ennek az eredménye lett végül az, hogy összeolvadt az OpTic és az Envy. De állítólag ezt is csak úgy sikerült összehozni, hogy 92,5%-nyi tulajdonrészről le kellett mondania H3CZ-nek a cégben. Szerinte ez az egész egyszerűen nem történt volna meg, ha az Activision nem kényszeríti őt törvénytelen módon rá.

A játékosok korlátozásai

Külön érdekes a már említett Scump története az ügy kapcsán, amely a szervezeti oldalon túl a játékosok problémáira is rávilágit ebben az ökoszisztémában. Ugyanis a CDL-ben játszóknak „tartózkodnia kell attól, hogy részt vegyenek vagy támogassanak az Activision CoD League-en kívüli Call of Duty ligákat és versenyeket.” Ez általában sztenderd eljárás az ilyen ligákban. A hangsúly inkább azon van, hogy maguk a szervezők mennyire veszik ezt komolyan, hol húzzák meg a határokat.

Nos, az Activision ezt vérkomolyan veszi. Ugyanis a kiadó még azt sem teszi lehetővé, hogy egy barátságos meccsen vagy versenyen előkerüljön a pénz bármilyen formában. A két véglet között pedig szintén minden meg van tiltva. Ha csak nem mondja azt az Activision, hogy most éppen ezen a külsős tornán játszhat XY játékos – ami igen ritkán történik meg –, akkor egyszerűen nem lehet játszani és pont.

Scump - Kép forrása: OpTic Gaming

Scump a vádiratban egy olyan esetet is felelevenít, miszerint egy fotózás alatt mentek oda hozzá a CDL emberei, hogy aláirassanak vele egy hosszú szerződést. Az akkor még aktív játékosnak nem volt lehetősége ezt a szöveget rendesen megvizsgálni, mert azzal fenyegették, hogy ha nem ír alá most, akkor kizárják a ligából. A sztori azonban nem állt meg azután sem, hogy Scump visszavonult. Ugyanis a Call of Duty League-gel kötött szerződése még ma is több ponton érvényes rá. Szóval többféle bevételi lehetőségre, például a CDL-en kívüli CoD-versengésre is nemet kell mondania, ha nem szeretne egy pert kapni a nyakába – ezekért az elvesztett lehetőségekért is kártérítést szeretne.

Az Activision reakciója

Nem meglepő módon a súlyos vádakkal illetett Activision tagadja mindazt, amit H3CZ és Scump felhozott ellenük. Az Activision nyilatkozatát változtatás nélkül közöljük alább. Ám ehhez még hozzátartozik az a kontextus, miszerint a vádiratban ugyan 680 millió a teljes kártérítési összeg, de saját maguknak csak 120 millióra tart igényt a tulaj és a visszavonult játékos. Minden más a többi CDL-csapatot és játékost illetné meg.

„Mr. Rodriguez (ismert még OpTic H3CZ-ként) és Mr. Abner (ismert még Scumpként) azt követelte az Activisiontől, hogy fizessen nekik több tíz millió dollárt, hogy elkerüljük az alaptalan pereskedést, és amikor a követeléseik nem teljesültek, keresetet adtak be. Minden erőnkkel védeni fogjuk magunkat a vádak ellen, amelyeknek sem tényszerint, sem jogilag nincsenek alapjai. Csalódottak vagyunk, hogy ezek az emberek az e-sport közösségből egy ilyen pert indítottak, mert az káros a csapatok tulajainak, a játékosoknak, a rajongóknak és a partnereknek, akik rengeteg időt és energiát áldoztak fel a Call of Duty League sikere érdekében.”

Kövess Minket!



Gamer szótár