Egy házasság, három temetés – A DCEU születése és halála, 5. rész

Egy házasság, három temetés – A DCEU születése és halála, 5. rész

A mai DCEU-ról szóló történetünkben a DCEU legnagyobb sikere mellett előveszünk három folytatást, amelyek túl későn és túl keveset nyújtottak ahhoz, hogy a jó irányba fordítsák a süllyedő hajót.

Legutóbb ott fejeztük be a DC Extended Universe hibáinak, nehézségeinek, fordulópontjainak felgyöngyölítését, hogy arról a mintegy harminckét darab elkaszált filmről és sorozatról beszéltünk, amelyek a DCEU jövőjét jelenthették volna – már ha elkészülnek. Köztük azzal a Batgirllel is foglalkoztunk, amely lényegében a koronavírus-járvány, az inkompetencia és a kedvező adózási feltételek áldozata lett.

Ma viszont egy fokkal könnyedebben indítjuk az elemzést, méghozzá a DCEU legnagyobb sikerével, az Aquamannel. Igaz, hogy utána rátérünk majd a félrement második részek triumvirátusára is, azaz az Aquaman 2-re, a Shazam 2-re és a Wonder Woman 1984-re. De ígérjük, a start ezúttal egészen vidám lesz. Ha pedig valaki arra kíváncsi, hogy miért vettük előre a DCEU időrendben utolsó filmjét, amikor a Flashről és a Black Adamről még egy szót sem írtunk szinte, a válasz egyszerű: annak a filmnek a problémái jóval régebben a felszínre kerültek, minthogy sikerült volna a mozikba küldeni tavaly év végén. De ne ragozzuk tovább a szót, vágjunk bele!

Halakkal suttogó

Jason Momoát még 2014 nyarán szerződteték le Aquaman szerepére. Majd még ugyanebben az évben kiderült, hogy 2018-ban a mozikba kerül a film. A karakter persze már ennél hamarabb debütált, hiszen láthattuk őt pár jelenet erejéig a Batman v Supermanben, majd Az Igazság Ligájában is. A szóló filmje azonban nyugodt tempóban haladt a többi projekthez képest. James Wan rendezőt 2015-ben vették fel. Állítólag választhatott, hogy az Aquamant vagy a Flasht szeretné rendezni, ő pedig az előbbi mellett tette le a voksát – ha tudta volna akkor, hogy mit került el, ugye?

A castingot sem siették el, a főszereplőt követően minden évre jutott egy új karakter és színész, akivel az emberek emlékezetében tudták tartani, hogy jön a halas emberről szóló mű. A forgatás 2017 májusában indult, októberben véget is ért. Az első előzetest 2018 nyarán láthattuk, és a többi DCEU-s projektekkel ellentétben eddig a drámát is sikerült elkerülni, szép munka... Lett volna, ha egy hónap múlva nem egy stock fotót használnak fel a poszteren található cápához. Bár ez önmagában nem lenne egy eget rengető probléma, annyiból tényleg bénának tűnt a dolog, hogy az előző DCEU-filmek bukásai után sokkal kritikusabbak voltak a rajongók, egyre kevesebbet nyeltek le. Szóval nem éppen a legjobb ajánlólevél volt, hogy látszólag spóroltak a filmen vagy inkompetensek az alkotók.

Az Aquamannek azonban vagy szerencséje volt, vagy James Wan tényleg olyat tudott, amit más DCEU-rendezők nem. Ugyanis a film körül az egyetlen botrány ez a kép volt. A 2018 decemberi premier pedig minden idők legnagyobb DC-s sikere lett: 1,152 milliárd dolláros bevételével Aquaman nem csak Atlantisz, hanem a DCEU trónjára is felült, valamint lenyomta a korábban etalonnak számító Nolan-trilógiát is. Sőt, még a következő évben érkező Joker sem tudta megelőzni ezt a filmet úgy, hogy azért annak jóval nagyobb érdemei vannak filmművészetileg, és akkor a kulturális hatásáról még nem is beszéltünk.

2019-ben nyilván bejelentettek az Aquamanhez egy spin-offot, ez a The Trench névre hallgatott. Persze ebből se lett semmi soha, de azért gondoltuk megemlítjük, ha már a Suicide Squad icipici sikerét, valamint az ahhoz bejelentett millió és egy spin-offot korábban lehurrogtuk.

Amit nyilván mi is csak utólag tudunk, hogy az Aquaman kivétel volt a DCEU-ban, nem pedig a szabályt erősítő tényező. Mint a Wonder Woman esetében – amiről korábban írtunk már –, úgy az Aquamanben is a nagy megmentőt látta mindenki. Szóval egyértelmű volt, hogy jönni fognak a folytatások. De mielőtt erre rátérnénk, szánjunk még pár sort a Shazamra és a Wonder Woman 1984-re is.

Black Adam Shazam!

Sokan lehet nem emlékeznek már rá, de Shazam karaktere csak azért került elő, mert Dwayne Johnson akart egy-két Black Adam filmet csinálni, ahhoz a sztorihoz pedig elengedhetetlen a gyerekhős. Viszont a DCEU csúcsán úgy gondolták, hogy érdemes ezeket valamelyest szétválasztani, szóval mindkét karakter kapott szóló filmeket. Először a Zachary Levi főszereplésével készült Shazam! került a mozikba. Igaz, hogy a film mindössze 366 milliót lapátolt össze világszerte. De a költségvetése a töredéke volt a többi DCEU-s projektnek (80-100 millió dollár körül lehetett). Ráadásul a kritikusok és a rajongók imádták, sokan a legjobb DCEU-filmnek kiáltották ki. Szóval úgy tűnt, hogy a Warner végre talált egy aranytojást tojó tyúkot, aminek még szíve-lelke is van.

Nagy meglepetést okozott, hogy három nappal a mozis premier után berendelték a folytatást. Főleg azért, mert a Black Adamről még mindig nem tudtunk sokat. Az Istenek haragja azonban már a DCEU végnapjaiban futott be, amikor már senkit nem érdekelt semmi. A folytatás ráadásul nem csak rosszabb volt az előzőnél, de a marketingjére sem fordítottak túl sokat azután, hogy Gunn és Safran átvették a stafétát a DC-nél. Ezért a film sorsa az lett, hogy 2023 márciusában a mozikba került, világszerte összesen 133 milliót hozott a konyhára kb. ugyanekkora büdzsé mellett, majd mindenki elfelejtette. Lépjünk is tovább!

Ezeket olvastad már?

Minden csoda(nő) egy napig tart

2019 elejére egyértelművé vált, hogy van három sikeres, szerethető karaktere a DCEU-nak, szóval rájuk kell feltenni mindent a túlélés érdekében. Nyilván ekkoriban még rengeteg olyan projekt készült, ami később vagy kijött, de inkább nem. Azonban az első Wonder Woman olyan csoda volt a sok szenny között, hogy a Warner és a rendező azt gondolhatták, hogy ezze biztosan nem tudnak mellélőni. Ez a hamis önbizalom valószínűleg halálraítélte a Wonder Woman 1984-et sok más mellett, de ne rohanjunk ennyire előre!

Először 2018 június 13-án láthattunk egy aprócska részletet a filmből, ekkortájt indult el a forgatás. Ez a nap azonban nem ezért maradt emlékezetes, hanem Walter Hamada (a DCEU legújabb atyaúristene) kijelentése miatt. Hamada ugyanis azt mondta állítólag egy bennfentes szerint a DCEU-ról, hogy „besétált egy shitshow-ba, amit most próbál feltakarítani.” Bárcsak jobban figyeltünk volna rád, Hamada! Akkor talán nem kell végigülnünk azt a borzalmat, ami a Wonder Woman második része volt. Viccet félretéve, akkoriban nyilván mindenki úgy gondolta, hogy a problémák nem ezzel a filmmel vannak, hanem minden mással. Mi is csak utólag látjuk, tudjuk ezekben a cikkekben elregélni a szisztematikus hibákat a DCEU-ban. Akkoriban legfeljebb annyit tapasztaltunk belőle, hogy egyre inkább csökkent a bizalmunk bizonyos karakterek, rendezők felé. De a Wonder Woman 1984! Mindenki azt gondolta, hogy folytatódik a csoda.

A csoda azonban még három napig sem tartott ebben az esetben. A koronavírus-járvány elejére kitűzött premierdátumot többször is el kellett tolni, hogy a mozikban is megjelenhessen a film. Ám ennek a vége mégis az lett, hogy a mozik mellett az HBO Maxre szintén felkerült a film a Warner új stratégiájának részeként. A karácsonyi premier után pedig nyilvánvaló lett, hogy mellélőttek az alkotók. Az elején még egészen jó kritikákat kapott, de aztán egyre több és több negatív reakció érkezett rá. És ezúttal nem csak a csúnya újságírók mondtak csúnya dolgokat egy DCEU-s alkotásról. A rajongóknak is csalódást okozott a stúdió azzal, hogy az első részhez képest minden szempontból gyengébb lett a folytatás. Ennek ellenére streamingen népszerű volt a film, csak ez a jegyeladásokon meg is látszott: pályafutása alatt 169,6 millió dollárt hozott a film a kasszáknál, miközben a büdzséje 200 millió volt marketing nélkül.

Egyébként a Wonder Woman 1984 premierje után két nappal a Warner bejelentette a harmadik részt. De ez már soha sem fog elkészülni. Egyrészt azért, mert a DCEU halott. Másrészt azért, mert Gal Gadot minden igyekezete ellenére úgy döntött tavaly októberben Gunn és Safran, hogy egyetlen DCEU-s színészt sem fognak alkalmazni a jövőben. Ha úgy értékelték volna, hogy a második rész után ebben még tényleg van annyi, hogy érdemes folytatni, valószínűleg megteszik. Nem tették.

Egy házasság, három temetés

Az Aquaman 2 furcsa jószág a DCEU-s filmek sorában. Ebben két dolog játszik közre: az egyik az, hogy ez a legsikeresebb DCEU-film folytatása; a másik az, hogy kész csoda, hogy ez a mozikba került. Az eddig vizsgált fantasztikus művek sorából abszolút kilóg a végletekben Jason Momoa karakterének második szóló nekifutása. Igaz, ez a legkevésbé sem az ő hibája. Sokkal inkább Amber Heardé és Johnny Deppé, valamint a Warneré és a kreatívoké, akiknek kiadták, hogy ismételjék meg a franchise legnagyobb sikerét akkor, amikor már rég halálra ítélték az egészet.

No de haladjunk szépen, sorban! Az Aquaman-filmekben Merát alakító Amber Heard 2015-2017 között, kicsit több mint két éven át élt házasságban Johnny Deppel, mindenki kedvenc Jack Sparrow kapitányával. A válásuk, nos talán hallottatok róla, igen viharosra sikerült. A folyamat még 2016-ban indult el, és a következő évben zárult le hivatalosan. De ezután még évekig oda-vissza pereskedtek – hol Amerikában, hol az Egyesült Királyságban. Az utolsó ilyen pert 2022-ben zárták le, akkor Depp került ki győztesen. Ennek viszont akkora médiavisszhangja volt, hogy az már Heard színészi karrierjét, így pedig az addigra már utómunkálatok alatt álló Aquaman és az Elveszett Királyságot is kezdte aláásni.

2023 júliusára kiderült, hogy több körben is újraforgatások kellettek a filmhez. Az akkori riportok szerint ezek többnyire Amber Heard népszerűtlensége miatt történtek, az ő szerepét igyekeztek redukálni azzal, hogy másokat inkább előtérbe helyeztek. Egy ponton már arról lehetett hallani, hogy teljesen ki fogják vágni őt a filmből. Volt, aki már amiatt aggódott, hogy lehet nem is fog a mozikba kerülni miatta. Ezeket az érzelmeket tovább erősítte, hogy az előzetesekből rendre kihagyták Merát, miközben az előző részben még a női főszerep volt. Ehhez egyébként hozzátartozik, hogy már 2020 végén 1,5 millió aláírás gyűlt össze a neten, hogy rúgják ki a színésznőt a filmből az egyik Depp elleni pere miatt, de végül erre nem került sor. Tavaly októberben derült ki, hogy állítólag Elon Musk – Heard egykori párja – közbenjárása miatt tarthatta meg a szerepét bármilyen formában az Aquaman női sztárja.

A DCEU halála mellett az első részből teljesen újrahasznosított történetszálak miatt sem nagyon mutatkozott érdeklődés 2023 decemberében a film iránt. A kritikák szintén megerősítették azt, amit az emberek éreztek a projekt iránt. Így végül 430 millió dollár környékén állt meg a pénztáraknál, mielőtt kiadták volna a neten digitális formában. A 205-215 milliós büdzséjéhez képest ez nem valami sok, sőt, a legtöbb becslés szerint nullára sem jött ki a film. Ami viszont még rosszabbá teszi az összképet, hogy ez még így is rekordnak számít. Ugyanis egészen az első Aquamanig, azaz 2018 végéig kell visszamennünk, ha olyan DCEU-s filmet akarunk találni, ami legalább ennyit hozott a konyhára.

A befejező rész tartalmából

Öt rész után most megalapoztunk annak, hogy a DCEU koporsójába ütött utolsó szegekről, vagyis a Flash – A Villámról és Ezra Millerről, valamint Dwayne Johnson Black Adamjéről beszéljünk. Erre azonban még egy hetet várnotok kell, ugyanis február 25-én érkezik a következő és egyben utolsó DCEU születése és halála epizód, melynek végén egy kis kitekintést is adunk James Gunn és Peter Safran DCU-jára, mely ennek a „csodálatos” franchise-nak a helyére lép 2025-től. Addig is, ne hagyjátok, hogy a kutyátok méhre lépjen!

A cikk elkészültét @BlackMajikMan90 DCEU-s összeállítása inspirálta.

Kövess Minket!



Gamer szótár