Batgirl vs adóvisszatérítés – A DCEU születése és halála, 4. rész

Batgirl vs adóvisszatérítés – A DCEU születése és halála, 4. rész

A mai DCEU-ról szóló történetünkben Az Igazság Ligája fogadtatásának egyik legnagyobb következményéről diskurálunk. Vagyis azokról a projektekről, amelyek soha sem készülhettek el.

Visszatértünk! Egy hét szünet után most újult erővel vágunk bele a DC Extended Universe hibáinak, nehézségeinek, fordulópontjainak felgyöngyölítésébe. Mondjuk a legutóbbi, Az Igazság Ligájáról szóló epizód után kellett is a pihenés, mert annyira nonszensz volt minden, ami a film körül történt. De itt vagyunk, a következő heteket pedig a DCEU elkaszált projektjeivel indítjuk be.

Ezek a soha meg nem jelent művek már csak azért is megérdemelnek egy önálló részt, mert nézőponttól függően összesen 32 filmről és sorozatról beszélünk. Jól olvastad: HARMINCKETTŐ! Ezek között pedig garantáltan van olyan is, amiről még soha az életben nem hallottatok vagy már ezer éve megfeledkeztetek, mert pont annyira volt érdekes, életképes a projekt. Szóval ne is szaporítsuk tovább a szót, vágjunk bele!

Kasza-siker

Ahhoz, hogy értsük, mi is történt a DCEU-ban, hogy miért kellett ennyi filmnek vagy sorozatnak ilyen csúnya véget érnie, először azt kell látnunk, hogy mi volt a terv. A DCEU születése és halála első részében már szerepelt ez a lista, de emlékeztetőül álljon itt újra:

  • Suicide Squad (2016)
  • Wonder Woman (2017)
  • Az Igazság Ligája 1. rész (2017)
  • Flash – A Villám (2018)
  • Aquaman (2018)
  • Shazam (2019)
  • Az Igazság Ligája 2. rész (2019)
  • Cyborg (2020)
  • Green Lantern Corps (2020)
  • Superman szóló film (dátum nélkül)
  • Ben Affleck szóló Batman filmje, amit ő is rendezett volna (dátum nélkül)

Ezt a tervet 2014-ben jelentette be a Warner. Mint azt már utólag tudjuk, a Shazam után ebből jóformán semmi sem valósult meg (és még a Flash – A Villám is csak öt évvel később került a mozikba). A Marvel dominanciája mellett egyértelműen Az Igazság Ligájának bukása volt a legnagyobb ludas abban, hogy a DCEU sorsa úgy alakult 2018-tól, ahogyan. De például az sem segített, hogy mely filmek voltak azok a megjelentek közül, amelyek jól teljesítettek. 2014-ben még arra számítottak, hogy Az Igazság Ligája annyira jó lesz, hogy minden benne lévő karakternek lehet majd szóló filmeket adni, mint azt a Marvel is csinálta. Továbbá arról is beszéltünk már, hogy eredetileg a Bosszúállók 3-4-hez hasonlóan működtek volna az Igazság Ligája-filmek is, csak erről később lemondtak a Batman v Superman bukása miatt.

Ezeket olvastad már?

Tehát mire megjelent Az Igazság Ligája a mozikban, addigra sok dolog változott a Warner fejében. Egy második rész például teljesen esélytelenné vált a fogadtatás után. Viszont addigra már bejelentettek egy rakás projektet a Suicide Squadból kiindulva, arra alapozva, hogy az Acélembert követően ez volt az egyetlen sikerük eddig. Szóval, ha Az Igazság Ligája után körülnézett a Warner 2018 elején, akkor a következő ténylegesen alakuló, illetve potenciális projektek voltak betárazva – ezekből kellett építkezniük tovább.

 A mozifilm címe   A mozifilm sorsa
 Aquaman  a tervek szerint, 2018-ban megjelent
 A Flash  2023-ig csúszott, de megjelent
 Cyborg  soha nem készült el
 Shazam  a tervek szerint, 2019-ben megjelent
 Batgirl  soha sem jelent meg, de elkészült
 Ben Affleck Batman filmje  soha sem készült el
 Black Adam  egy elkészült, 2022-ben jelent meg
 Black Adam 2  soha nem készült el
 Ragadozó madarak  a tervek szerint, 2020-ban megjelent
 Wonder Woman 1984  csúszással, de 2020-ban megjelent
 Shazam  a tervek szerint, 2019-ben megjelent
 Deadshot  soha nem készült el
 Deathstroke  soha nem készült el
 Gotham City Sirens  soha nem készült el
 Harley Quinn vs. The Joker  soha nem készült el
 Az Igazság Ligája folytatás  soha nem készült el
 A sötét Igazság Ligája  soha nem készült el
 Lobo  soha nem készült el
 Metal Men  soha nem készült el
 Nightwing  soha nem készült el

Még egyszer hangsúlyoznánk, hogy a fenti lista csak azokat a filmeket tartalmazza, amelyek Az Igazság Ligája premierjéig felmerültek. Mint látható, rengeteg közötte az első Suicide Squadból kiinduló mű, amelyből soha nem lett semmi. Illetve biztosan szemet szúrt, hogy két Black Adam rész is szerepel a listán. Ez bizony nem elírás, Dwayne Johnson eredetileg két filmre írt alá, a második részben pedig Shazam is feltűnt volna. De az első epizód akkora bukás lett, hogy lényegében végleg megpecsételte a DCEU sorsát – erről majd a cikksorozatunk utolsó részében részletesebben is értekezünk még.

A fenti lista kapcsán még további két dolgot emelnénk ki röviden, utána pedig rátérünk majd a legnagyobb sztorira mindközül, azaz a Batgirlre. Az első, hogy ez a fentebb kiragadott pillanat volt talán az utolsó olyan, amikor még mindig tudott mihez nyúlni a Warner és a DC, amikor még volt egy DCEU nevű terv, vízió. A Shazam megjelenése után – ami egyébként pont a Bosszúállók: Végjáték előtt került a mozikba – már csak kapkodás, improvizálás volt a jellemző. Eközben a színészek, a rendezők és mindenki más is, aki tehette, menekült a süllyedő hajóról.

A másik dolog pedig az lenne, hogy a listán szerepel pár olyan projekt, amit igazából csak átalakítottak valami mássá. Tehát ezek nem, vagy nem kizárólag a szokásos DCEU-hibák miatt nem jelentek meg végül. James Gunn 2021-ben érkező The Suicide Squadja egy sor véletlen miatt történt meg, pedig tervben sem volt sokáig. Ezek közül a legfontosabbak azok, hogy a rendezőt kirúgta a Marvel 2018-ban, és hogy David Ayer a Gotham City Sirenst akarta megcsinálni a 2016-os film folytatása helyett. A sors furcsa fintora, hogy ez sohasem készült el. Ráadásul részben azért nem, mert Margot Robbie nyomására inkább a Ragadozó madarakat forgatták le, hogy aztán annak a folytatása lehessen Ayer filmje.

Batgirl vs adóvisszatérítés

Joss Whedon kalandjairól a DCEU-ban már beszéltünk Az Igazság Ligája kapcsán. Azonban fontos azt is hozzátenni, hogy őt eredetileg a Batgirl írójának és rendezőjének vették fel 2017 márciusában. A terv akkor még az volt, hogy 2018-ban forgatnak, de az előkészületeket keresztülhúzta Snyder tragédiája, majd a DCEU zászlóshajójának találkozása a kritikusokat és a rajongókat egyaránt magába foglaló jégheggyel.. Ezek után Whedon távozott a Batgirl éléről, a helyét 2018 áprilisában Christina Hodson vette át íróként. Ettől azonban nem gyorsult fel a film készítése, sőt. Ugyanis az önálló Flash-kalandért is Hodson felelt. Még 2019 novemberében is csak annyit lehetett tudni a Batgirlről, hogy ha az Ezra Miller főszereplésével készülő film forgatókönyvét befejezi, akkor lesz ideje rá.

A következő másfél évben jóformán semmi sem történt a Batgirl körül. 2021 májusában a Warner azzal törte meg a csendet, hogy bejelentették az új rendezőpárost: Adil El Arbit és Bilall Fallaht, akik korábban többek között a Bad Boys – Mindörökké rosszfiúkat is dirigálták. A főszereplő kilétére egészen júliusig kellett várni. A választás Leslie Grace-re esett, akinek ez lett az első komolyabb szerepe bármilyen filmben. Az ellenlábasát, Firefly-t pedig az ekkortájt újra felfutóban lévő Brendan Fraser játszotta volna. Így indult el novemberben a forgatás, ami öt hónapon át tartott.

A Warnernek azonban más tervei voltak. A filmet ugyanis HBO Max-exkluzívként szerették volna kiadni 2022 novemberében. Azonban annyira nagyra nőtt a költségvetése a forgatás végére, hogy ezt újra kellett gondolniuk. Áprilisban még felmerült, hogy mégis csak a mozikba küldjék, ám a teszteken nem teljesített jól. Ezért a Warner azt mondta, hogy nem elég „nagy” ahhoz, hogy a nagyvásznon működjön, de túl drága ahhoz, hogy az HBO Maxre tegyék. Szóval jobbnak látták a polcra tenni a filmet, bezárni a raktárt és a tengerbe dobni a kulcsot.

Érthető módon a Warner döntése miatt minden rajongó kiakadt. Hiszen a film elkészült, a stúdió erre meg úgy látta, hogy a legjobb esélyük a veszteségeik csillapítására az, hogy a könyvelők segítségével adóvisszatérítést szereznek rá és sohasem adják ki. A film minőségével kapcsolatban azóta Peter Safran – aki James Gunnal együtt vezeti a DC Studiost – azt nyilatkozta, hogy „kiadhatatlan” volt, a Warner fejesei pedig jó döntést hoztak, mert „nem tudott volna versenyezni a mozik piacán, a kis képernyőkre tervezték”. Ennek ellenére a rajongók kifejezetten gyűlölik a kiadót és a stúdiót, amiért sohasem láthatják majd a Batgirlt. Arról nem is beszélve, hogy ezzel egy új trendet hozott létre a Warner: azóta a Coyote vs Acme kapcsán is eljátszottak ugyanezt, valamint már a Netflix is követte a példát Halle Berry új filmjénél.

A legtöbb, csak tervezett, megjelenési dátum nélküli DCEU-projekt koporsójába azonban az ütötte az utolsó szeget, hogy Gunn és Safran érkezésével a DCEU helyére egy áramvonalasított, alapjairól újragondolt univerzum lépett, a DCU. Annak a születéséről, valamint a DCEU haláltusájáról fogunk még értekezni a következő hetekben – legközelebb február 18-án találkozunk. Addig is, fenjétek meg a kaszát rendesen, hátha egyszer olyan éles lesz, mint a Warneré.

A DCEU „hősi halottainak” teljes névsora

Batgirl
Ben Affleck's The Batman
Batman Beyond 
Cím nélküli Black Adam folytatás
Black Canary
Cím nélküli Crisis on Infinite Earths film
Cyborg
Deadshot
Deathstroke
Flash folytatás
Green Lantern
Gotham City Sirens
Harley Quinn vs. The Joker
Hourman
Cím nélküli John Constantine television sorozat
Cím nélküli Joker film
Cím nélküli Justice League folytatás
Justice League Dark
Krypton
Lobo
Madame X
Cím nélküli Man of Steel folytatás
The Metal Men
New Gods
Nightwing
Cím nélküli Black Manta film
Plastic Man
Static Shock
Cím nélküli Val-Zod television sorozat
The Wonder Twins
Cím nélküli Wonder Woman 1984 folytatás
Zatanna

A cikk elkészültét @BlackMajikMan90 DCEU-s összeállítása inspirálta.

Kövess Minket!



Gamer szótár