5 dolog, amit az LEC 2024-es téli szezonja tanított nekünk

5 dolog, amit az LEC 2024-es téli szezonja tanított nekünk

Miután mindjárt kezdődik a tavaszi szezon, itt az idő összefoglalni a hat hetes téli szakasz legfontosabb tanulságait.

A szezon elején volt néhány változás a csapatok és a játékosok terén, de a liga kaotikus jellege megmaradt. Voltak 50 killes és majdnem 50 perces meccsek, tele örült megmozdulásokkal és különleges pickekkel, mint a Xerath-mid, a Sona-support és ADC-Miss Fortune. Sajnos nem minden próbálkozás volt sikeres, de mi nézők legalább jól szórakoztunk. Lassan pedig kezdődik a tavaszi szezon, ismét több heti LoL-maraton kezdődik majd, ami előtt azért körbenéztünk picit mezőnyben, hátha találunk valami érdekességet. Íme 5 tanulság az LEC Winter 2024-es szezonjából!

A G2 az LEC királya?

A tavalyi évet egy elég csúnya vereséggel zárta a csapat, amikor az RNG 2-0-val kiütötte őket a 2023-as Worlds Swiss szakaszában, de úgy néz ki, hogy attól függetlenül még mindig ők a legjobbak Európában. Az idei téli szezon alatt játszott 21 meccsből csak 4-et vesztettek el, mielőtt haza sétáltak a trófeával. Zsinórban ez a harmadik bajnoki címük, összesen pedig ez a csapat 13. LEC győzelme. 

A több éve tartó G2 dominancia nem változott, még mindig verhetetlennek tűnik a csapat. A többszörös MVP-díjas játékosok együtt szinte érinthetetlennek tűnnek. Caps és Yike őrült megmozdulásait kombinálva, BrokenBlade erős topside-jával és a liga legjobb alsó ösvényét alakító Hans sama és Mikyx párossal úgy tűnik felállt a megrendíthetetlen bajnokcsapat. Egyértelműen ők a LEC királyai, a többiek egyelőre csak loholnak a nyomukban.

Nem szabad alábecsülni Elyoyát és az MDK-t

Az téli szezon második helyezettje és azon csapatok egyike, akinek sikerült meccset nyernie a liga királyai ellen és megszakítania hosszú nyerőszériáikat, nem más mint a MAD Lion Koi. A spanyol csapat teljesen új tagokkal vágott neki az új szezonnak és tekintve, hogy végig söpörtek az lower bracket csapatokon és egészen a döntőig jutottak, kijelenthetjük, hogy nagy potenciál rejlik még a csapatban. 

A rajongók egyik közkedvelt és a profik által elismert egyik legjobb dzsungeles, Elyoya látszólag megtalálta végre csapatát. A játékos a Mad Lions név alatt megélt már jobb és rosszabb időszakokat is, de úgy tűnik, hogy hűsége és kitartása nem volt hiába. Új csapattársai (Myrwn, Fressowy, Supa és Alvaro) mellett jobb, ha nem becsülik őket alá a következő szezonban sem.

Nagy bajban a Karmine Corp

Az LEC új csapata az elején még nagy rajongói kedvencként indult. Egy olyan felállással, mint Cabochard, Bo, Saken, Upset és Targamas sokra lehetett volna vinni, de ahogy láttuk, ez valahogy mégsem jött be annyira. Kilenc meccsből hetet zsinórban veszítettek és már mindenki kezdte elveszíteni a reményt, amikor valami csoda folytán sikerült megnyerniük az utolsó két meccset. Sajnos ez már nem volt elég a továbbjutáshoz, de legalább láttuk, hogy még nem teljesen veszett ügy a csapat. Ez az apró reménysugár sem tartott sokáig, mert a kiesés után jött a hír, hogy leváltották a vezető edzőjüket, YamatoCannont. A Karmine Corp menedzsmentjének döntése után elég sokan teljesen elvesztették hitüket a csapatban, innen nem lesz könnyű visszatérni.

ADC? Szóval Varus vagy Kalista?

Bár a játékban összesen 167 karakter van, csak egy részük játszható az alsó ösvényre és annak az aprócska résznek is csak egy kis töredéke kerül bele a metába. Ez a szezon sem zajlott másképp, annyi különbséggel, hogy szinte csak két karakterre szűkült a kör. Varusra és Kalistára. Az egyik a poke damage, a másik a teamfight potenciálja miatt veszély, bár egy jó játékos kezében így is, úgy is halálos. A döntőben is sok minden múlt a darkin íjászon, úgyhogy tanulj az MDK példájából és biztonság kedvéért bannold, válaszd inkább Kalistát és imádkozz, hogy nehogy Zerit válassza az ellenfél csapat.

Zac a meta része lett?

Mindenki tudja, hogy proplay-ben is gyakran felbukkannak érdekes és off meta választások, főleg az LEC-ben. Most is volt egy-két ilyen: a Varus- és Vladimir-top egyszer-egyszer működött, a Miss Fortune-ADC-t és a Yuumi-supportot nem látta szívesen sokáig a liga, de Zac itt maradt. A karaktert nyolcszor bannolták, miután a kilenc meccséből hatot győzelemmel zárt. Sikeréhez hozzájárult a karakter váratlan megjelenése és az, hogy toplaner és jungler kezekbe is tökéletesen illett. Kicsit feldobta a játékmenetet képességeivel és lehetőséget adott új kaotikus megmozdulásokra, amik az idők végezetéig üldözni fogják a játékosokat és a nézőket rémálmaikban.

A téli szezon dúsan és kicsit túl gyorsan telt el. Szerencsére nem kell sokat várnunk, mert március 9-én már kezdődik is a következő felvonás, jön az LEC Spring 2024, amit teljes egészében élőben követhettek majd az esport2tv Twitch-csatornán.

Kövess Minket!



Gamer szótár