Örülhetnek a használt játék vásárlók, az Xbox nem kukázza a lemezeket

Örülhetnek a használt játék vásárlók, az Xbox nem kukázza a lemezeket

Hiába mutat minden afelé, hogy a digitális a jövő, a Microsoftnál nem az a terv, hogy afelé tereljék a vásárlókat.

A digitális média korában egyre furcsábban néznek az emberre, ha bármilyen okból is lemezes adathordozót vesz a kezébe. Zenék CD-n? Filmek DVD-n, Blue-rayen? Ki használ már ilyesmiket, amikor ezeregy online streaming platformon végtelen mennyiségű tartalmat lehet elérni másodpercek alatt, igaz? Nos, a játékiparban jóval összetettebb ez a kérdés. Mert amíg PC-n szabályosan felér egy Karácsonnyal, ha letöltő kód helyett még tesznek lemezt a dobozba (már ha van doboz egyáltalán), addig az xboxos és a PS5-ös játékoknál mi sem természetesebb, mint hogy fizikai formájukban szerezzük be, majd használtként passzoljuk le őket.

Oké, a konzoloknál is egyre gyakoribb, hogy hiába vettük meg lemezen, internet nélkül nem fogunk messzire jutni a játékban. Szóval a trendek egyértelműen a fizikai adathordozók halála felé mutatnak minden eszköz esetében. Azonban a konzoloknál ez a változás még egy ideig elhúzódhat, ha hihetünk az Xbox fejének. Phil Spencer ugyanis nemrég egy interjúban a konzol jövőjéről beszélt – nem, most nem arról, hogy kinyírják-e. Ebben pedig elmondta, hogy ők a vásárlókat követik, és nem része a tervüknek, hogy mindenkit a digitális felé tereljenek. Még akkor sem, ha a lemezmeghajtók beszerzése a gépeikhez egyre nehezebb lesz, az eladások pedig egyre inkább digitális formában történnek.

Ezeket olvastad már?

Mint Spencer mondta a Game File-nak:

„A játékkonzolok váltak az utolsó olyan szórakoztató elektronikai eszközökké, amelyekben még van lemezmeghajtó. Ez egyébként probléma, mert egyre kevesebb gyártó csinál meghajtókat, ami hatással van az árukra. És ha azokra az építőelemekre gondolunk, amelyeket a konzolba fogunk tenni – és mivel kevesebb a beszállítója, kevesebb a vásárlója –, a meghajtó költsége igenis hatással lesz. Ennek ellenére azt kell mondjam, hogy a stratégiánk nem azon múlik, hogy mindenkit a digitális felé tereljünk. Nem része a tervünknek az, hogy megszabaduljunk a fizikaitól.”

Manapság mind a két nagy konzolgyártó kínál olyan hardvert, amelyben van lemezmeghajtó, valamint olyat is, ami csakis digitális játékra alkalmas. Spencer alapján pedig egy ideig ez nem fog változni még, szóval pöröghet tovább a használt játék kereskedés. Éljen!

Kövess Minket!



Gamer szótár