Nem nyírja ki az Xboxot a Microsoft, egyelőre

Nem nyírja ki az Xboxot a Microsoft, egyelőre

Phil Spencer igyekezett megnyugtatni a kollégáit egy riport szerint a múlt héten. Hamarosan kiderül, hogy mennyire járt sikerrel.

Phil Spencer az Xbox és az exkluzív játékaik sorsával kapcsolatos hírek miatt állítólag összehívta az alkalmazottait múlthét kedden, hogy megnyugtassa őket – írja Shannon Liao. A pletykákra reagálva Spencer ekkor elmondta, hogy nem fogják abbahagyni az Xbox konzolok gyártását, továbbá a gépük a „több eszközt is” magába foglaló stratégiájuk része marad. De mit jelent az a Microsoft számára, ha az xboxos csapatot már győzködni kell arról, hogy nem száll ki a cég a konzol hardverek piacáról?

Valószínűleg azt, hogy az exkluzivitás elengedésével kapcsolatos híreknek van alapja. Az, hogy nem engedik el a hardverek gyártását, logikus. Hiszen egy rendkívül nehéz évtized ellenére is képesek voltak kb. 25 millió konzolt eladni a Sony 50 milliójával szemben a jelenlegi generációban – állítja a Kotaku a Take-Two pénzügyi beszámolójára hivatkozva. Persze ez az egy a kettőhöz arány gyorsan szélesebbre nyilhat, ha a fókusz inkább a játékok kiadására kerül a jövőben. Viszont ezzel együtt megnyílik egy több mint 50 millió felhasználót magába foglaló piac a Microsoft számára. Ha a saját konzoljukat képesek lesznek árban a PlayStation alá pozícionálni, akkor csak a konzolháborúk hívői veszíthetnek ezzel a stratégiával rövidtávon. Hosszútávon viszont benne van a pakliban, hogy most azt látjuk, amint éppen lábon lövi magát a cég.

Ezeket olvastad már?

Az exkluzívokkal kapcsolatos pletykák még január elején indultak be, amikor olyan tervekről lehetett hallani, hogy a Microsoft kiadná a Sea of Thievest a rivális konzolra. A múlthéten pedig újabb és újabb játékok kerültek fel a listára, míg el nem értünk oda, hogy szinte minden olyan új megjelenést szóba hoztak a PlayStationnel vagy a Nintendo Switch-csel, ami miatt megérte volna Xboxot vennie a népeknek, Xboxot gyártania Spenceréknek. A döntés hátterében pedig az állhatott, hogy a Microsoft pénzügyi vezetője (CFO-ja) nem volt elragadtatva attól, hogy a hardveres eladások nem mennek még úgy sem, hogy néhány régióban már árat is csökkentettek.

A pletykákra reagálva Phil Spencer azt ígérte a múlthéten, hogy hamarosan közlik az Xbox-üzletág új stratégiáját, hogy mindenki számára tiszta legyen az, amit terveznek. Egyelőre nem tudni, hogy ez a bejelentés pontosan mikor lesz, csak azt, hogy még a héten sor kerül rá. Afelől viszont egyre kevésbé vannak kétségeink, hogy bár az Xboxok gyártása folytatódik, a jövőben nem az exkluzívok miatt lesz érdemes a zöldekkel tartani a konzolháborúkban.

Kövess Minket!



Gamer szótár