Miért adja fel az exkluzivitást a Microsoft?

Miért adja fel az exkluzivitást a Microsoft?

Kezdik unni, hogy évről évre előállnak mindenféle földi jóval és ez nem hat pozitívan a konzolos eladásaikra?

A hírek szerint a Starfield és az Indiana Jones is megjelenhet a PlayStation 5 konzolokon a jövőben – több másik játékkal egyetemben. A reakciók alapján a Xbox-vásárlók nem igazán örülnek annak, hogy a Microsoft ilyen könnyen feladja az exkluzivitást a jelenlegi konzolgenerációjuk egyik legsikeresebb, illetve legvártabb játéka kapcsán. Sőt, még a Microsofton belül is van némi vita arról, hogy a multiplatform játékkiadóvá válás jó ötlet-e.

Persze érdemes a Microsoft új terveivel kapcsolatos híreket egy csipet sóval fogyasztani, míg a cég maga meg nem erősíti őket. Azonban a jelek egyre egyértelműbben abba az irányba mutatnak, hogy a redmondiak bizony meglépik ezt. Nemrég például a Gamers Council nevű podcaston is felmerült pár érdekes gondolat, ami segíthet kontextusba helyezni a döntés hátterét – mutatott rá az Insider Gaming.

Ezeket olvastad már?

A podcast alapján a Call of Duty például nem fog bekerülni a Game Passbe (és nyilván nem is lesz exkluzív), mert a Microsoft így szavatolhatja a maximális megtérülést, miután közel 69 milliárd dollárt tapsoltak el az Activision Blizzardra. E kapcsán újra felmerült az, amit már régóta lehet hallani az iparágon belül: a Game Pass nem fenntartható és nem is fedi le annyira a piacot, hogy logikus legyen százmilliókat ölni bele, újabb és újabb fejlesztő stúdiókat vásárolni hozzá. Ennek ellenére a Microsoft szívesen megteszi ezt. Vagy legalábbis megtette eddig, mert most jöhet egy élesebb váltás ezen a téren is, méghozzá a CoD-dal.

A másik exkluzivitással kapcsolatos probléma gyökerét a Microsoft Xboxhoz köthető célkitűzéseiben kell keresni. Állítólag a cég pénzügyi vezetője (CFO-ja) nem volt elragadtatva attól, hogy a hardveres eladások nem mennek még úgy sem, hogy néhány régióban még árat is csökkentettek. Az, hogy ezzel egyidőben felmerül az Xbox-játékok exkluzivitásának megszüntetése, illetve a PlayStation 5-ös kiadásuk, valószínűleg azt jelenti, hogy a cégnél kezdik unni, hogy évről évre előállnak mindenféle földi jóval és ez nem hat pozitívan a konzolos eladásaikra.

Kövess Minket!



Gamer szótár